Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Julkiset hankinnat tulossa pk-yritysten ulottuville – 34 miljardin euron markkinoiden säännöt uudistuvat

Uusi laki paloittelisi julkisen sektorin hankintoja ja antaisi pientenkin yritysten kisata tilauksista.

Talous
 
Tästä on kyse

EU velvoitti muutokseen

 Julkisten hankintojen arvo on noin 34 miljardia euroa vuodessa.

 EU:n julkisia hankintoja ja käyttöoikeussopimuksia koskevat direktiivit hyväksyttiin EU:n parlamentissa jo 2014.

 Määräaika saattaa direktiivit osaksi kansallista lainsäädäntöä umpeutui 18. huhtikuuta.

 Suomen hallitus antoi keskiviikkona esityksen uudesta hankintalaista.

Hankintalain uudistus on parantamassa pienten ja keskisuurten suomalaisyritysten mahdollisuuksia myydä tavaroita ja palveluita julkiselle sektorille.

Juha Sipilän (kesk) hallitus antoi esityksen lakiuudistuksesta eduskunnalle viime viikolla. Esityksen on valmistellut työ- ja elinkeinoministeriö. Pienten ja keskisuurten yritysten etua ajava Suomen Yrittäjät on pääosin tyytyväinen esitykseen.

”Esityksen mukainen lakiuudistus parantaisi pk-yritysten mahdollisuuksia osallistua hankintoihin ja lisäisi markkinoiden toimivuutta. Annamme tästä runsaasti tunnustusta hallitukselle, vaikka täysin tyytyväisiä emme olekaan”, sanoo Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtaja Antti Neimala.

Uusi laki muun muassa velvoittaisi ostajan pilkkomaan isot hankinnat osiin. Pilkkomiselta voi välttyä, mutta silloin on annettava erillinen selitys, miksi hankintaa ei voi tehdä osissa.

Hankintojen valvonta on kiristymässä ja yhdenmukaistumassa, kun valvontavastuun ottaa kilpailu- ja kuluttajavirasto.

Aiemmin valvonta on ollut käytännössä yksittäisten yritysten harteilla. Tarjouskilpailuihin osallistuneet yritykset ovat voineet valittaa laittomuuksista markkinaoikeuteen.

”Yritykset eivät voi huomata kaikkea. Lisäksi tarjouskilpailuun osallistuneet eivät aina uskalla valittaa, koska välit hankintayksikköön saattavat heikentyä”, Neimala arvioi.

Pienet yritykset eivät usein ole edes päässeet tarjouskilpailuihin mukaan, koska kuntien tai valtion tahot ovat asettaneet suuria liikevaihtovaatimuksia ja niputtaneet samaan hankintakokonaisuuteen liikaa asioita. Lisäksi tarjousmenettely on muutaman hengen yrityksille raskas.

Uuden lain on tarkoitus keventää sääntelyä ja rajoittaa yritysten kokovaatimuksia. Jatkossa julkinen tilaaja voi vaatia yritykseltä korkeintaan kaksi kertaa hankinnan arvoa suurempaa liikevaihtoa.

Hallitus aikoo kasvattaa hankintojen kilpailuttamiskynnystä. Hankintalakeja sovellettaisiin kansallisesti yli 60 000 euroa ylittäviin tavaroiden ja palvelujen ostoihin, kun nykyään raja on 30 000. Raja-arvojen alle jääviä ostoksia ei tarvitse kilpailuttaa.

”Itse esitimme 50 000 euroa. Olisi hyvä, että lain sovellusala pidettäisiin jatkossakin laajana, mutta laki itse olisi yksinkertainen ja toimiva”, Neimala toteaa.

Sosiaali- ja terveyspalveluissa kynnysarvo kasvaisi 100 000 eurosta 400 000 euroon. Rakennusurakoiden raja pysyisi ennallaan 150 000 eurossa.

Suurinta mekkalaa eduskuntakäsittelyssä voi herättää kysymys sidosyksikköjen asemasta. Tällä tarkoitetaan julkisen sektorin omistamia yhtiöitä, joilla on rajattu oikeus kaupata palvelujaan muille kuin omistajalleen.

Nykylain mukaan esimerkiksi kunnallinen jäteyhtiö voi myydä palveluitaan kilpailluilla markkinoilla summalla, joka on korkeintaan kymmenen prosenttia yhtiön liikevaihdosta. Uudessa lakiesityksessä ulosmyynnin rajaksi ehdotetaan viittä prosenttia tai enintään 500 000 euroa.

Vuonna 2013 julkisia hankintoja tehtiin työ- ja elinkeinoministeriön arvion mukaan 34 miljardin euron edestä, mikä vastaa lähes viidennestä Suomen bruttokansantuotteesta. Sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksen myötä yksityisille yrityksille voi avautua lisää myyntimahdollisuuksia julkiselta sektorilta.

Vaikka lakiuudistus onkin helpottamassa pienten yritysten asemaa, kuntien ja valtion tilauskyvyt eivät automaattisesti muutu paremmiksi. Hankkeiden järkevä pilkkominen ja työn laadun huomioiminen ovat jatkossakin pääosin tilaajan vastuulla.

”En ole niin naiivi, että uskoisin hankintojen sujuvan tästä lähtien kuin Strömsössä. Laista tulee parempi, mutta se ei tarkoita, että hankintayksiköiden käytännöt korjautuvat”, Neimala sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat