Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saksan johtavan taloustieteilijän arvio: Saksa ja Suomi joutuvat rahaliiton maksumiehiksi

Saksalainen taloustieteilijä pelkää, että Britannian lähtö tekee euroalueesta liittovaltion

Talous
 
Ville-Veikko Kaakinen / HS
Ifo-instituutin entinen johtaja Hans-Werner Sinn saapui Helsinkiin puhumaan euroalueen ongelmia käsittelevästä kirjastaan.
Ifo-instituutin entinen johtaja Hans-Werner Sinn saapui Helsinkiin puhumaan euroalueen ongelmia käsittelevästä kirjastaan. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen / HS
Kuka?

Hans-Werner Sinn

 Syntynyt 1948 Saksassa.

 Arvostetun Ifo-instituutin entinen johtaja. Münchenin yliopiston taloustieteen professori.

 Saksan talousministeriön neuvonantaja.

 Tunnettu euron kriitikko. Uusin kirja The Euro Trap ilmestyi vuonna 2014.

Britannian päätös lähteä Euroopan unionista on maahanmuuton lisäksi reaktio euroeliitin röyhkeyteen, sanoo Saksan johtaviin ekonomisteihin lukeutuva Hans-Werner Sinn.

”Bryssel kantaa brexitistä suurta vastuuta. Se on kahminut jäsenmailta itselleen valtaa, jota ei heille ole tarkoitettu. Maastrichtin sopimuksen läheisyysperiaatetta on rikottu.”

EU:n perussopimuksen läheisyysperiaatteen mukaan päätökset pitää tehdä mahdollisimman lähellä ihmisiä ja unionin tulee toimia vain silloin kun asiasta päättäminen kansallisella tasolla ei ole tarkoituksenmukaista.

Arvostetun Ifo-instituutin johtotehtävät äskettäin jättänyt Sinn, 68, uskoo myös euroalueen talouskriisin vaikuttaneen brexit-äänestykseen. Britit näkivät sotkun Euroopassa, Sinn arvioi, ja sanoivat ”ei kiitos”.

Nykyisin euroalue on Sinnin mukaan toivoton kerho, jonka säännöistä kukaan ei piittaa ja joka pakottaa valtiot kipeisiin leikkauksiin, koska valuutta ei jousta.

Toistaiseksi eurosta ei kuitenkaan ole tullut täysimittaista tulonsiirtounionia, jossa Suomen ja Saksan kaltaiset valtiot tukisivat etelää pysyvästi. Sinn, joka vieraili tällä viikolla Helsingissä puhumassa uudesta kirjastaan, kiittää tästä Britanniaa.

Vaikka se ei ole eurovaltio, Britannia on jatkuvasti pyrkinyt estämään yhteisvastuun syventymisen Euroopan unionissa ja vaikuttanut näin myös talous- ja rahaliiton kehitykseen.

Brittien lähtiessä Euroopan markkinaliberaaleilla ja tiukan talouspolitiikan mailla kuten Suomella, Saksalla ja Hollannilla ei ole leirissään enää 35 prosentin osuutta EU:n väestöstä. Se tarkoittaa, etteivät ne voi blokata jäsenmaiden johtajien neuvoston päätöksentekoa.

”Toisin sanoen suuresta julkisesta sektoristaan ja löysästä taloudenpidostaan tunnetut maat, kuten Ranska ja Etelä-Euroopan valtiot, voivat iskostaa tahtoaan koko euroalueelle.”

Komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker on jo pitkään vaatinut ”lisää Eurooppaa” ja velkojen yhteisvastuuta euroalueelle. Saksalaislehti FAZ:n tietojen mukaan Juncker haluaa brexitin jälkeen laajentaa euron koko unionin alueelle. Kansanäänestyksen jälkeen myös Saksan ja Ranskan ulkoministerit julkaisivat tekstin, jossa ehdotetaan EU:lle tiiviimpää talousyhteistyötä ja poliittista unionia.

Vaikka toisaalta moni EU-päättäjä on viime päivinä toppuutellut integraation vauhtia, Sinn on varuillaan.

Hän ei toivo eikä pidä todennäköisenä euron pikaista romahdusta uusia kansanäänestyksiä lupailevien populistien vaalivoittoihin esimerkiksi Italiassa tai Ranskassa. Kauhukuvissa siintävät pikemminkin sellaiset julkisuudessa esiintyneet ajatukset kuin euromaiden yhteinen talletus- ja työttömyysvakuutus, budjetti ja valtiovarainministeriö.

”Jos ulkoministerien suunnitelma toteutuu, eurosta tulee tulonsiirtounioni, jossa pohjoinen ylläpitää etelän kestämätöntä elintasoa. Ilman Britanniaa Euroopan unionista tulee myös linnake, kun kilpailukykynsä menettäneet maat vaativat muureja suojaamaan omaa teollisuuttaan. Suomen ja Saksan kaltaisille avoimille talouksille tämä tulee olemaan myrkkyä.”

Esimerkiksi EU:n ja Yhdysvaltain välinen vapaakauppasopimus TTIP on Sinnin mukaan käytännössä haudattu, jos Britannia lähtee unionista.

Brexit saattaa Sinnin mukaan olla eurolle eräänlainen käännekohta, joka uhkaa ohjata rahaliiton lopullisesti ylivelkaantumisen ja taantumisen tielle. Tulonjakounioni olisi veronmaksajien rahaa nielevä ”musta aukko”, joka johtaisi lopulta kapinaan pohjoisissa jäsenvaltioissa.

”Eikä se ehkä edes riittäisi kesyttämään Ranskan Marine Le Penin ja Italian Beppe Grillon kaltaisia populisteja, koska tulonsiirroilla olisi talouksia rapauttava vaikutus, mikä näkyisi kasvavana työttömyytenä.”

Paljon parempi tapa kehittää euroa olisi Sinnin mukaan tiukka taloudenpito, velkaleikkaukset Kreikalle ja niiden maiden väliaikainen ero, joiden kustannuskilpailukyky on heikentynyt liikaa. Elvytys ei kriisimaita auta, Sinn sanoo, koska niihin on lapioitu jo valtavasti rahaa. Ongelma on nimenomaan se, että velkarahan ruokkima kupla nosti monen maan kustannuksia tuottavuutta nopeammin. Lisävelkaantuminen vain pahentaisi ongelmia.

Kyse ei ole moralismista, Sinn painottaa. Hän pitää hölmöläisten ajatteluna sitä, että euron kriisi on moraalikriisi säästeliäiden suomalaisten ja laiskojen kreikkalaisten välillä.

”Tuollaiset väitteet ovat absurdeja. Niitä esittävät ihmiset, jotka eivät ymmärrä mitään talouden lainalaisuuksista. Ihmiset eivät voi paeta yhteiskuntaansa – saksalainen olisi toiminut Kreikan järjestelmässä täsmälleen samoin.”

Sinn on Saksassa vaikutusvaltainen ajattelija, jota maan valtiovarainministerin Wolfgang Schäublen tiedetään kuuntelevan tarkalla korvalla. Kun Sinn jäi maaliskuussa eläkkeelle, Schäuble piti juhlapuheen.

Kuuden vuoden aikana Schäuble on tullut epätoivoiseksi euroalueen suunnan suhteen, Sinn sanoo. Liittokansleri Angela Merkel, jonka Sinn myös tuntee, uskoo sen sijaan aina ”poliittiseen ratkaisuun”, vaikka taloudellisesti rahaliitto olisikin rakennettu hiekalle.

Sinnin mukaan kilpailukyvyttömyydestä kärsivät valtiot voisivat hyötyä eurosta lähtemisestä. Hän toivoo, että niistä uskallettaisiin päästää irti.

”Haluammeko lisätä eurooppalaisten hyvinvointia vai pitkittää yhteisvaluutan ikää? Onko euro itseisarvo vai väline? En toivo euron hajoamista, mutta tällä hetkellä se ei lunasta siihen liitettyjä lupauksia.”

Ongelmien vyyhti alkoi Sinnin mukaan aueta vuonna 2010, kun Kreikalle myönnettiin suuri hätälaina ranskalaisten, saksalaisten ja brittiläisten pankkien pelastamiseksi. Kreikan ajautuminen maksukyvyttömäksi olisi toki aiheuttanut suuria ongelmia pankeille, Sinn sanoo, mutta nykytilanne on pahempi.

”Tällä hetkellä elämme Euroopassa massatyöttömyyden, taantuman ja loputtoman velkaantumisen kierteessä. Kreikkaa johtaa radikaalivasemmisto, Italian Grillo voimistuu ja Ranskan Le Pen tekee tuloaan. Pieni kriisi kuusi vuotta sitten olisi ollut parempi vaihtoehto.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat