Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ennakkoratkaisu helpottaa veronkiertoon puuttumista – KHO piti voimassa Casimir Ehrnroothin miljoonamätkyt Liechensteiniin piilotetuista rahoista

KHO pitää voimassa edesmenneelle Casimir Ehrnroothille vuonna 2011 määrätyt vajaan kahden miljoonan euron jälkiverot.

Talous
 
Heikki Kotilainen / HS
Casimir Ehrnrooth kuvattuna vuonna 1999.
Casimir Ehrnrooth kuvattuna vuonna 1999. Kuva: Heikki Kotilainen / HS

Korkein hallinto-oikeus (KHO) on tiistaina antamallaan merkittävällä ennakkoratkaisulla helpottanut veronkierrosta epäiltyjen tuomitsemista.

KHO:n ratkaisu pitää voimassa Helsingin hallinto-oikeuden vuonna 2014 antaman päätöksen, joka HS:n tietojen mukaan koskee heinäkuussa 2015 kuolleen vuorineuvos Casimir Ehrnroothin Liechtensteiniin piilotettuja varoja.

HS kertoi syyskuussa 2013, että Ehrnroothilla oli yli kymmenen miljoonaa euroa talletettuna liechtensteinilaiseen LGT-pankkiin. KHO:n mukaan pankista saatuja tietoja voitiin käyttää, kun Suomen verottaja määräsi Ehrnroothille vajaan kahden miljoonan euron arvosta jälkiveroja.

Vaikka Ehrnrooth on kuollut, hallinnollinen prosessi on jatkunut. Tiistaina annetussa ratkaisussa on kyse siitä, että verohallinto sai vuosia sitten ulkomaiselta veroviranomaiselta tiedon Ehrnroothista, joka oli edunsaajana liechtensteinilaiseen pankkiin perustetussa säätiössä.

Tiedot olivat peräisin LGT-pankin työntekijältä Heinrich Kieberiltä, joka myi ainakin 1 400 asiakkaan tiedot Saksan tiedustelupalvelulle.

Suomen verottaja arvioi tietojen perusteella Ehrnroothin säätiöllä olleen varoja vuonna 2005 yhteensä lähes 14 miljoonaa euroa. Säätiön arvioitu tuotto vuosilta 2005–2010 oli yhteensä lähes 4,5 miljoonaa euroa vuosilta 2005–2010.

KHO:n ratkaisussa annettiin kaksi merkittävää linjausta, jotka koskevat veronkiertoa laajemminkin.

Ne liittyvät näyttöön oikeudenkäynnissä sekä itsekriminointisuojaa, eli henkilön oikeutta kieltäytyä edistämästä oman syyllisyytensä selvittämästä.

Ehrnrooth oli vedonnut siihen, että häntä koskevat tiedot oli saatu rikoksella, minkä takia niitä ei saisi ottaa huomioon hänen verotuksessaan. KHO katsoi, että ulkomaiselta veroviranomaiselta virka-apuna saatu aineisto voitiin ottaa näyttönä huomioon, vaikka oli mahdollista, että aineiston hankintaan oli liittynyt rikos.

KHO huomauttaa, että voimassa olevan käytännön sekä alkuvuonna voimaan tulleen, laittomasti hankittujen todisteiden hyödyntämiskieltoa koskevan säännöksen mukaan pelkästään todisteen hankinta lainvastaisesti ei merkitse sitä, ettei todistetta saa käyttää oikeudenkäynnissä.

”Lähtökohtana on sitä vastoin se, että lainvastaisesti hankittua todistetta saadaan hyödyntää oikeudenkäynnissä, mikäli painavat syyt eivät puhu hyödyntämiskiellon puolesta”, KHO kirjoittaa.

Ehrnrooth vetosi tapauksessa myös Euroopan ihmisoikeussopimukseen viitaten siihen, ettei hänen tarvitse osallistua asian selvittämiseen, koska veronkorotukset ovat rangaistuksenluonteisia ja siksi häntä suojaa itsekriminointisuoja. Ehrnrooth katsoi, että häntä on vaadittu esittämään selvityksiä varallisuudestaan ja tuloistaan itsekriminointisuojaa rikkoen.

KHO katsoi, että Ehrnroothille ei ole määrätty veronkorotusta tai muutakaan seuraamusta siksi, ettei hän ole itsekriminointisuojaansa vedoten selvittänyt verotietojaan viranomaisille. Veronkorotus on KHO:n mukaan liittynyt siihen, että Ehrnroothin on katsottu laiminlyöneen velvollisuutensa ilmoittaa osan tuloistaan ja varoistaan.

”Se seikka, että A:ta [Ehrnroothia] on verotarkastuksen yhteydessä ilman pakkokeinojen tai rangaistuksen uhkaa pyydetty antamaan asiasta selvitystä, ei ole vaarantanut hänen oikeuttaan oikeudenmukaiseen oikeudenkäyntiin. Toimitettuja verotuksia ei ole siten tällä perusteella kumottava”, KHO kirjoittaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat