Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tarkastusvirasto: Valtion pääomasijoitukset tuottaneet heikosti

Valtiontalouden tarkastusviraston mielestä ulkomaisiin yrityksiin sijoittamista pitäisi perustella paremmin.

Talous
 

Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) kritisoi tiistaina julkaistussa raportissaan valtion pääomasijoitustoimintaa. Viraston mukaan varoja on sijoitettu runsaasti ulkomaisiin yrityksiin ilman selviä perusteita, sijoitukset ovat tuottaneet heikosti ja rahastopääomien kasvattamista on jatkettu ilman kunnollista vaikuttavuusarviota.

Valtion tärkein pääomasijoitusväline on Teollisuussijoitus eli Tesi, jonka rahastoissa ja sijoituksissa on yhteensä noin 900 miljoonaa euroa pääomaa. Myös Finnveralla ja Tekesillä on pääomasijoitustoimintaa.

Vuonna 1995 perustetulla Tesillä on suoria sijoituksia noin 50 yhtiössä, lisäksi se on sijoitusrahastojen kautta osakkaana sadoissa kotimaisissa ja ulkomaisissa yrityksissä.

Teollisuussijoituksen toimitusjohtaja Martin Backman hyväksyy kritiikistä sen, että toiminnan vaikuttavuuden arviointia pitäisi kehittää. Hänen mukaansa positiivista näyttöä vaikutuksista kuitenkin on.

”Vuodesta 2013 vuoteen 2014 kotimaisten portfolioyhtiöiden yhteenlaskettu Suomessa syntynyt liikevaihto kasvoi noin 11 prosenttia, vienti noin 22 prosenttia ja työpaikkojen määrä 8 prosenttia”, Backman sanoo.

Vuoden 2008 finanssikriisin jälkeiset vuodet ovat olleet Tesillekin vaikeita ja yhtiö on tehnyt tappiota melkein joka vuosi. Viime vuonna tulos oli kuitenkin historian paras eli 86 miljoonaa euroa lähinnä onnistuneiden yritysmyyntien ansiosta.

”Vaikka tuottoprosentit ovat koko toiminta-ajalta keskimäärin pieniä, toiminta on tuottanut tulosta yhteensä 213 miljoonaa euroa. Valtion sijoittamat rahat eivät siis ole hävinneet mihinkään”, Backman sanoo.

Backmanin mukaan Tesi on mukana ulkomaisissa rahastoissa ja sitä kautta sijoittajana ulkomaisissa yrityksissä vain siksi, että nämä rahastot kanavoisivat varoja myös suomalaisiin yrityksiin.

”Verkostoituminen on välttämätöntä, että saamme ulkomaisia sijoittajia ja heidän osaamistaan suomalaisten kasvuyritysten käyttöön. Tänä vuonna olemme mahdollistaneen Suomeen jo 120 miljoonaa euroa ulkomaisia sijoituksia noin kymmeneen eri kasvuyhtiöön”, Backman sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat