Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brexit jäähdytti Helsingin pörssin kahdeksan prosenttia pakkaselle – New Yorkissakin kurssit jatkoivat luisuaan

”Säpinä tuo ylimääräistä jännitystä ja hyviä oston paikkoja, mutta rauhallinen nousumarkkina on mukavampi”, sanoo Nordean osakestrategi Färkkilä

Talous
 
Suomalaiset osakkeet liittyivät yleiseen pudotukseen
Suomalaiset osakkeet liittyivät yleiseen pudotukseen
Helsingin pörssissä osakkeiden hinnat sukelsivat maanantaiaamuna, kun markkinat avautuvat ensimmäistä kertaa Britannian kansanäänestyksen yllätystuloksen jälkeen. Lähipäivinä sijoittajat seuraavat tarkasti, mikä on EU-huippukokouksen anti, sanoo Nordean osakestrategi Eero Färkkilä. Toimittaja Juhana Rossi, kuvaus ja leikkaus Terhi Liimu.
Fakta

Näin Britannian ero etenee

 Britannian hallitus ilmoittaa Eurooppa-neuvostolle maan eroaikeista. Ilmoituksen jättämiselle ei ole määrätty aikarajaa. Pääministeri voi ilmoittaa eroaikeista jo tiistaina alkavassa huippukokouksessa.

 Britannia alkaa neuvotella uudesta EU-suhteesta, joka korvaa vanhat sopimukset. Samalla se pysyy edelleen Euroopan unionin jäsenenä ja joutuu noudattamaan kaikkia yhteisiä sääntöjä.

 Lissabonin sopimukseen sisältyvän 50. artiklan mukaan neuvottelut voivat kestää kaksi vuotta. Niitä voidaan venyttää kaikkien jäsenmaiden hyväksynnällä.

 Britannian ero astuu voimaan, kun kaikki jäsenmaat ja EU-parlamentti ovat hyväksyneet uuden sopimuksen. Jos uutta sopimusta ei synny määräaikaan mennessä eikä neuvotteluille sovita jatkoaikaa, Britannian EU-jäsenyys yksinkertaisesti lakkaa olemasta voimasta.

 Britannian ero Euroopan unionista voi tulla voimaan vuoden 2018 puolivälissä, jos brittihallitus ilmoittaa eroaikeista Eurooppa-neuvostolle lähipäivinä.

Helsingin pörssissä koettiin maanantaina raju, lähes kahdeksan prosentin osakeromahdus Britannian EU-eroa puoltavan äänestystuloksen vuoksi.

Vielä iltapäivällä vaikutti, että aamun äkkisyöksy tasaantuisi viiden prosentin luisuksi. Illaksi pudotus kuitenkin taas jyrkentyi, ja OMX Helsinki -osakeindeksi päätyi lopulta 7,8 prosenttia pakkaselle.

”Pidän liikettä isona, mutta olosuhteisiin nähden suhteellisen järjestäytyneenä. Tätä sopi odottaa, kun äänestystulos oli, mikä oli”, kommentoi varainhoitoyhtiö Evlin markkinastrategi Tomas Hildebrandt sijoittajien reaktiota.

Helsingin pörssi oli suljettu perjantaina juhannusaattona, joten suomalaisten osakkeiden omistajat pääsivät reagoimaan Britannian lähtöpäätökseen vasta juhannusjuhlien jälkeen.

Myös Tukholmassa pörssi oli perjantaina kiinni ja brexit-vaikutus tuntui vasta maanantaina. Pörssi sukelsi sielläkin noin kahdeksan prosenttia.

Muualla Euroopassa pörssit valahtivat jo perjantaina keskimäärin seitsemän prosenttia. Maanantaina pörssit jatkoivat luisuaan, mutta loivemmassa alamäessä. Frankfurtin ja Pariisin pörssien pääindeksit niiasivat kolme prosenttia, Lontoon pörssi 2,6 prosenttia ja Milano neljä prosenttia.

Espanjassa markkinakuohuntaa rauhoitti hieman sunnuntain vaalitulos, jossa nykyinen konservatiivinen pääministeripuolue PP sai yllättävän vahvan vaalivoiton. Hallituksen muodostaminen ei ole näiden uusintavaalienkaan jälkeen helppoa, mutta sijoittajille pääministeri todennäköinen Mariano Rajoyn jatkokausi on lupaus vakaudesta.

Madridin pörssi luisui maanantaina vain 1,8 prosenttia ja Espanjan velkakirjojen korot kutistuivat brexitä edeltäneelle tasolle.

Sijoittajat seuraavat nyt tarkasti, kuinka yleispoliittinen tilanne kehittyy Britanniassa. Myös Euroopan hallitusten johtajien huomenna alkavan kokouksen antia odotetaan kiinnostuneina, arvioi Nordean osakestrategi Eero Färkkilä.

”Britannian seuraavien askeleiden suhteen on niin iso epävarmuus, että pidemmälle menevä analysointi on haastavaa”, hän sanoo.

Helsingin ja muun Euroopan pörssipäivän jälkeen sijoittajien mielenkiinto kohdistui Yhdysvaltoihin, jossa pörssit avautuivat perjantain jatkoksi melko kipakoihin pakkaslukemiin.

Britannian lähtö EU:sta luo epävakautta koko globaaliin talouteen aikana, jolloin maailmankaupan kasvu on muutenkin hiipunut alle kolmen prosentin vuositasolle.

Yhdysvaltalaisista laatuyrityksistä koostuva Dow Jones Industrial Average -indeksi oli maanantaina kello 20.00 Suomen aikaa 1,4 prosentin luisussa.

Maailman suurimpia New Yorkin pörssiin listattuja yhtiöitä seuraava S&P 500 -indeksi oli 1,9 prosenttia miinuksella ja teknologiapörssi Nasdaqin yhdistelmäindeksi 2,1 prosentin laskussa.

Luisu on loiventunut eri puolilla maailmaa selvästi perjantaista, jolloin ensireaktio brexitin tulokseen oli hyvin voimakas. Tuolloin kansainväliset osakemarkkinat sukelsivat jyrkimmin lähes viiteen vuoteen.

Evli-pankin Hildebrandtin mukaan heiluntaa markkinoilla sopii odottaa jatkossakin.

”Paljon riippuu siitä, mitä lähiviikkoina ja kuukausina tapahtuu muilla rintamilla. Mitään paniikkia ei markkinoilla selvästikään ole, mutta sijoittajat joutuvat arvioimaan pidemmän aikavälin näkymiä maailmanlaajuisesti.”

Kipeimmin brexit on iskenyt Euroopan pankkeihin, joiden markkina-arvosta on kadonnut perjantain jälkeen jo noin viidennes.

Finanssisektorin kohdalla vielä maanantainakin voitiin puhua pörssiromahduksesta. Brittipankeista RBS ja Lloyds kyykkäsivät noin kymmenen prosenttia ja Barclays peräti 17 prosenttia.

Saksalainen pankkijätti Deutsche Bank menetti markkina-arvostaan kuuden prosentin siivun heti viikon avauksessa. Ranskalaispankeista BNP Paribas pakitti kuusi prosenttia ja Société Générale yli kahdeksan prosenttia.

Italialainen Unicredit sukelsi kahdeksan prosenttia, vaikka valtio lupaili maanantaina uusia tukitoimia huteralle pankkisektorille.

Vaikka Helsingin pörssin isoa pudotusta tiedettiin odottaa, Nordea-pankin kaupankäyntisalin tunnelma sähköistyi maanantaiaamuna kello kymmeneltä, kun kaupankäynti alkoi.

Paikalle oli tullut myös sellaisia työntekijöitä, joiden oli alun perin tarkoitus aloittaa lomanvietto juhannuksena, ja monille ”juhannusaatto meni markkinareaktiota seuratessa”, sanoo Färkkilä.

Heti aluksi kurssit sukelsivat yli kuusi prosenttia. Yhtä suuria kertapudotuksia on Färkkilän mukaan viime nähty syksyn 2008 rahoitusmarkkinoiden kriisin aikana.

”Tällainen säpinä tuo ylimääräistä jännitystä ja hyviä oston paikkoja, mutta lähtökohtaisesti rauhallinen nousumarkkina on mukavampi”, sanoo Färkkilä.

Helsingin pörssin suurista yhtiöistä voimakkaimmin sukelsi teräsyhtiö Outokummun osake, joka halpeni aamupäivän aikana 10,4 prosenttia.

Isoja putoajia olivat myös suomalaiset metsäyhtiöt. UPM:n osake oli puoliltapäivin halventunut 8,0 prosenttia ja Metsä Boardin kurssi 9,7 prosenttia.

Punnan heikentyminen on suomalaisten metsäyhtiöiden kannalta kielteistä, mutta toisaalta sen vaikutusta kompensoi dollarin vahvistuminen suhteessa euroon, Färkkilä sanoo.

Emilia Kangasluoma / HS
Eero Färkkilä
Eero Färkkilä

”Sen takia tulosvaikutus metsäyhtiöille ei ole niin dramaattinen kuin näistä liikkeistä voisi päätellä”, Färkkilä sanoo.

Joka tapauksessa Britannia on suomalaisen metsäteollisuuden toiseksi suurin vientimarkkina. Maa on vaarassa ajautua taantumaan, ja sen asema EU:n sisämarkkinoilla on epäselvä.

Valuuttamarkkinoilla punta jatkoi maanantaina heikkenemistään. Maanantaina sen arvo suhteessa Yhdysvaltain dollariin laski 3,5 prosenttia.

Jo perjantaina valuutan arvo heikkeni alimmilleen sitten vuoden 1985. Punta heikkeni myös suhteessa muihin suuriin valuuttoihin kuten euroon ja Japanin jeniin.

Myös euron heikkeneminen dollaria vastaan sai maanantaina jatkoa. Euron arvosta oli huventunut maanantaina iltaan mennessä 1,2 prosenttia.

Emilia Kangasluoma / HS
Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju seurasi Helsingin pörssissä avausta.
Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju seurasi Helsingin pörssissä avausta.
Emilia Kangasluoma / HS
Heti avauksessa osakkeet halpenivat Helsingissä yli kuusi prosenttia.
Heti avauksessa osakkeet halpenivat Helsingissä yli kuusi prosenttia.
TORU HANAI / Reuters
Mies seurasi pörssikurssien kehitystä Tokiossa maanantaiaamuna.
Mies seurasi pörssikurssien kehitystä Tokiossa maanantaiaamuna.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat