Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Microsoft lähti kannabisbisnekseen – tarjoaa pilvipalveluja huumeteollisuuden valvontakäyttöön

Jättiyrityksen yhteistyö laillisen marihuanakaupan kasvuyrityksen kanssa voi olla ”ensimmäinen kaatuva dominopalikka”.

Talous
 
Steve Dipaola / Reuters
Kannabiskauppa Portlandissa Oregonissa, jossa kannabis laillistettiin lokakuun alussa 2015.
Kannabiskauppa Portlandissa Oregonissa, jossa kannabis laillistettiin lokakuun alussa 2015. Kuva: Steve Dipaola / Reuters

Yhdysvaltain kasvavassa laillisessa kannabisbisneksessä saavutettiin kesäkuun puolivälissä jonkinlainen rajapyykki, kun ohjelmistojätti Microsoft ilmoitti aloittavansa yhteistyön kannabisalan kasvuyrityksen Kindin kanssa.

Asiasta kertoi The New York Times kesäkuun puolivälissä.

Kannabisalan yritykset toivovat nyt, että Microsoftin ”kaapista tulo” voisi auttaa alaa muuntautumaan entistä salonkikelpoisemmaksi liiketoiminnaksi.

Kind on Kaliforniassa toimiva kannabisalan yritys, joka tarjoaa lailliselle kannabisteollisuudelle ohjelmistoja kannabiksen jakelun ja myynnin valvontaan. Yritys ei siis myy kannabista, vaan luo alalle valvontatyökaluja.

Myös Microsoft pysyttelee erossa huumausaineeksi luokitellun kasvin myynnistä, Sen sijaan ohjelmistojätti tarjoaa Kindin valvontaohjelmistojen alustaksi pilvipalveluaan Azurea.

Vaikka Microsoft ei osallistu varsinaiseen kannabiksen myyntiin tai jakeluun, ohjelmistojätin mukaantuloa on pidetty alalla rajapyykkinä.

”Me kaikki liikeyritykset, jotka toimimme kannabiksen ympärillä, olemme kovaan ääneen vaatineet hyväksyntää”, sanoi Kindin toimitusjohtaja David Dinenberg The New York Timesille.

”Haluaisin ajatella, että tämä on ensimmäinen monista kaatuvista dominopalikoista.”

Lääkekannabikseen sekä kannabiksen viihdekäyttöön liittyvä liiketoiminta on ollut Yhdysvalloissa viime vuosina voimakkaassa kasvussa. Uusia markkinoita on syntynyt sitä mukaa, kun osavaltio toisensa jälkeen on laillistanut kannabiksen lääke- tai viihdekäytön.

Jo 25 osavaltiota Yhdysvalloissa on jossakin muodossa laillistanut kannabiksen. Suurimmat liiketoimintamahdollisuudet liittyvät kuitenkin kannabiksen viihdekäyttöön, mikä on laillista Coloradossa, Oregonissa ja Washingtonissa.

Tulevana syksynä vielä viisi Yhdysvaltain osavaltiota äänestää kannabiksen laillistamisesta. Kaliforniassa kannabiksen viihdekäyttöä puolustavan lakialoitteen oli viranomaisten mukaan allekirjoittanut tiistaihin mennessä noin 366 000 osavaltion asukasta.

Kannabisala on pysynyt silti kiistanalaisena liiketoimintana. Suurin ongelma liittyy siihen, että liittovaltiotasolla kannabis on yhä luokiteltu laittomaksi huumausaineeksi. Niinpä esimerkiksi pankit ovat olleet vastahakoisia avaamaan tilejä yrityksille, jotka myyvät tai kasvattavat kannabista.

Laillistamisaallon myötä alan toimijoilla ja viranomaisilla on ollut pulaa valvontaohjelmistoista, joilla pystyttäisiin pitämään kirjaa kannabiksen kasvatuksesta ja myynnistä, mikä on laillistettunakin tiukkaan säänneltyä.

Microsoftin pilvipalvelussa toimivan Kindin ohjelmiston on tarkoitus auttaa osavaltion ja muiden valtioiden viranomaisia valvomaan kannabiskauppaa kasvin siemenistä ja kasvatuksesta aina myyntitapahtumaan asti.

Kind ja Microsoft ovat jo tehneet sopimuksen Puerto Ricon kanssa valvontaohjelmiston luomisesta, Dinenberg sanoi The Guardianille. Puerto Rico laillisti kannabiksen lääkekäytön aiemmin tänä vuonna

Myös Microsoft on puhunut kumppanuudesta Kindin kanssa avoimesti.

”Kind tuli siihen tulokseen, että Azure Government on ainoa pilvialusta, joka on suunniteltu täyttämään hallituksen määräykset tarkoin säännellyistä kannabiksen valvontaohjelmista”, Microsoftin julkiselle sektorille palveluja tarjoavan yksikön johtaja Kimberly Nelson sanoi tiedotteessa.

”Teemme yhteistyötä auttaaksemme hallitusasiakkaitamme käynnistämään sääntelyohjelmia menestyneesti.”

Kannabisalalla Microsoftin mukaantuloa on pidetty merkittävänä askeleena ”ulos kaapista”.

”Aiemmin oikeastaan kukaan ei ole tullut ulos kaapista”, sanoi kannabisalalta tietoa ja analyysejä tarjoavan Green Wave Advisorsin perustaja Matthew A. Karnes The New York Timesille. Hän viittasi siihen, että suuryritykset ovat toistaiseksi vältelleet lähtemistä mukaan kannabisteollisuuteen.

”On kuvaavaa, että tämän kaliiperin yritys ottaa riskin tulemalla julkisuuteen ja ryhtymällä yhteistyöhön yhtiön kanssa, joka on keskittynyt kannabisbisnekseen.”

Microsoftin mukaantulo voi kertoa siitä, että ohjelmistojätti haistaa kannabisalalla kasvumahdollisuuksia.

Karnersin mukaan Yhdysvaltain laillisten kannabismarkkinoiden uskotaan kasvavan tänä vuonna noin 6,5 miljardiin dollariin (noin 6 miljardiin euroon) viime vuoden 4,8 miljardista dollarista (4 miljardia euroa).

Markkinat voivat kasvaa Karnersin mukaan jopa 25 miljardiin dollariin (22,5 miljardia euroa), jos Kalifornian osavaltio sallii syksyn kansanäänestyksessä kannabiksen viihdekäytön, mitä on pidetty todennäköisenä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat