Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

VM ennustaa Suomelle tänä vuonna 1,4 prosentin talouskasvua – kasvu jatkuu heiveröisenä lähivuosina

Talous
 
Sami Kero / HS
Rakennusteollisuus on nousussa. Kuvassa Kalasataman työmaa Redi.
Rakennusteollisuus on nousussa. Kuvassa Kalasataman työmaa Redi. Kuva: Sami Kero / HS

Valtiovarainministeriö (VM) on kirkastanut ennustettaan Suomen talousnäkymistä. Päivitetyn ennusteen mukaan Suomen bruttokansantuote kasvaa tänä vuonna 1,4 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Vuosina 2017 ja 2018 kasvua on VM:n arvion mukaan luvassa tasan prosentti ja 1,3 prosenttia.

Bruttokansantuote mittaa kokonaistuotantoa eli kotimaassa tuotettujen lopputuotteiden ja palvelujen arvoa.

Vielä huhtikuussa ennuste kuluvalle vuodelle oli 0,9 prosenttia. Vuosille 2017 ja 2018 ministeriö povasi 1,2 prosentin kasvua.

Finanssineuvos Mika Kuismanen huomauttaa, että ennuste kirkastui hieman keväästä lähinnä tilastojulkaisujen päivitysten vuoksi. Talouden perusteissa ei ole tapahtunut suuria muutoksia.

Hän arvioi VM:n tiedotustilaisuudessa Valtioneuvoston linnassa keskiviikkona, että Suomen talouskasvu ei kiihdy lähivuosinakaan kriisivuosia edeltäneelle tasolle.

”Kasvu on hyvin vaimeaa. Kasvu tulee hyvin pitkälti kotimaisesta kysynnästä. Surullinen asia on, että nettovienti on kuluvana vuonna negatiivinen ja ensi vuonnakin hyvin lähellä nollaa.”

Ministeriön laskelmissa ei ole Kuismasen mukaan huomioitu Britannian mahdollisen EU-eron vaikutuksia. Britannia äänestää EU:ssa pysymisestä huomenna torstaina.

Vaikka Suomen elpyminen taantumasta on varmasti päättäjille helpotus, alle kahden prosentin lukemat ovat menneisiin vuosikymmeniin verrattuna kitukasvuisia.

Ministeriön virkamiehetkin kirjoittavat katsauksessaan, että nykyvauhdilla Suomen kansantalous on yhä vuonna 2018 lopussakin noin prosentin pienempi kuin ennen globaalin finanssikriisin laukeamista vuoden 2007 lopussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat