Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Japanin autoteollisuudelle taas paha kolaus: Toyota vetää markkinoilta yli kolme miljoonaa viallista autoa

Maailman suurimman autovalmistajan turvatyynyissä ja polttoainetankeissa on vikoja

Talous
 
HS–AFP
TORU HANAI
Japanin autoteollisuus on joutunut vetämään miljoonia tuotteita takaisin viime vuosien aikana.
Japanin autoteollisuus on joutunut vetämään miljoonia tuotteita takaisin viime vuosien aikana. Kuva: TORU HANAI

Japanin autoteollisuuden kriisi pahenee. Maailman suurin autoyhtiö Toyota kertoi keskiviikkona vetävänsä markkinoilta takaisin 3,4 miljoonaa autoa.

Kaikista eniten vedetään takaisin Prius-hybridiautoa, Corollaa sekä kalliimpaa Lexusta. Viallisia autoja on pääosin myyty Japanissa, Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa.

Noin puolessa takaisin vedettävissä, vuosina 2008–2012 valmistetuissa autoissa on ongelma sekä matkustajan että kuljettajan puoleisissa turvatyynyissä. Laitevian takia turvatyyny saattaa laueta itsestään ja vahingoittaa matkustajaa, Toyota kertoi.

Toyotan mukaan kyseessä olevia turvatyynyjä ei ole valmistanut japanilainen autoteollisuuden alihankkijajätti Takata, jonka tuotteet on yhdistetty ainakin 13 kuolemaan ja useisiin loukkaantumisiin ympäri maailman.

Toinen ongelma liittyy polttoainelaitteistoon. Vian takia bensaa saattaa vuotaa ulos täydestä tankista.

Kumpaankaan vikaan ei ole yhtiön mukaan yhdistetty loukkaantumisia tai onnettomuuksia.

Toyota on varannut kuluvalle, ensi marraskuussa päättyvälle fiskaalivuodelle noin 1,5 miljardia dollaria (1,35 miljardia euroa) erilaisten laitevikojen korjaukseen.

Toyotan ongelmien lisäksi Japanin autoteollisuutta ovat ravistelleet Takatan turvatyynykriisi sekä Mitsubishin ja Suzukin huijausskandaalit polttoainetehokkuustesteissä. Viime vuosina japanilaiset valmistajat ovat joutuneet vetämään takaisin miljoonia autoja markkinoilta.

Takata on joutunut vetämään markkinoilta yli 100 miljoonaa turvatyynyä. Yhtiötä ja sen edustajia odottaa joukko siviilikanteita ja rikostutkintoja sekä valtavat vahingonkorvaukset.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat