Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Die Welt: Soros löi yli 100 miljoonalla vetoa Deutsche Bankin osakkeen romahduksen puolesta

Talous
 
LUKE MACGREGOR
George Soros osaa tehdä omaisuuksia markkinoiden isoista liikkeistä.
George Soros osaa tehdä omaisuuksia markkinoiden isoista liikkeistä. Kuva: LUKE MACGREGOR

Hurjista uhkapeleistä tunnettu sijoittajaguru George Soros löi yli 100 miljoonalla eurolla vetoa Deutsche Bankin osakkeen romahtamisen puolesta perjantaina Britannian äänestystuloksen selvittyä. Asiasta kertoi ensimmäisenä saksalainen Die Welt -lehti.

Sorosin sijoitusrahasto Soros Fund Management myi perjantaina lyhyeksi 0,51 prosenttia Euroopan suurimman pankin osakkeista. Noin 7 miljoonan osakkeen kauppa tarkoittaa torstain päätöskurssilla yli 100 miljoonan euron vedonlyöntiä.

Lyhyeksi myyminen tarkoittaa sitä, että sijoittaja myy lainaamiaan osakkeita, koska hän uskoo, että hän voi ostaa ne takaisin myöhemmin halvempaan hintaan. Hän voi maksaa halvemmalla ostetuilla osakkeilla lainansa takaisin ja tehdä välistä voittoa sen verran kuin osake on halventunut.

Britannian äänestystuloksen tultua julki monet muutkin sijoittajat näkivät tilaisuutensa koittaneen. Uhkarohkeilla sijoittajilla on markkinoiden voimakkaissa heilahduksissa mahdollisuus tehdä isoja voittoja. Muun muassa Deutsche Bankin osaketta olivat myyneet lyhyeksi muutkin sijoitusrahastot. Lyhyeksi myynneistä pitää ilmoittaa rahoitusmarkkinoita valvoville viranomaisille, joten kaupat ovat julkisia.

Odotusten vastainen äänestystulos syöksi niin osakemarkkinat kuin punnan syöksyyn perjantaina. Erityisesti pankkiosakkeet heikkenivät voimakkaasti kaikkialla Euroopassa kaaoksen seurauksena. Deutsche Bankin osake on romahtanut torstain tasolta noin 18 prosenttia. Tiistaina iltapäivällä se oli jo hienoisessa nousussa.

Pankin osakkeen arvosta on hävinnyt noin kaksi kolmannesta viime elokuun jälkeen. Sen tulos painui jälleen viime vuonna tappiolle useisiin miljardeihin euroihin nousseiden erilaisista väärinkäytöksistä seuranneiden sakkomaksujen takia. Kannattavuus on ollut muutenkin heikkoa.

Uutistoimisto Bloombergin mukaan 85-vuotias Soros oli ennen Britannian euroeroäänestystä lyönyt vetoa punnan vahvistumisen puolesta, koska hän uskoi Britannian pysyvän EU:ssa. Tämä veto osoittautui hyvin huonoksi.

Soros nousi 25 vuotta sitten julkisuuteen, kun hän teki omaisuuksia hyökkäyksillä eurooppalaisten valuuttojen kiinteitä kursseja vastaan. Vuonna 1992 Soros pakotti Englannin keskuspankin irrottamaan punnan Euroopan valuuttakorista ja devalvoimaan sen. Soroksen kerrotaan tehneen puntakaupoilla miljardin dollarin voiton.

Soroksella oli näppinsä myös Suomen markan devalvaatiossa ja myöhemmässä kelluttamisessa 1990-luvun alun kriisissä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat