Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

KHO:n ennakkopäätös vaikeuttaa veronkiertoa

KHO pitää voimassa edesmenneelle Casimir Ehrnroothille vuonna 2011 määrätyt vajaan kahden miljoonan euron jälkiverot

Talous
 
Tuomas Selänne
Casimir Ehrnrooth vuonna 2011.
Casimir Ehrnrooth vuonna 2011. Kuva: Tuomas Selänne

Korkein hallinto-oikeus (KHO) on tiistaina antamallaan merkittävällä ennakkoratkaisulla helpottanut veronkierrosta epäiltyjen tuomitsemista. Ratkaisulla voi olla merkitystä esimerkiksi Panamasta mahdollisesti paljastuvien suomalaisten jälkiverottamiseen ja rankaisuun.

KHO:n ratkaisu pitää voimassa Helsingin hallinto-oikeuden vuonna 2014 antaman päätöksen, joka HS:n tietojen mukaan koskee viime heinäkuussa kuolleen vuorineuvos Casimir Ehrnroothin Liechtensteiniin piilotettuja varoja.

HS kertoi syyskuussa 2013, että Ehrnroothilla oli yli kymmenen miljoonan euron talletus liechtensteinilaisessa pankissa. KHO:n mukaan pankista saatuja tietoja voitiin käyttää, kun Suomen verottaja määräsi Ehrnroothille vajaan kahden miljoonan euron jälkiverot.

Vaikka Ehrnrooth on kuollut, hallinnollinen prosessi on jatkunut. Kyse on nykyisin Casimir Ehrnroothin perillisten varallisuudesta.

Liechtensteinilaisessa pankissa olevat talletukset olivat säätiössä, jonka edunsaajaksi oli merkitty Ehrnrooth. Tämän lisäksi säätiöön liittyvät asiakirjat ”sisältävät hänen perheenjäseniään koskevia yksilöityjä edunsaajamääräyksiä”, KHO katsoo.

Tiistaina annetussa ratkaisussa on kyse siitä, että verohallinto sai ulkomaiselta veroviranomaiselta tiedon, jonka mukaan Ehrnrooth oli edunsaajana liechtensteinilaiseen pankkiin perustetussa säätiössä.

Suomen verottaja arvioi tietojen perusteella Ehrnroothin säätiöllä olleen varoja vuonna 2005 yhteensä lähes 14 miljoonaa euroa. Säätiön arvioitu tuotto vuosilta 2005–2010 oli yhteensä 4,5 miljoonaa euroa.

KHO teki ratkaisussa kaksi merkittävää linjausta.

Ehrnrooth oli vedonnut siihen, että häntä koskevat tiedot oli saatu alun perin rikoksella, joten niitä ei saisi ottaa huomioon hänen verotuksessaan. KHO katsoi, että ulkomaiselta veroviranomaisen tietoja voitiin käyttää näyttönä, vaikka niiden hankintaan oli mahdollisesti liittynyt rikos eli tietovarkaus.

Ehrnrooth vetosi tapauksessa myös itsekriminointisuojaan, koska veronkorotukset ovat rangaistuksenluonteisia. KHO katsoi, että veronkorotus liittyi siihen, että Ehrnroothin oli laiminlyönyt ilmoitusvelvollisuutensa tuloistaan ja varoistaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat