Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi panimotulokas Sangen keräsi yli miljoonan osakeannissa – pienpanimot hakevat nyt kasvua sijoittajista

Uusi pienpanimotulokas teki joukkorahoituksen ennätyksen juhannuksena päättyneessä osakeannissaan.

Talous
 
Sebastian Koskinen

Voimakkaasti kupliva kotimainen pienpanimobuumi sai jälleen lisää vauhtia, kun oululaisyritys Sangen Oy:n tytäryhtiö Tornion Panimo sai kasaan 1 070 400 euroa osakeannissaan.

Vuonna 2015 perustetun, tislaamo- ja panimotuotteita valmistavan Sangen Oy:n osakkeita myytiin Suomessa ja maailmalla 1 070 400 eurolla. Uusia B-osakkaita on lähemmäs 2 000 ja kaukaisin sijoitus tehtiin Australian Queenslandissa, kertoo Sangenin markkinointijohtaja Jami Teirikari yrityksen tiedotteessa.

Aikaisemmin yksikään aloitteleva panimo ei ole saanut joukkorahoituksella yhtä suurta summaa kasaan.

”Tornion Panimon käynnistyminen varmistui jo 250 000 euron sijoituksilla. Yli miljoonan euron lopputulos tarkoittaa sitä, että panimon vuosikapasiteetti kasvaa kertaheitolla 200 000 litrasta 2 000  000 litraan, jatkaa Sangenin hallituksen puheenjohtaja Mikko Ahokas tiedotteessa.

Tornion Panimon juuret ovat vuodessa 1873, jolloin paikalliset kauppiaat ja liikemiehet perustivat Torneå Bryggeri Aktiebolagetin. Kun Hartwall lopetti Lapin Kullan tehtaina tunnetun panimon vuonna 2010, päättyi samalla historiallisen panimon toiminta.

Teirikarin mukaan Tornion Panimo haluaa nyt jatkaa alueen perinnettä.

Myös tamperelainen Pyynikin käsityöläispanimo tavoittelee tällä hetkellä kasvua osakeannillaan. Tamperelaispanimo pyrkii keräämään kasaan 1,6 miljoonaa euroa, jonka avulla se aikoo nelinkertaistaa tuotantonsa seuraavan kolme vuoden aikana 2,4 miljoonaan litraan.

Aiemmin kasvua joukkorahoituksesta ovat hakeneet myös Bryggeri Helsinki, porilainen Rocking Bear Brewers sekä Ägräs Distillery -tislaamo, jonka joukoissa vaikuttaa osa Rekolan Panimon perustajista.

Suomalainen olutkulttuuri on muuttunut merkittävästi kymmenen viime vuoden aikana, mikä näkyy jatkuvasti laajentuvissa kauppojen valikoimissa. Olutkulttuurin murros on suoraan kytköksissä pienpanimoihin, joita toimii Suomessa jo 69.

Suomen lain mukaan veronalennuksia nauttiviksi pienpanimoiksi määritellään panimot, joiden kalenterivuoden aikana tuottaman oluen määrä on enintään 15 miljoonaa litraa. Verohuojennuksia pienpanimot saavat 10 miljoonaan litraan asti (10 prosenttia).

Panimoliiton uusimman toimialakatsauksen mukaan pienpanimoiden verohuojennus oli vuonna 2015 noin 6 miljoonaa euroa eli miljoona enemmän kuin vuonna 2014.

Tornion Panimolla, Pyynikin käsityöläispanimolla ja useilla muilla suomalaisilla pienpanimoilla on siis vielä reilusti tilaa laajentaa tuotantoaan ilman, että ne menettävät pienpanimon statustaan.

Pienpanimoliiton puheenjohtaja Mika Tuhkanen kertoo, että toistaiseksi yksikään suomalainen pienpanimo ei vielä ole lähellä tuotannon ylärajaa.

”Laitila on pienpanimoista suurin noin 8 miljoonalla litrallaan. Seuraavaksi tulevat Nokian Panimo ja Saimaan Juomatehdas.”

Tuhkanen ei näe, että pienpanimobuumin synnyttämät panimot pääsisivät yli kymmenen miljoonan litran määriin.

”Joukossa on sellaisia, jotka saattavat ylittää miljoonan litran. Silti on tärkeää, että tuotannon yläraja on korkealla, jotta halukkaat voivat kasvaa. Pienpanimoliitto onkin vedonnut päättäjiin, että yläraja nostettaisiin EU:n sallimaan 20 miljoonaan litraan. Uskon, että viennissä voi hyvinkin olla alan tulevaisuus.”

Tuhkasen mukaan suurin osa pienpanimosijoittajista on tavallisia ihmisiä, jotka haluavat olla osa panimoa.

”Ammattisijoittajat taitavat ostaa enemmänkin osuuksia valmiista panimoista.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat