Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

OP-ryhmän reaktio ihmetyttää – vähättelee tuotto-osuuksiensa riskejä

Jos OP on todella asiakkaidensa asialla, riskejä pitäisi korostaa, ei vähätellä.

Talous
 
Anni Lassila Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n taloustoimittaja.

OP-ryhmän jättimäinen rahoitushanke eli tuotto-osuusanti on jo lähes ohi, mutta jälkipyykki jatkuu. Ryhmän 180 jäsenpankkia on parissa vuodessa kerännyt asiakkailtaan 2,6 miljardia euroa omaan pääomaan laskettavia sijoituksia.

Finanssivalvonta (Fiva) antoi ryhmälle toissa viikolla julkisen varoituksen tuotto-osuuksiin liittyvien talletusten mainonnasta. Fiva arvosteli sitä, että varojen väitettiin olevan ”hyvässä tallessa”. Mainoksesta ei käynyt myöskään riittävän selvästi ilmi, että 3,25 prosentin koron saa vain, jos siirtää rahat tuotto-osuuksiin.

Pahoittelun sijaan OP puolustautui. Pankkiryhmän mielestä mainos oli perusteltu, koska osuuspankit ovat niin vakavaraisia.

Tuotto-osuus on sijoitus yksittäiseen osuuspankkiin, ei OP-ryhmään. Vaikka useimpien osuuspankkien vakavaraisuus huitelee hurjissa 40–100 prosentin lukemissa, se ei tarkoita että ne olisivat riskittömiä sijoituskohteita. Tuotto-osuus vastaa riskiltään osaketta. Jos pankki joutuu vaikeuksiin, koko sijoituksen voi menettää.

Kaikki osuuspankit eivät myöskään ole yhtä vakavaraisia. Esimerkiksi Helsingin OP:n ydinvakavaraisuus oli viime vuoden lopussa vain 15,8 prosenttia.

OP:n johto on toisaalta antanut ymmärtää, että osuuksilla on koko ryhmän takaus. Ryhmän pankkitoiminnan johtaja Jouko Pölönen vakuuttaa HS:lle edelleen, että käytännössä koko ryhmän vakavaraisuus on jokaisen tuotto-osuussijoituksen takana, koska jäsenpankkien toimintaa valvotaan huolellisesti.

Takauksesta ei kuitenkaan ole mitään mainintaa tuotto-osuuksien ehdoissa tai OP-ryhmän yhteisvastuulausekkeissa. Pölösen vakuutus kannattanee siis ottaa talteen ja arkistoida huolella, jos on tuotto-osuuksiin sijoittanut.

Kaiken kaikkiaan OP:n reaktio herättää ihmetystä. Joka käänteessä omistaja-asiakkaidensa etua korostava pankki puolustelee riskien vähättelyä. Eikö niitä pitäisi päin vastoin korostaa, jotta yksikään asiakas ei varmasti sijoita varojaan sellaiseen, mitä ei ymmärrä?

HS:n tietojen mukaan Fiva kävi jo ennen antia OP:n kanssa tiukkoja keskusteluja tuotto-osuuksien myyntimateriaalista.

Tammikuussa useat ammattisijoittajat arvioivat HS:lle, että OP:n tuotto-osuuksille maksama 3,25 prosentin korko on vain puolet siitä, mitä ammattisijoittajat vastaavasta sijoituksesta vaatisivat.

Kuka tietää, minkälaisia pankkikriisejä Suomeen iskee. Italiassa on kohuttu koko vuosi, koska Arrezzossa toimineen Etruria-pankin asiakkaat menettivät pankkiin tekemänsä pääomasijoitukset. Tuotto-osuuksia vastaavia sijoituksia oli myyty lähes riskittöminä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat