Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sijoittajien täysi tyrmistys selittää markkinoiden syöksyn

Punta ja osakkeet romahtivat, koska juuri kukaan ei lopulta uskonut Britannian äänestävän eron puolesta

Talous
 

Markkinoiden reaktio Britannian EU-äänestyksen tulokseen oli nopea ja tyrmäävä.

Punnan kurssi romahti ja osakkeiden hinnat Japanissa syöksyivät jyrkästi. Hätääntyneet tunnelmat ja arvopaperien arvon lasku leviävät ympäri maailman sitä myötä, kun pörssit avautuvat.

Sijoittajien ja analyytikoiden reaktiot olivat tyrmistyneitä, jopa epäuskoisia. Tämä selittää markkinareaktion voimakkuuden. Tulos oli lopulta täysi yllätys. Pitkään vedonlyöntimarkkinat ennakoivat Britannian pysyvän EU:ssa noin 70 prosentin todennäköisyydellä. Viime hetkillä sijoittajien toivoman lopputuloksen todennäköisyys kasvoi entisestään. Punta vahvistui. Osakkeita uskallettiin ostaa, ja niiden hinnat sitä myötä nousivat. Monet suursijoittajat pitivät Britannian EU:ssa pysymistä niin varmana, että asemoivat sijoituksensa positiivisen vaihtoehdon mukaiseksi.

Lopulta pelkoa ei enää ollut juurikaan hinnoiteltu osakkeiden ja muiden arvopaperien hintoihin. Kun sijoittajien pelkäämä äänestystulos saapui, alkoi paniikki. Jos pelättyä tulosta olisi odotettu odottaa, siihen olisi suhtauduttu maltillisemmin, järjellä. Nyt markkinoiden liikkeissä ei ole kyse siitä, miten Britannian EU-ero vaikuttaa yritysten tuloskehitykseen tai kansainväliseen kauppaan sitten joskus kun ero toteutuu. Kyse on psykologiasta. Pelosta.

Britannian äänestystulos näyttää nousevan suurimmaksi markkinatapahtumaksi sitten vuoden 2008 finanssikriisin.

Suomalaiset sijoittajat joutuvat perjantaina katsomaan myllerrystä sivusta voimattomina, koska Helsingin pörssi on juhannuksen takia kiinni. Tietysti saattaa olla hätäisimmille hyväkin, että mahdollisuutta paniikkimyynteihin ei ole. Maanantaihin mennessä tunnelmat voivat olla rauhoittuneet, ja kurssien lasku Helsingissä voi olla selvästi pienempi kuin se olisi, jos kauppaa pääsisi tekemään heti.

Yhdessä viikonlopussa sijoittajat eivät silti saa Brexitiä mielestään. Markkinoilla on odotettavissa mielenkiintoinen kesä.

HS:n hetki hetkeltä -seurannan Brexitistä voi lukea tämän linkin takaa ja HS:n kaikki Brexit-jutut niiden omalta aihesivulta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat