Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Juristit ovat unohtaneet inhimillisen näkökulman” – asianajotoimisto haluaa eroon turhista lakitekstin koukeroista

Asianajotoimisto haluaa, että juridisia sopimuksia tehdessä huomioitaisiin tavallinen ihminen.

Talous
 
Heidi Huotilainen
Rio Gandara / HS
”Juristit ovat unohtaneet inhimillisen näkökulman”, sanoo lakimies Johanna Rantanen.
”Juristit ovat unohtaneet inhimillisen näkökulman”, sanoo lakimies Johanna Rantanen. Kuva: Rio Gandara / HS
Fakta

Legal design eli oikeudellinen muotoilu

 Tähtää siihen, että juridiset tekstit olisivat nykyistä paremmin muotoiltuja ja ymmärrettävämpiä.

  Margaret Hagan on tutkinut ja opettanut aihetta Stanfordin yliopistossa Yhdysvalloissa.

 Suomessa alan edelläkävijä on Helena Haapio, joka on tehnyt väitöskirjansa sopimusten muotoilusta.

”Ottamalla palvelun käyttöön hyväksyt nämä ehdot.”

Vastaavaan lauseeseen voi törmätä aloittaessaan esimerkiksi uuden älypuhelinsovelluksen käytön. Lauseen yhteydessä saatetaan esittää sivuittain juridista tekstimassaa, jota harva lukee, saati ymmärtää.

Asiaan toivovat muutosta asianajotoimisto Dottirin toimitusjohtaja Antti Innanen ja lakimies Johanna Rantanen.

Heidän mielestään hankalat juridiset tekstit voitaisiin muotoilla yksinkertaisesti, ymmärrettävästi ja huomattavasti nykyistä tiiviimmin. Apuna toimisivat vaikkapa kuvat ja videot.

”Juristeille sopimustekstien kirjoittaminen on juridista riskienhallintaa, vaikka sopimuksella on muitakin tarkoituksia, kuten viestintä. Nykyisellään tekstit eivät palvele kunnolla tarkoitustaan”, Innanen sanoo.

Kuluttajan tulisi Rantasen mukaan ymmärtää, mihin hän palvelua käyttämällä sitoutuu.

”Mitä ymmärrettävämmät yrityksen sopimusehdot ovat, sitä paremmin ne myös sitovat kuluttaja-asiakasta”, Innanen sanoo.

Aiempaa selkeämmät juridiset tekstit auttaisivat Innasen mukaan kuluttajia ymmärtämään, kuinka palvelun takana oleva yritys esimerkiksi käyttää kuluttajasta keräämiään henkilötietoja. Myös lainsäädäntö edellyttää tätä.

Nykytilanne ei vastaa Innasen ja Rantasen toivetta. Syitä ovat heidän mukaansa muun muassa juristien ja muiden ammattilaisten välisen yhteistyön ja viestinnän puute sekä se, että ongelmaa ei haluta myöntää.

Myös koulutus keskittyy siihen, että tulevat juristit opetetaan kirjoittamaan asiakirjoja mahdollisia tuomioistuinprosesseja ajatellen. Tällöin asiakirjan käytettävyys helposti unohtuu.

”Juristit ovat unohtaneet inhimillisen näkökulman. Oikeustiede lähtee siitä, että ihminen on rationaalinen ja hänellä on aikaa perehtyä häntä sitovaan sääntelyyn. Nykymaailmassa tällaista ei voi enää odottaa, kun huomioidaan juridisen tekstin määrä”, Rantanen sanoo.

Juristien keskuudessa on Rantasen mukaan muutosvastarintaa, koska sopimukset ja juridinen tieto halutaan pitää omassa hallinnassa.

Lakiosaajille riittää töitä, kun juristit kirjoittavat yrityksille sopimustekstejä, joita lähinnä toiset juristit voivat ymmärtää. Sopimuksen varsinaiset osapuolet jäävät tällöin helposti ulkopuolelle.

”Lakialalla tarvittaisiin asennemuutosta. Juristien pitäisi oppia tekemään töitä uusilla tavoilla”, Rantanen sanoo.

Vasta puolisen vuotta toimineessa Dottirissa uskotaan legal designin eli oikeudellisen muotoilun bisnesmahdollisuuksiin ja maalaillaan kuvaa Suomesta alan edelläkävijänä.

Hankalien juridisten tekstien ongelmaan ei löydy yhtä nopeaa ratkaisua. Ideoita juridiikan muotoiluun aiempaa helpommaksi kuitenkin on.

Innasen mielestä juristikoulutuksessa pitäisi opettaa palvelumuotoilua. Rantanen toivoo, että oikeustieteilijät nostaisivat välillä katseensa lakikirjasta ja tekisivät yhteistyötä muiden ammattiryhmien kanssa.

Yritysten taas pitäisi parivaljakon mukaan ulottaa asiakaslähtöisyytensä myös juridisiin teksteihin. Lisäksi lakimiesten ja muiden asiantuntijoiden, kuten palvelumuotoilijoiden, yhteistyötä pitäisi lisätä.

Toisaalta Rantanen ja Innanen toteavat, että auktoriteetti voisi auttaa. Kuluttajaviranomaiset voivat puuttua yritysten vaikeaselkoisiin sopimuksiin, mutta aikaa ja työntekijöitä on rajallisesti.

Oikaisu 28. kesäkuuta kello 9.50: Jutussa kerrottiin virheellisesti, että Johanna Rantanen on asianajaja. Rantanen on lakimies.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat