Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin saat älypuhelimesta nettiyhteyden koko perheelle – matkapuhelinverkko riittää jopa teräväpiirtovideon katsomiseen

Puhelimesta saa tehtyä väliaikaisen langattoman tukiaseman, jolloin kaikki muut laitteet tabletista tietokoneeseen pääsevät nettiin sen kautta.

Talous
 
Emilia Kangasluoma / HS
Nykyaikaisissa älypuhelimissa nettiyhteyden jakaminen on vakiotoiminto.
Nykyaikaisissa älypuhelimissa nettiyhteyden jakaminen on vakiotoiminto. Kuva: Emilia Kangasluoma / HS
Fakta

Näin jaat kännykän nettiyhteyden

Android

1. Käynnistä Asetukset-sovellus.

2. Valitse Langaton verkko ja verkot-osion alareunassa oleva Lisää-valikko.

3. Valitse Verkkosidonta ja siirrettävä hotspot, Siirrettävän Wi-Fi-alueen asetukset ja lopuksi Määritä Wi-Fi -tukiasema.

4. Anna verkolle nimi, valitse suojaukseksi WPA2 PSK ja kirjoita sille salasana.

5. Hotspot-toiminnon voi lisätä pikakuvakkeeksi ilmoitusalueelle, jonka saa esiin pyyhkäisemällä ruudun yläreunasta kahdesti alaspäin.

iOS

1. Asetukset

2. Oma yhteyspiste

3. Aseta Wi-Fi-salasana

4. Käynnistä

Windows Phone

1. Asetukset

2. Internet-yhteyden jakaminen

3. Valitse Jakotapa-kohtaan WLAN.

4. Painamalla kynä-symbolia voit muokata verkon nimeä ja salasanaa.

5. Käynnistä jako painamalla Jakaminen-valitsinta.

Matkapuhelimien nettiyhteyksistä on tullut niin hyviä, että usein ne riittävät ainoiksi nettiliittymiksi vaikka koko perheelle.

Puhelimesta saa tehtyä väliaikaisen langattoman tukiaseman, jolloin kaikki muut laitteet tabletista tietokoneeseen pääsevät nettiin sen kautta.

Silloin ei tarvita erillistä mokkulaa, seinästä tulevasta kaapelista puhumattakaan.

Taustalla vaikuttavat kaksi tekijää, 4g-matkapuhelinverkkojen leviäminen ja älypuhelinten yleistyminen. Edellinen on tehnyt langattomasta tiedonsiirrosta niin nopeaa, että esimerkiksi jalkapallon EM-kisojen katsominen suorana teräväpiirtolähetyksenä sujuu ongelmitta.

Nykyaikaisissa älypuhelimissa yhteyden jakaminen on vakiotoiminto. Langaton lähiverkko toimii samalla tavalla kaikkialla. Sen vuoksi riittää, että sen asetukset määrittelee ensimmäisellä kerralla.

Sen jälkeen käyttö on yksinkertaista.

Tekniseltä kannalta kännykän nettiyhteyden jakaminen ja mokkulan käyttäminen eivät juuri eroa toisistaan.

Mokkulat – eli suoraan tietokoneen usb-porttiin kytkettävät tai langattoman lähiverkon luovat laitteet – kun ovat oikeastaan vain puhelimia, joista puuttuu näyttö ja pari muuta osaa. Molemmissa on yhtä nopea nettiyhteys ja samantapaiset lähiverkko-ominaisuudet.

Eroja on lähinnä käyttötavoissa. Suurin niistä on se, että mokkuloiden akku kestää puhelimia pidempään, joten niitä ei tarvitse ladata jatkuvasti.

Langattoman lähiverkon luominen syö paljon virtaa, joten puhelin on hyvä kytkeä laturiin.

Lisäksi puhelimen nettiyhteyttä voi tietenkin käyttää vain niin pitkään, kun laite ja sen luoma langaton verkko ovat tarpeeksi lähellä.

Mökkireissulla television katselu tabletista saattaa siis katketa, jos puhelimen omistaja ottaa sen mukaansa taskulampuksi huussipolulle.

Kännykän nettiyhteyden jakamisen ilmeisenä hyötynä on se, ettei tarvitse maksaa erikseen mokkulasta ja sen liittymästä.

Saunalahden ja DNA:n 4G-liittymissä ei ole tiedonsiirtorajoja, mutta Soneralla useimpien liittymien kuukausittaiset siirtomäärät ovat 2–20 gigatavua. Se voi muodostua ongelmaksi, koska kun samaa yhteyttä käytetään monella eri laitteella, kasvaa nettiliikenteen määrä vastaavasti.

Nettiyhteyden nopeus ei yleensä ole 4G-verkossa ongelma, sillä vaikka puhelinyhtiöiden kertomien nimellisvauhtien ja todellisen nopeuden välillä voi olla suurikin heitto, yleensä vauhti riittää.

Esimerkiksi Sonera ilmoittaa huippunopeudeksi 150 megabittiä sekunnissä, mutta vaihteluvälin olevan 10–80 megabittiä sekunnissa.

Soneralla on tässäkin erilainen malli kuin DNA:lla ja Saunalahdella. Soneralla on useita 4G-liittymiä, joiden vauhti on rajoitettu 21 megabittiin sekunnissa.

Nettiyhteyden jakaminen kännykän lähiverkolla sujuvasti vaatii sen, että on 4G-verkon alueella. Ne kun eivät kata koko Suomea, kannattaa tarkistaa puhelinoperaattorin nettisivujen kuuluvuuskartasta, millainen yhteys on tarjolla.

Yksi perustavanlaatuinen ero mobiiliverkkojen ja kiinteiden nettiyhteyksien välillä on: kännykkäverkossa yhteyden laatu vaihtelee enemmän kuin adsl-, kaapelimodeemi- tai kuituverkossa.

Se ei tarkoita vain nopeusvaihteluita, vaan myös esimerkiksi vasteaikaa. Reaaliaikaisten verkkopelien pelaajille se saattaa olla ongelma.

Yksi pullonkaula on olemassa, mutta se ei suinkaan ole matkapuhelinverkko, vaan puhelimen langaton lähiverkko.

Ilmiön huomaa, kun vertailee esimerkiksi speedof.me -verkkosivun nopeusmittarin lukemia: kännykkä lataa netistä tietoa nopeammin kuin kännykän luomaan lähiverkkoon liitetty tietokone.

Niinpä on hyvin mahdollista, että yksi käyttäjä pystyy katsomaan netti-tv:tä samaan aikaan kun kaksi muuta surffailee ja kuuntelee musiikkia suoratoistopalvelusta, mutta jos kaikki kolme yrittävät yhtä aikaa avata suoran netti-tv-lähetyksen, video alkaa tökkiä jokaisella.

Toinen rajoitus liittyy siihen, kuinka moni laite voi ylipäänsä olla kytkeytyneenä puhelimen langattomaan verkkoon samaan aikaan.

Pari, kolme laitetta toimii ongelmitta, mutta tusinan tabletin liittäminen samaan verkkoon ei välttämättä onnistu.

Kannattaa myös varmistaa, että langaton lähiverkko on salattu ja siinä käytetään tarpeeksi monimutkaista salasanaa.

Avoimet, ilman salasanaa toimivat verkot kun ovat turvallisuusriski, eikä niiden käyttämiselle ole teknisiä tai edes helppokäyttöisyyteen liittyviä syitä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat