Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin Brexit voi vaikuttaa suomalaisten arkeen – ”15 000 menetettyä työpaikkaa lähivuosina”

Vaikutuksia saattaisi olla muun muassa suomalaisten matkustamiseen Britanniaan.

Talous
 
Heidi Huotilainen
HS
Brexit vaikuttaa suomalaisten matkailuun, verkkokauppaan ja muuttamiseen Britanniassa.
Brexit vaikuttaa suomalaisten matkailuun, verkkokauppaan ja muuttamiseen Britanniassa. Kuva: HS

Britannian EU-ero voisi vaikuttaa sijoittajien lisäksi myös tavallisiin suomalaisiin. HS listasi Brexitin mahdollisia vaikutuksia Suomen kansaan.

Britannian äänestystulokseen Brexitistä liittyy epävarmuuksia. EU-eroon päädyttäessä neuvottelut erosopimuksesta voivat kestää pitkään, joten mahdolliset vaikutukset suomalaisiin eivät näkyisi heti.

Matkailu

Mahdollisen Brexitin tapahtuessa punnan on arvioitu heikkenevän suhteessa euroon. Suomalainen voisi siis ainakin lyhyellä aikavälillä shoppailla Britanniassa nykyistä halvemmalla.

Brexitin vaikutukset ihmisten vapaaseen liikkuvuuteen riippuvat Brexitin käytännön toteutumisesta. EU-maissa EU-kansalaiset saavat liikkua vapaasti ilman viisumeita, ja Schengen-alueella pääsääntöisesti myös ilman rajatarkastuksia. Britannia ei kuitenkaan kuulu Schengeniin.

Erotilanteessa Britannian olisi päätettävä, kenet se haluaa päästää rajojensa sisäpuolelle ja millaisin vaatimuksin. Britannia voisi tehdä eri maiden kanssa sopimuksia ihmisten liikkumisesta.

Verkkokauppa

Kun suomalainen nyt ostaa tavaraa EU:hun kuuluvassa Britanniassa toimivasta verkkokaupasta, kyse on etämyynnistä. Tällöin yleensä myyjä on verovelvollinen, eikä suomalaisen ostajan tarvitse erikseen maksaa verkkokaupasta tilaamastaan tavarasta erikseen veroja.

Britannian irtaantuessa täysin EU:sta maa olisi EU:n tullialueen ulkopuolella, jolloin suomalaisen brittiläisestä verkkokaupasta tilaama tuote saisi Suomessa samanlaisen kohtelun kuin vaikkapa nykyään yhdysvaltalaisesta verkkokaupasta tilattu tavara. Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, että suomalaisen ostajan pitäisi maksaa mahdollinen tulli ja verot.

Muuttaminen

Toistaiseksi suomalainen voi vapaasti muuttaa Britanniaan ja muihin EU-maihin asumaan, opiskelemaan ja tekemään töitä. Brexitin seurauksena asiaan voisi tulla muutos.

Useissa EU:hun kuulumattomissa maissa suomalaisen on nykyisin hankittava erikseen viranomaisilta luvat oleskeluun, opiskeluun tai työskentelyyn.

Työpaikat

Palkansaajajärjestö STTK:n pääekonomisti Ralf Sund arvioi, että Brexitin vaikutukset suomalaisiin palkansaajiin ovat selvästi negatiivisia muttei kovin dramaattisia.

”Lähivuosina talouskasvu jää Suomessakin Brexitin vuoksi alhaisemmaksi kuin jos britit olisivat kannattaneet unionissa pysymistä. Lukuna se tarkoittaa noin prosentin vajaaksi jäävää talouskasvua. Se puolestaan merkitsee noin 15 000 työpaikan menetystä lähivuosina ja työllisyys on jo nyt alhaisella tasolla”, Sund sanoo tiedotteessa.

Lue HS:n hetki hetkeltä seuranta Brexitistä tästä.

Yhteenveto äänestyksestä ja sen reaktioista on luettavissa täältä.

Brexitin pörssireaktioista voit lukea täältä.

Laaja artikkeli, jossa selitetään EU-eron eteneminen ja sen vaikutukset on luettavissa täältä.

Eurooppa 60 sekunnissa: Britannia jättää jäähyväiset – Bryssel suree ja on hukassa
Eurooppa 60 sekunnissa: Britannia jättää jäähyväiset – Bryssel suree ja on hukassa
Britit ovat päättäneet kansanäänestyksessä, että Britannian on parempi erota Euroopan unionista. Brysselissä ero aiheuttaa surua ja hämmennystä: on täysin epäselvää, milloin päätöksenteko palaa raiteilleen. Toimittaja: Pekka Mykkänen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat