Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suoratoisto mökillä onnistuu yhä varmemmin: 4g-verkko kattaa pian koko Suomen

Talous
 
Sebastian Koskinen
Mika Ranta / HS
Yhteisverkko perustettiin kattamaan Pohjois- ja Itä-Suomen alueet, joissa Dna:lla ja Soneralla ei ollut aikaisemmin kattavaa 4g-verkkoa. Lapin osalta verkko valmistui alkuvuonna.
Yhteisverkko perustettiin kattamaan Pohjois- ja Itä-Suomen alueet, joissa Dna:lla ja Soneralla ei ollut aikaisemmin kattavaa 4g-verkkoa. Lapin osalta verkko valmistui alkuvuonna. Kuva: Mika Ranta / HS

Tänä juhannuksena neljännen sukupolven verkossa eli 4g:ssä surffaa merkittävästi aiempia vuosia suurempi osa suomalaisista – ennen kaikkea Lapissa ja Itä-Suomessa. Jatkossa suoratoistopalvelun käyttö keskeytyy siis yhä harvemmin mökillä tai loma-asunnolla.

Dna:n ja Soneran perustamana yhteinen verkkoyhtiö laajenee parhaillaan Itä-Suomeen. Yhtiön nimi on Suomen Yhteisverkko.

Se perustettiin kattamaan Pohjois- ja Itä-Suomen alueet, joissa Dna:lla ja Soneralla ei ollut aikaisemmin kattavaa 4g-verkkoa. Verkko valmistui alkuvuonna Lapin osalta, ja parhaillaan sitä rakennetaan Joensuusta etelään, kertoo Dna:n tekninen johtaja Tommy Olenius.

Kuluttajille tämä tarkoittaa sitä, että loppuvuodesta niin Dna:n ja Soneran kuin aikaisemmin 4g-verkkonsa rakentaneen Elisan asiakkaat pääsevät jatkossa nauttimaan nopeista yhteyksistä koko maassa.

Vastaisuudessa Dna:n ja Soneran verkko kattaa yli 99,5 prosenttia väestöstä. Elisa saavutti vuonna 2013 käydyn 800 MHz:n taajuushuutokaupassa asetetun velvoitteen eli 97 prosentin kattavuuden jo kesällä 2015.

Viestintäviraston tilastoista selviää, että 4g-verkon laajentaminen on edennyt Suomessa kovaa vauhtia. Vuoden 2012 lopussa 4g-verkon peittoalue oli 77 prosenttia väestöstä, kun se nyt viime vuoden lopussa oli jo 98 prosenttia.

Yli 100 megabitin teoreettisella sekuntinopeudella toimivia 4g-liittymiä on Viestintäviraston tilastojen mukaan tällä hetkellä jo yli 16 prosenttia tiedonsiirtoliittymistä. Näin suuriin nopeuksiin pääsee nykyisessä 4g-verkossa tosin vain 4 prosentin alueella koko maantieteellisestä peitosta.

Huippunopeuksilla ei päästä siis kaupunkikeskittymien ulkopuolella ihan heti surffailemaan.

Langattomien laajakaistaliittymien määrässä yleisesti Suomi on OECD:n tilastojen mukaan maailman kärkeä.

Oleniuksen mukaan Suomessa mobiilidatan hinnoittelu on halpaa muihin maihin verrattuna.

”Tämä on iso tekijä, sillä meillä on maailman edullisimmat hinnat. Lisäksi hinnoittelu ei ole Suomessa volyymipohjaista, kuten monessa muussa maassa. Suomessa kun ostat paketin, tiedät mitä saat ja voit käyttää sitä rajattomasti.”

Langattomien laajakaistaliittymien myynti kiihtyi 4g:n lanseerauksen jälkeen vuonna 2010, mistä lähtien se on ollut jatkuvaa. Kasvua ovat kiihdyttäneet verkon suorituskykyä paremmin hyödyntävät ja entistä tehokkaammat älypuhelimet sekä raskaammat sovellukset ja videopohjainen sisältö.

”Laajakaistan nopeuden kasvu synnyttää uusia tehokkaampia palveluita, jotka puolestaan edellyttävät taas tehokkaampia päätelaitteita”, toteaa Olenius.

Vaikka Suomi onkin pian 4g:n peitossa, kehitys ei Oleniuksen mukaan pysähdy suinkaan siihen.

”Seuraavan viiden vuoden aikana mobiilidata tulee kymmenkertaistumaan. Ensi vuosikymmenen alussa pääsemme 5g:n myötä kymmenien gigabittien nopeuksiin.”

5g:n kehitystä ajaa suurempien laajakaistanopeuksien lisäksi esineiden internet, johon liittyvät esimerkiksi itsestään ohjautuvat autot ja teknisistä vioista itse raportoivat kodin- ja muut koneet.

”Tulevaisuudessa, kun kaikenlaiset koneet tulevat olemaan yhteydessä nettiin, tarvitaan sekä suuria nopeuksia leveällä kaistalla että turvallista ja tarkkaa massaviestintää hyvin kapealla kaistalla. 5g tarjoaa ratkaisut tähän kaikkeen.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat