Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brexit uhkaa kaataa Italian valmiiksi heikon pankkisektorin

Maan suurimman pankin Unicreditin osake on syöksynyt lähes 30 prosenttia Britannian äänestystuloksen jälkeen

Talous
 
TONY GENTILE
Italian Unicredit-pankilta uupuu lehtiarvion mukaan kymmenen miljardia euroa.
Italian Unicredit-pankilta uupuu lehtiarvion mukaan kymmenen miljardia euroa. Kuva: TONY GENTILE

Britannian EU-äänestyksen herättämä kaaos markkinoilla on vetämässä maton Italian pankkien alta. Maan suurimman pankin Unicreditin osake on syöksynyt perjantaiaamun jälkeen jo lähes 30 prosenttia.

Maanantaina iltapäivällä osake oli lähes kahdeksan prosentin alamäessä, kun markkinoilla levisi huhu, että Italian hallitus yrittää saada erityisluvan pelastaa pankit valtion varoilla.

Il Fatto Quotidiano -lehden tietojen mukaan Italian hallitus on viikonlopun aikana suunnitellut jopa 40 miljardin euron pääomaruisketta pankeille. Valtiontuki pankeille on periaatteessa EU:n pankkisäännöissä kielletty, mutta hallitus on neuvottelemassa EU:n viranomaisten kanssa, olisiko brexit-äänestys riittävä poikkeustilanne tuen sallimiseksi.

Pankkien valvonnasta ja pelastamisesta vastaavat euroalueen pankkivalvoja ja kriisinratkaisumekanismi.

Italian pankit ovat suurten euromaiden pankeista ylivoimaisesti heikoimmassa kunnossa. Pieniä vaikeuksissa olevia pankkeja on parin viime vuoden aikana yhdistetty isompiin tai pääomitettu käytännössä isompien rahoilla.

Jättipankit Unicredit ja Intesa Sanpaolo ovat joutuneet takamaan pienempien pankkien osakeanteja sillä seurauksella, että ne ovat joutuneet ostamaan suuret joukot pienempien osakkeita. Samalla niiden omatkin vaikeudet ovat pahentuneet. Financial Timesin arvion mukaan Unicreditin vakavaraisuudesta uupuu jo 10 miljardia euroa.

Pankkien vaikeudet juontavat vuosia jatkuneesta talouden taantumasta ja vuosikymmenien kulttuurista, jossa paikalliset pankit tottuivat myöntämään luottoja ennemmin hyvä veli -suhteilla kuin liiketaloudellisin perustein. Kun talouskehitys heikkeni, yhä useampi lainan ottaja joutui vaikeuksiin lyhennysten kanssa.

Pankkien kannattavuus on heikko ja niillä on runsaasti ongelmaluottoja: uutistoimisto Bloombergin mukaan yhteensä noin 360 miljardia euroa.

Useita satoja vuosia vanhoja pankki-ikoneja on jouduttu pelastamaan viime vuosina, näistä nimekkäämpinä Banca Monte dei Paschi di Siena ja Banca popolare di Vicenza.

Hallitus on reagoinut pankkisektorin ongelmien syvyyteen hitaasti. Vuoden vaihteessa tulivat voimaan euroalueen pankkien uudet kriisinratkaisusäännöt. Niiden mukaan valtiot eivät periaatteessa enää saa pelastaa pankkeja, vaan ensisijaisesti ongelmapankki pääomitetaan osakkeenomistajien rahoilla ja mitätöimällä omaksi pääomaksi muutettavat velat.

Osakkeenomistajilta ei ole löytynyt Italiassa enää halua sijoittaa rahojaan osakeanteihin. Velkasijoittajat ja osakkeenomistajat ovat jo neljässä pankkipelastuksessa menettäneet rahansa. Osin häviäjät ovat olleet pankin omia vähittäisasiakkaita, joille velkapapereita ja osakkeita on pankissa myyty.

Keväällä pääministeri Matteo Renzi taivutteli pankit ja institutionaaliset sijoittajat perustamaan viiden miljardin euron rahaston Atlanten, joka voi osallistua pankkien pääomittamiseen osakeanneissa ja ostaa pankeilta huonolaatuisia luottoja.

Rahaston riittävyyttä on epäilty alusta asti. Nyt brexit on viimein paljastamassa pääomien todellisen tarpeen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat