Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Metsäyhtiöiltä vaaditut 160 miljoonan euron kartellikorvaukset kaatuivat käräjäoikeudessa

Oikeuden mukaan metsäyhtiöiden kilpailumenettelylain vastaisesta yhteydenpidosta ei seurannut näytettyä vahinkoa raakapuun hintaan

Talous
 
Johennes Wiehn
Metsähallituksen vaati Stora Ensolta korvauksina 87 miljoonaa euroa. Kuva on yhtiön tehtailta Kouvolasta viime kesältä.
Metsähallituksen vaati Stora Ensolta korvauksina 87 miljoonaa euroa. Kuva on yhtiön tehtailta Kouvolasta viime kesältä. Kuva: Johennes Wiehn

Helsingin käräjäoikeus hylkäsi keskiviikkona Metsähallituksen 160 miljoonan euron vaatimukset kartellikorvauksista. Metsähallitus vaati Stora Ensolta, Metsäliitto Osuuskunnalta ja UPM-Kymmeneltä vahingonkorvauksia niiden sille raakapuusta maksamasta alihinnasta.

Käräjäoikeus katsoi tuomiossaan, että metsäyhtiöiden kilpailumenettelylain vastaisesta yhteydenpidosta ”ei ole näytetty aiheutuneen Metsähallitukselle kanteessa väitettyä vahinkoa raakapuun alihintana”. Osan vaatimuksista oikeus hylkäsi vanhentuneina.

Koska Metsähallitus hävisi riidan, määräsi oikeus sen maksamaan metsäyhtiöiden 8,5 miljoonan euron oikeudenkäyntikulut.

Käräjäoikeus otti huomioon myös taloustieteellisen todistelun. Sen perusteella käräjäoikeus katsoi, että Metsähallituksen ja yhtiöiden välisten toimituskauppojen hinnat eivät ole osoittaneet yhtiöiden aiheuttaneen Metsähallitukselle vahinkoa maksamalla tämän niille myymästä raakapuusta alihintaa kilpailunrajoitusajanjaksolla vuodesta 1997 alkuvuoteen 2004.

”Kilpailunrajoituksen ei myöskään ole näytetty vaikuttaneen alentavasti Metsähallituksen myymän raakapuun hintaan kilpailunrajoitusajan päättymisen jälkeen”, käräjäoikeus katsoo.

Osa metsäyhtiöistä eli Stora Enso ja Metsäliitto Osuuskunta olivat jo aiemmin eli 2009 saaneet yhteensä 51 miljoonaa euron seuraamusmaksut vuosien 1997–2004 raakapuukartellin vuoksi. UPM-Kymmene ei tällöin joutunut maksumieheksi, koska se oli ilmoittanut Kilpailuvirastolle kartellista.

Metsähallituksen vaatimus käräjäoikeudessa oli ensisijaisesti yhtiöiltä yhteisvastuullisesti 160 miljoonaa euroa. Toissijaisesti Metsähallitus vaati Stora Ensolta 87 miljoonaa euroa, Metsäliitto Osuuskunnalta 50 miljoonaa euroa ja UPM-Kymmeneltä 23 miljoonan euroa vahingonkorvauksia.

Metsäyhtiöt ovat alusta saakka vastustaneet kannetta, koska ei niiden mukaan Metsähallitukselle ei aiheutunut puukaupoista taloudellista vahinkoa.

Metsähallitus kertoi keskiviikkona, että se harkitsee rauhassa mahdollisia jatkotoimia eli valittamista hovioikeuteen.

”Käräjäoikeuden ratkaisu ei vastannut Metsähallituksen ja sen käyttämien asiantuntijoiden näkemystä”, pääjohtaja Esa Härmälä sanoo tiedotteessa.

Härmälän mukaan Metsähallitus tutustuu päätökseen rauhassa asiantuntijoiden kanssa ja harkitsee sen jälkeen mahdollisia jatkotoimia. Metsähallitus muistuttaa, että kartellivahinkojen korvaamisesta ei ole vielä ylempien oikeusasteiden linjauksia, vaan kyse on alioikeuden päätöksestä

Metsähallitus korosti oikeudenkäynnissä ja tiedotteessa. että riippumattomien taloustieteen ja metsäekonomian asiantuntijoiden selvitykset osoittivat Metsähallituksen kärsineen merkittävää vahinkoa kartellista. Tämän vuoksi Metsähallitus nosti kanteen kartelliyhtiöitä vastaan Helsingin käräjäoikeudessa maaliskuussa 2011 eli oikeudenkäynti kesti yli viisi vuotta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat