Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Etera-johtajan uskalias ehdotus: Työeläke tulee nyt luvatun suuruisena, mutta tästä voitaisiin tinkiä

Suomalaisten palkansaajien vapautta ja vastuuta eläkesäästöistään pitäisi lisätä, sanoo työeläkevakuutusyhtiö Eteran toimitusjohtaja Stefan Björkman.

Talous
 
Markus Jokela / HS
Kuva: Markus Jokela / HS

Suomalaisten palkansaajien vapautta ja vastuuta eläkesäästöistään pitäisi lisätä, sanoo työeläkevakuutusyhtiö Eteran toimitusjohtaja Stefan Björkman.

Käytännössä Björkman ehdottaa täydestä etuusperusteisuudesta luopumisesta. Ajatus on uskalias suomalaisten työeläkejohtajien keskuudessa.

Björkmanin johtama Etera on selvästi kolmea suurta kilpailijaansa pienempi ja heikompi.

Lisäksi työeläkevakuutusyhtiöiden pitäisi tarkastella, voisivatko ne sijoittaa varallisuuttaan nykyistä enemmän Suomeen ja edistää siten Suomen talouden kasvua, Björkman sanoo.

Muun muassa näistä kahdesta uudistuksesta pitäisi Björkmanin mukaan keskustella, jotta Suomen eläkejärjestelmää voidaan vahvistaa.

Suomen nykyistä eläkejärjestelmää pidetään tavallisesti vakaana ja kohtuullisen hyvin rahoitettuna.

Vaikka järjestelmä on sinänsä hyvässä kunnossa, Björkmanin mukaan tarvitaan silti keskustelua työeläkejärjestelmän lisäuudistuksista.

Keskustelun lähtökohdaksi Björkman mainitsee mielipidemittaukset, joiden mukaan vain noin 30 prosenttia suomalaisista luottaa eläkelupaukseen.

”Onko tämä hyvä järjestelmä vai onko siinä jotain parannettavaa?” Björkman sanoo.

Suomalaisten työeläkkeet ovat nyt etuusperusteisia. Se tarkoittaa sitä, että eläkkeen suuruus on määritelty ennalta ja eläkkeen koko perustuu palkansaajan tuloihin.

Björkman kutsuu Suomen järjestelmää hyväksi. Suomessa pitäisi silti miettiä, voidaanko tulevaisuudessa sitoutua etuusperusteiseen eläkelupaukseen.

Vertailukohtana Björkman mainitsee Hollannin, jossa keskustellaan etuusperusteisen eläkelupauksen lieventämisestä, vaikka maan eläkejärjestelmä on vahvempi kuin Suomessa.

”Jos tällainen järjestelmä, joka näyttää olevan paremmissa kantimissa kuin meidän järjestelmämme, miettii tällaista, niin eikö meidän tulisi silloin ainakin pohtia asiaa”, Björkman sanoo.

Nykyistä Suomen järjestelmää voitaisiin muuttaa Björkmanin mukaan esimerkiksi Ruotsin mallin suuntaan.

Ruotsin järjestelmässä on taattu tuloeläke, joka vastaa noin 1 500 euron kuukausieläkettä, sanoo Björkman.

Tuloeläkkeen lisäksi ruotsalaisilla on yksilöllinen rahastoeläke, jonka suuruus perustuu eläkkeensaajan valitsemien rahastojen tuottojen kehitykseen.

Myös Suomessa voitaisiin keskustella, voisiko täällä toimia samanlainen järjestelmä, jossa etuusperusteisuuden sijaan riski jakaantuisi enemmän järjestelmän ja eläkkeensaajan kesken.

Lisäksi Björkmanin mielestä olisi pohtimisen arvoista, voisivatko työeläkevakuutusyhtiöt lisätä sijoituksia Suomeen perinteisten sijoituskohteiden ulkopuolelle.

Aiemmin työeläkevakuutusyhtiöt sijoittivat kansainvälistyviin suomalaisiin suuryrityksiin.

”Nyt kasvun aihiot ovat pieniä versoja suuryritysten ulkopuolella. Työeläkeraha ei löydä niitä, jollemme tee työtä sen eteen”, Björkman sanoo.

Etera aikoo jatkaa itsenäisenä

Työeläkevakuutusyhtiö Eteran vakavaraisuus, eli kyky kestää sijoitustuottojen vaihteluita, on selvästi heikompi kuin sen kilpailijoilla.

Maaliskuun lopussa Eteran vakavaraisuussuhde oli 1,4. Yhtiön suurten kilpailijoiden vakavaraisuussuhde oli keskimäärin 2,0.

Jos Eteran vakavaraisuus huononee lisää, yhtiö voi joutua tilanteeseen, jossa sitä uhkaa yhdistäminen johonkin toiseen työeläkevakuutusyhtiöön.

Björkmanin mukaan Eteran tilanne on parantunut selvästi sitten vuoden 2014, muun muassa oman toiminnan tehostamisen ansiosta.

Niinpä Björkmanin mielestä ”huolestuminen” on liian kova ilmaisu, kun tarkastellaan Eteran asemaa.

Vakavaraisuudesta on keskusteltu Eteran hallituksessa ja johdossa, ja yhtiö on päättänyt jatkaa itsenäisenä, hän sanoo.

”Tulokset puhuvat puolestaan. Olemme pystyneet sijoittamaan kilpailukykyisesti ja palvelemaan asiakkaita mallilla, joka on tuonut lisää asiakkaita.”

Markus Jokela / HS
Eteran toimitusjohtaja Stefan Björkman.
Eteran toimitusjohtaja Stefan Björkman.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat