Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lomailu pidentää ikää – mutta mieti elämänvalintojasi myös arjessa

Tekipä ihminen hyviä tai huonoja valintoja lomallaan, hänen kannattaa pysähtyä nauttimaan Suomen sydänkesän luonnosta, kirjoittaa Juhana Rossi.

Talous
 
Juhana Rossi Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on taloustoimittaja.

Juhannuksena voi huoahtaa ja miettiä, mikä on olennaista meidän kaikkien tulevaisuuden kannalta. Lyhyt vastaus on tietenkin tuottavuuden kasvu.

Niinpä olin ennalta suunnitellut omistavani tämän kolumnin kertaukselle tuottavuuden merkityksestä elämisellemme ja olemisellemme. Mutta ministeri Raimo Sailas ehti minua ennen ja kirjoitti aiheesta kaiken olennaisen.

Minulla ei ole Sailaksen kirjoitukseen mitään lisättävää, joten kirjoitan pari ajatusta tuottavuuden vastakohdasta eli lomailusta nyt juhannuksena alkaneen lomakauden kunniaksi.

On näyttöä siitä, että säännöllinen lomailu pidentää ikää. Psychosomatic Medicine -aikakauskirjassa julkaistiin vuonna 2000 tutkimus, jossa oli 14 vuoden aikana tutkittu lomanvieton vaikutuksia keski-ikäisten miesten riskiin sairastua sepelvaltimotautiin.

Tutkimuksen johtopäätös: säännöllinen lomanvietto vähensi tutkimukseen osallistuneiden miesten kuolleisuutta sepelvaltimotautiin. ”Lomanvietto voi olla hyväksi ihmisten terveydelle”, tutkimuksessa todettiin.

Tämä johtopäätös on laimea selviö. On selvää, että lomaillessa ihmisten stressin määrä vähenee, ja samalla ihmiset todennäköisesti liikkuvat aktiivisemmin ja virkistyvät. Silloin terveys kohenee.

Mutta nyt puhutaan keskimääräisistä oletuksista. Jos loma merkitsee pariviikkoista umpitunnelia remusakin jatkona, terveys ja vireys tuskin paranevat. Vastaavasti jos ihminen syö, liikkuu ja nukkuu hyvin jo töissä ollessaan, hänen terveyttään lomailu tuskin parantaa.

Saman voi ilmaista yleisemmin: jos ihminen tekee hyviä valintoja arjessa, hän tekee niitä todennäköisesti lomalla. Kaiketi sitten jos ihmisen arjen valinnat ovat huonoja, niin tuskinpa ne lomalla paranevat.

Mutta ei surra nyt niitä huonoja valintoja. Varsinkin juhannuksena suurin osa suomalaisista pääsee ainakin ohikiitävän hetken ajan aistimaan suomalaista kesää, sen maisemia ja luontoa. Se on etuoikeus, joka toivottavasti antaa mahdollisimman monelle iloa ja voimaa uudistua.

Omat sanani eivät pysty kuvaamaan suomalaisen sydänkesän mahtia. Niinpä lainaan tämän kirjoituksen lopuksi yhtä Lauri Viidan (1916–1965) kuuluisinta runoa, joka on osa sikermää Onni.

Kaita polku kaivolta ovelle / nurmettuu. / Ikkunan edessä / pystyyn kuivunut omenapuu. / Reppu naulassa ovenpielessä, / siinä linnunpesä. / Kun olen kuollut, kun olen kuollut. / Kesä jatkuu. Kesä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat