Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yleisen asumistuen saajia enemmän kuin koskaan ennen

Kasvun taustalla on pitkäaikaistyöttömyyden lisääntyminen ja vuoden 2015 alussa voimaan tullut lainmuutos, joka mahdollisti tuen saamisen aiempaa suuremmilla tuloilla etenkin lapsiperheissä.

Talous
 
Sebastian Koskinen
Kimmo Räisänen
Valtaosa yleistä asumistukea saaneista ruokakunnista on yksin asuvien ruokakuntia.
Valtaosa yleistä asumistukea saaneista ruokakunnista on yksin asuvien ruokakuntia. Kuva: Kimmo Räisänen

Yleistä asumistukea saa tänä vuonna useampi suomalainen kuin koskaan ennen. Kelan tilastojen mukaan yleistä asumistukea saavia oli vuoden 2015 lopussa 246 400. Saajaruokakuntien määrä kasvoi edellisvuodesta 20 prosenttia.

Kasvun taustalla on pitkäaikaistyöttömyyden lisääntyminen ja vuoden 2015 alussa voimaan tullut lainmuutos, joka mahdollisti tuen saamisen aiempaa suuremmilla tuloilla etenkin lapsiperheissä.

Palkkatuloja saavien ruokakuntien määrää lisäsi syyskuussa 2015 käyttöön otettu 300 euron ansiotulovähennys.

Pitkäaikaistyöttömyys on kolminkertaistunut seitsemässä vuodessa. Työ- ja elinkeinoministeriön huhtikuussa julkistaman tilaston mukaan pitkäaikaistyöttömiä eli yhtäjaksoisesti vähintään vuoden työttömänä työnhakijana olleita oli maaliskuussa 122 600. Maaliskuussa 2009 heitä oli 39 000.

Valtaosa yleistä asumistukea saaneista ruokakunnista on yksin asuvien ruokakuntia. Niitä oli vuoden 2015 lopussa 139 300, mikä on yli puolet (57 prosenttia) saajaruokakunnista. Lapsiperheitä oli 83 600. Niistä 66 prosenttia oli yksinhuoltajaperheitä.

Työttömiä ruokakuntia oli vuoden 2015 lopussa 151 700. Määrä on 62 prosenttia tuensaajista. 69 prosenttia tuensaajista oli myös yksin asuvia.

Yleisen asumistuen saajaruokakuntien yleisin tulonlähde on Kelan maksama työttömyysetuus. Joulukuussa 2015 tukea saaneista ruokakunnista yli puolet (53 prosenttia) sai peruspäivärahaa tai työmarkkinatukea. Ansiopäivärahaa sai 11 prosenttia ruokakunnista.

Joka kymmenennellä ruokakunnalla ei ollut lainkaan asumistuessa huomioitavia tuloja.

Palkkatuloja sai 64 600 ruokakuntaa eli joka neljäs tukea saava ruokakunta. Keskimääräinen palkkatulo oli 1 300 euroa kuukaudessa. Palkkatuloja saavien määrä kasvoi edellisvuodesta lähes 17 000 ruokakunnalla (35 prosenttia).

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat