Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Analyytikko: Brexit myllertää tänään markkinoita ja uhkaa Suomen vientiä

”Mitä kovempi isku tämä on maailmantaloudelle, sitä enemmän Suomi kärsii suhteessa muihin”, sanoo Nordean pääanalyytikko.

Talous
 
Juhani Niiranen / HS
Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich ennakoi rankkaa perjantaina Euroopan valuutta- ja osakemarkkinoille.
Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich ennakoi rankkaa perjantaina Euroopan valuutta- ja osakemarkkinoille. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Britannian kansanäänestyksen päättyminen eroa Euroopan unionista kannattavien äänien voittoon aiheuttaa tänään perjantaina massiivisia liikkeitä valuutta- ja rahoitusmarkkinoilla, Nordea-pankin pääananalyytikko Jan von Gerich sanoo.

Esimerkkinä ennätyksellisen rajusta muutoksesta von Gerich mainitsee Britannian punnan arvon syöksyn verrattuna Japanin jeniin.

Punta romahti yli 15 prosenttia suhteessa jeniin, kun ääntenlasku Britanniassa alkoi ennakoida Brexitin kannattajien voittoa. Tosin romahdus pieneni perjantain mittaan runsaaseen kymmeneen prosenttiin.

Perjantain kaupankäynnissä nähdään todennäköisesti jopa ylilyöntejä varallisuushintojen muutoksissa, von Gerich sanoo.

Ylilyönnit voivat johtaa hintojen pohjanoteerauksiin, joista alkaa varovainen toipuminen, mutta jos toipuminen ei ala jo tänään tai viimeistään ensi viikon alussa, sijoittajilla on syytä huoleen, von Gerich sanoo.

”Silloin on siirrytty ympäristöön, jossa kyseenalaistetaan maailmantalouden kasvunäkymät aiempaa voimakkaammin. Sen vuoksi jo tämä päivä ja seuraavat päivät ovat signaalimielessä tärkeitä.”

Suomen heiveröisten talousnäkyminen kannalta Britannian äänestystulos on kylmä suihku, von Gerich sanoo.

Britannia oli viime vuonna Suomen kuudenneksi suurin vientimaa. Suomen Britannian-viennin arvo oli 2,8 miljardia euroa, ja sen osuus koko viennistä oli 5,2 prosenttia.

Mutta vaikka Britannia ei ole Suomen kannalta ratkaisevan tärkeä vientimaa, maan todennäköiseltä näyttävä EU-ero hidastaa vääjäämättä maailmantalouden kasvua ja siten Suomen viennin elpymistä.

”Mitä kovempi isku tämä on maailmantaloudelle, sitä enemmän Suomi kärsii suhteessa muihin”, von Gerich sanoo.

Suomen vienti perustuu merkittäviltä osin investointitavaroiden kuten vaikkapa teollisuuden tuotantolaitteiden ja työkoneiden vientiin. Tällaisten tavaroiden kysyntä vähenee aina ensiksi ja voimakkaimmin silloin kun maailman talouskasvu hidastuu.

Useat viranomaiset ja talousjärjestöt ovat varoittaneet, että Britannian mahdollinen ero EU:sta supistaa sekä Britannian että euroalueen talouskasvua.

Esimerkiksi Britannian valtiovarainministeriö on arvioinut, että maan ero EU:sta voisi supistaa euroalueen talouskasvua prosentin verran, sanoo OP-ryhmän pääekonomisti Reijo Heiskanen.

Jos tällainen arvio toteutuu euroalueen osalta, Brexitin aiheuttama epävarmuus voi supistaa Suomen kokonaistuotannon kasvua yhtä paljon tai jopa enemmän, sanoo Heiskanen.

Trond H. Trosdahl / Lehtikuva
OP-ryhmän pääekonomisti Reijo Heiskanen
OP-ryhmän pääekonomisti Reijo Heiskanen

”Todennäköisin skenaario on kuitenkin se, että tällä on vain rajallinen vaikutus Suomen talouteen. Varsinaisia vaikuttavia tekijöitä markkinahermoilun lisäksi ei ole”, Heiskanen sanoo.

Heiskanen määrittelee itsensä varovaiseksi optimistiksi siinä mielessä, että hän kehottaa malttiin, kun arvioidaan Britannian tilanteen kielteisiä vaikutuksia Suomen talouteen.

”En lähtisi liioittelemaan tässä vaiheessa kielteisiä vaikutuksia. Olemme aika paljon viisaampia, kun katsomme kesän ajan, miten heilunta kehittyy”, Heiskanen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat