Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Fennovoima aloittaa yhteistyön Posivan kanssa, mutta loppusijoituspaikka ydinjätteelle uupuu yhä

Posiva ei edelleenkään lupaa ottaa vastaan Fennovoiman ydinjätteitä, mutta auttaa sopivan paikan löytämisessä.

Talous
 
Karla Kempas
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Elinkeinoministeri Olli Rehn piti tiedotustilaisuuden Fennovoiman ydinjätehuollosta keskiviikkona Helsingissä.
Elinkeinoministeri Olli Rehn piti tiedotustilaisuuden Fennovoiman ydinjätehuollosta keskiviikkona Helsingissä. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Fennovoima aloittaa selvitykset oman loppusijoituspaikan löytämiseksi. Mahdolliset loppusijoituspaikat ovat Eurajoki Satakunnassa ja Pyhäjoki Pohjois-Pohjanmaalla.

Fennovoima on pitkään etsinyt loppusijoituspaikkaa ydinjätteelle ja yritys neuvotteli kuukausia loppusijoitusyritys Posivan kanssa. Yhteistyösopimuksella Posivan kanssa Fennovoima välttäisi oman loppusijoituspaikan rakentamisen.

Nyt yritykset ovat solmineet sopimuksen siitä, että Posiva ryhtyy auttamaan Fennovoimaa löytämään sopivan loppusijoituspaikan ydinjätteille. Posiva ei edelleenkään lupaa, että se suostuu ottamaan vastaan Fennovoiman ydinjätettä luolastoonsa.

”Fennovoiman ydinjäte ei mene automaattisesti Posivan Onkaloon”, elinkeinoministeri Olli Rehn kertoo.

Valtiolla olisi mahdollisuus pakottaa Posiva ottamaan vastaan Fennovoiman ydinjätteet, mutta toistaiseksi se ei turvaudu pakkokeinoihin.

”Ministeriö ei nähnyt tässä vaiheessa ajankohtaiseksi pakottaa yrityksiä yhteistyöhön”, Rehn kertoo.

Hän kuitenkin sanoi useaan otteeseen tiedotustilaisuuden aikana, että ydinjätteen sijoittaminen yhteen paikkaan olisi yhteiskunnan edun mukaista. Kun jäte on yhdessä paikassa, sitä on helpompi valvoa.

Rehnin mukaan Posivan Onkaloon mahtuu rajallinen määrä ydinjätettä. Vasta rakennustyön edetessä selviää, kuinka paljon ydinjätettä sinne todellisuudessa mahtuu.

Rehn pitää tärkeänä, että yhtiöt ovat päässeet edes jonkinlaiseen sopimukseen.

Posiva tiedotti keskiviikkona perustaneensa uuden yhtiön Posiva Solutionsin, jonka asiakkaaksi Fennovoima tulee. Yhtiöt ovat tehneet sopimuksen, joka Posivan mukaan ”kattaa lähinnä loppusijoituslaitoksen paikanvalintaan liittyviä teknisiä asiantuntijapalveluja”. Sopimus on kymmenvuotinen.

”Emoyhtiö Posiva keskittyy edelleen omistajiensa Olkiluodon ja Loviisan voimalaitosten käytetyn polttoaineen loppusijoituslaitoksen rakentamiseen, mikä on Posivalle mittava ja välttämätön hanke TVO:n ja Fortumin ydinjätehuoltovelvoitteen hoitamiseksi. Posiva Solutionsin sopimus Fennovoiman kanssa ei siten vaikuta tähän eikä sisällä Fennovoiman käytetyn ydinpolttoaineen sijoittamista Onkaloon”, sanoo Posivan toimitusjohtaja Janne Mokka tiedotteessa.

Onkalo on Posivan luolasto Eurajoella. Luolasto on nyt tutkimuskäytössä, mutta sitä voidaan hyödyntää loppusijoitustiloja rakennettaessa ja käytettäessä.

Posiva on sitoutunut tarjoamaan ydinjätteen loppusijoitusta vain omistajilleen. Fennovoima ei kuulu Posivan omistajiin.

Fennovoima on ilmoittanut valitsevansa loppusijoituslaitospaikan 2040-luvulla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat