Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Osakkeiden hinnat nousivat Euroopassa – Helsingin osakkeet +2,5 prosenttia

Myös punnan arvo vahvistui, kun Britannian EU-eron synnyttämä epävarmuus hellitti hieman maailmanmarkkinoilla

Talous
 
HS–AFP–Reuters

Osakkeiden hinnat maailman eri pörsseissä kääntyivät tiistaina nousuun Britannian EU-eron laukaiseman kahden päivän mittaisen pudotuksen jälkeen.

Pörssikurssit nousivat tasaisesti Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Yhdysvalloissa New Yorkin pörssin laaja S&P 500 -indeksi oli noussut 0,9 prosenttia kello 19 Suomen aikaa.

Euroopassa 600 erikokoisen eurooppalaisen yrityksen osakkeita seuraava Stoxx Europe 600 -indeksi päätyi tiistain kaupankäynnin päätteeksi 2,5 prosenttia plussalle samoin kuin Helsingin pörssin isoja yhtiöitä seuraava OMX 25 -indeksi.

Pörssikurssien elpymistä edelsi Britannian EU-kansanäänestyksen laukaisema kaksi päivää kestänyt pörssikurssien voimakas lasku. Sen aikana maailman pörssit kokivat yhden lähihistorian suurimmista pudotuksista.

Tiistain ”ponnahdus kertoo todennäköisesti siitä, että sijoittajat tunnustelevat pohjia”, totesi Spreadexin analyytikko Connor Campbell.

”Kyseessä voi hyvinkin olla vain nopea ja väliaikainen hyppäys, mutta kun otetaan huomioon markkinatilanne, pienikin helpotus otetaan iloisesti vastaan”, Campbell jatkaa.

Britannian kansanäänestyksen päättyminen EU:sta eroamisen kannattajien voittoon on näkynyt myös maan rahayksikön punnan ulkoisen arvon voimakkaana heikentymisenä.

Äänestystuloksen selviämisen jälkeen Britannian punnan arvo suhteessa dollarin putosi alimmilleen sitten vuoden 1973, jolloin nykyinen kelluvien valuuttojen aikakausi alkoi.

Tiistaina Britannian vahvistui hieman pohjanoteerauksestaan. Kello 19 Suomen aikaa punta oli vahvistunut päivän mittaan 0,5 prosenttia suhteessa dollariin.

”Parin viime päivän aikana olemme nähneet jättimäisiä myyntiaaltoja, joten niiden tilapäinen hellittäminen ei ole odottamatonta, varsinkin kun mitään uusia uutisia ei ole tullut”, sanoi ING:n valuuttastrategi Viraj Patel.

Ennen kuin osakkeiden hinnat kääntyivät tiistaina nousuun, Britannian EU-ero pyyhki valtavia summia osakkeiden markkina-arvosta.

Esimerkiksi perjantaina ja maanantaina New Yorkin pörssin osakkeita laajasti seuraavasta S&P 500 -indeksistä pyyhkiytyi 974 miljardia dollaria (881 miljardia euroa) varallisuutta. Sukellus on kolmanneksi pahin pörssin historiassa.

Analyytikkojen mukaan sijoittajia hermostuttaa epätietoisuus siitä, miten nopeasti Britannian eroprosessi etenee. Eroava pääministeri David Cameron on jättänyt päätöksen jatkotoimista seuraajalleen, joka valitaan syyskuun alkuun mennessä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat