Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asuntolainakatto tulee voimaan perjantaina – varakkaat voivat kiertää katon

Lainaa saa katon voimaantulon jälkeen enintään 90 prosenttia vakuuksien arvosta. Katon voi helposti kiertää lisävakuuksilla.

Talous
 
Pekka Sakki / Lehtikuva
Asuntolainan lainakatto tulee voimaan perjantaina eli heinäkuun 1. päivänä.
Asuntolainan lainakatto tulee voimaan perjantaina eli heinäkuun 1. päivänä. Kuva: Pekka Sakki / Lehtikuva
Fakta

Lainakatto tulee voimaan perjantaina

 Asuntolainan enimmäisluototusaste eli lainakatto tulee voimaan 1. heinäkuuta.

 Vastedes lainaa voi saada 90 prosenttia ja ensiasunnon ostaja 95 prosenttia suhteessa reaalivakuuksiin. Asunnon kauppahinnasta pitää siis joko säästää osa ennakkoon tai tarjota loppuosalle lisävakuuksia.

 Henkilötakauksella eli esimerkiksi vanhempien antamalla takauksella vajetta ei voi enää täyttää.

 Myöskään pankeilta, valtiolta tai vakuutusyhtiöiltä ostetut täytetakaukset eivät tarkoitukseen käy.

Asuntolainan kokoa suhteessa vakuuksiin säätelevä lainakatto tulee voimaan heinäkuun alussa.

Perjantaista lähtien asunnon ostajalla pitää olla omia säästöjä tai lisävakuuksia vähintään 10 prosenttia ostettavan asunnon hinnasta. Ensiasunnon ostajalle riittää viiden prosentin säästöosuus.

Katto lasketaan suhteessa reaalivakuuksien määrään, eli lainaa voi yhä saada koko ostettavan asunnon hinnan, jos pystyy antamaan sen vakuudeksi asunnon lisäksi reaalivakuudeksi laskettavaa omaisuutta.

Tavallisesti tällaista omaisuutta on varakkailla ihmisillä, eli he voivat usein kiertää lainakaton ja saada matalakorkoista asuntolainaa maksimimäärän.

Finanssivalvonnan (Fiva) ohjeen mukaan vakuuksiksi hyväksytään lainakattolaskennassa ostettavan asunnon lisäksi lainanottajan muut asuntovakuudet, vapaa-ajan asunto, talletukset ja sijoitukset kuten esimerkiksi osakkeet tai rahasto-osuudet.

Pankeilta, valtiolta tai vakuutusyhtiöiltä ostettavat täytetakaukset tai henkilötakaukset eivät tähän tarkoitukseen käy.

Käytännössä muutos koskeekin vain täytetakausten tai henkilötakausten käyttöä, koska jo tähän asti asuntolainalle on pitänyt antaa lisävakuuksia, jos sen koko on ollut suurempi kuin 70–80 prosenttia asunnon kauppahinnasta.

Tämä johtuu siitä, että pankki voi hyväksyä ostettavan asunnon vakuudeksi vain noin 70–80 prosentilla arvostaan. Loppuosalle lainaa on pitänyt antaa lisävakuuksia. Lisävakuutena on usein käytetty juuri ostettuja täytetakauksia. Ne käyvät yhä vakuudeksi pankille, mutta niiden avulla ei siis voi kiertää lainakattoa.

Käytännössä pankit ovat soveltaneet lainakattoa useimpiin asiakkaisiin jo ennen katon voimaantuloa.

Lainakaton tarkoituksena on edistää ennakkosäästämistä ja ehkäistä sekä ylivelkaantumista että tilanteita, joissa asuntolainan määrä ylittää ostetun asunnon arvon.

Vuoden 2008 finanssikriisissä asuntojen hinnat laskivat voimakkaasti useissa maissa, ja monien kotitalouksien asuntolainan määrä ylitti selvästi lainarahalla ostetun asunnon käyvän arvon.

Viranomaisilla on mahdollisuus kiristää lainakattosääntöjä vielä nykyisestä, jos lainakatto ei niiden mielestä toimi toivotusti.

Fiva voi esimerkiksi rajoittaa lisää lainakattolaskentaan hyväksyttävien vakuuksien määrää. Alun perinkin Fiva olisi halunnut säätää lainakaton suhteessa ostettavan asunnon arvoon, jolloin sitä ei olisi voinut kiertää lisävakuuksin. Valtiovarainministeriö halusi toisin.

Fiva voi myös yhdessä muiden viranomaisten kanssa alentaa lainakattoa vielä kymmenen prosenttiyksikköä 80 prosenttiin ja ensiasunnon ostajien osalta 85 prosenttiin, jos viranomaiset katsoisivat, että asuntomarkkinat ylikuumenevat tai velkaantuminen kiihtyy.

Asp-säästäjiä kiristys ei koskisi. Asp-lainaa voi saada 90 prosenttia suhteessa ostettavan asunnon arvoon lainakaton tasosta riippumatta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat