Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Käräjäoikeus hylkäsi metsäyhtiöiltä vaaditut kartellikorvaukset

Oikeuden mukaan metsäyhtiöiden kilpailumenettelylain vastaisesta yhteydenpidosta ei seurannut näytettyä vahinkoa raakapuun hintaan

Talous
 
Johennes Wiehn
Stora Enson osuus Metsähallituksen vaatimuksista 87 miljoonaa euroa. Kuva on yhtiön tehtailta Kouvolasta viime kesänä.
Stora Enson osuus Metsähallituksen vaatimuksista 87 miljoonaa euroa. Kuva on yhtiön tehtailta Kouvolasta viime kesänä. Kuva: Johennes Wiehn

Helsingin käräjäoikeus hylkäsi keskiviikkona Metsähallituksen 160 miljoonan euron vaatimukset kartellikorvauksista. Valtion metsiä hallinnoiva Metsähallitus vaati Stora Ensolta, Metsäliitto Osuuskunnalta ja UPM-Kymmeneltä vahingonkorvauksia niiden sille raakapuusta maksamasta alihinnasta.

Käräjäoikeus katsoi tuomiossaan, että metsäyhtiöiden kilpailumenettelylain vastaisesta yhteydenpidosta ei ole näytetty aiheutuneen Metsähallitukselle kanteessa väitettyä vahinkoa raakapuun alihintana. Osan vaatimuksista oikeus hylkäsi vanhentuneina.

Metsähallituksen piti käräjäoikeudessa kyetä todistamaan, että kartelli osti valtion puita alihintaan verrattuna tilanteeseen, jossa hinnat olisivat määräytyneet aidosti. Valtion liikelaitos siis epäonnistui tässä todistelussa.

Koska Metsähallitus hävisi riidan, määräsi oikeus sen maksamaan yhtiöiden 8,5 miljoonan euron oikeudenkäyntikulut.

Käräjäoikeus otti huomioon muun muassa taloustieteellisen todistelun. Sen perusteella käräjäoikeus katsoi, että Metsähallituksen ja yhtiöiden välisten toimituskauppojen hinnat eivät ole osoittaneet yhtiöiden aiheuttaneen Metsähallitukselle vahinkoa maksamalla tämän niille myymästä raakapuusta alihintaa kilpailunrajoitusajanjaksolla vuodesta 1997 alkuvuoteen 2004.

”Kilpailunrajoituksen ei myöskään ole näytetty vaikuttaneen alentavasti Metsähallituksen myymän raakapuun hintaan kilpailunrajoitusajan päättymisen jälkeen”, käräjäoikeus katsoo.

Osa metsäyhtiöistä eli Stora Enso ja Metsäliitto Osuuskunta olivat jo aiemmin eli vuonna 2009 saaneet yhteensä 51 miljoonan euron seuraamusmaksut vuosien 1997–2004 raakapuukartellin vuoksi. UPM ei tällöin joutunut maksumieheksi, koska se oli ilmoittanut Kilpailuvirastolle kartellista.

Metsähallituksen vaatimus käräjäoikeudessa oli ensisijaisesti yhtiöiltä yhteisvastuullisesti 160 miljoonaa euroa. Toissijaisesti Metsähallitus vaati Stora Ensolta 87 miljoonan euron, Metsäliitto Osuuskunnalta 50 miljoonan euron ja UPM:ltä 23 miljoonan euron vahingonkorvauksia.

Metsäyhtiöt ovat alusta saakka vastustaneet kannetta, koska niiden mukaan Metsähallitukselle ei aiheutunut puukaupoista taloudellista vahinkoa.

Metsähallitus kertoi keskiviikkona, että se harkitsee mahdollisia jatkotoimia eli valittamista hovioikeuteen.

”Käräjäoikeuden ratkaisu ei vastannut Metsähallituksen ja sen käyttämien asiantuntijoiden näkemystä”, pääjohtaja Esa Härmälä sanoo tiedotteessa.

Metsähallitus muistuttaa, että kartellivahinkojen korvaamisesta ei ole vielä ylempien oikeusasteiden ratkaisuja, vaan kyse on alioikeuden päätöksestä

Metsähallitus korosti oikeudenkäynnissä ja tiedotteessa, että asiantuntijoiden selvitykset osoittivat Metsähallituksen kärsineen merkittävää vahinkoa kartellista. Siksi viisivuotiseen oikeudenkäyntiin lähdettiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat