Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Euroopan vaikuttajat kerääntyvät Helsinkiin – ”Valtaeliitti pääsee oppimaan toisiltaan ja asiantuntijoilta”

Suomen Bilderberginä tunnettu kokous tuo Helsinkiin huippuekonomisteja, toimittajia ja bisnesjohtajia

Talous
 
Antti Hämäläinen
Euroopan talouseliitti kokoontui salamyhkäiseen kokoukseen Kalastajatorpalle myös viime vuonna. Kuvassa kokoukseen saapumassa Carl Bildt.
Euroopan talouseliitti kokoontui salamyhkäiseen kokoukseen Kalastajatorpalle myös viime vuonna. Kuvassa kokoukseen saapumassa Carl Bildt. Kuva: Antti Hämäläinen
Fakta

Northern Light 2016

 Noin 130 yhteiskunnallista vaikuttajaa kokoontuu 30.6.–2.7. Helsingin Kalastajatorpalle keskustelemaan maailman tilasta. Keskustelut ovat yleisöltä suljettuja.

 Tapahtuman laittoivat alulle Risto E. J. Penttilä ja Jorma Ollila vuonna 2002. Ensimmäinen kokous pidettiin vuonna 2003.

 Konferenssin järjestäjä on European Business Leaders' Convention (EBLC), jonka pääsihteerinä toimii Penttilä ja puheenjohtajana Ollila.

 Suunnattu pääosin eurooppalaispäättäjille, mutta mukana on tällä kertaa myös esimerkiksi delegaatio Australiasta.

 Kokouksesta on tulossa yksi Helsingin vakiintuneista kesätapahtumista.

 Tapahtuman nimi Northern Light tarkoittaa revontulta.

Satapäinen joukko eurooppalaisia vaikuttajia kokoontuu torstaista lauantaihin Helsingin Kalastatorpalle keskustelemaan Britannian EU-erosta, politiikan valtasuhteiden liikkeistä ja teknologian läpimurroista.

Risto E.J. Penttilän ja Jorma Ollilan perustama Northern Light -konferenssi järjestetään nyt 13:ta kertaa.

”Ideana on maailmankuvan päivittäminen keskustelun kautta. Tarkoituksena ei siis ole, että valtaeliitti tekee tapahtumassa päätöksiä, vaan että valtaeliitti oppii toisiltaan ja asiantuntijoilta”, kertoo Suomen Keskuskauppakamaria johtava Penttilä.

Viime vuonna Kalastajatorpalla pohdittiin maailmantalouden tilaa teemalla ”pelottava uusi maailma”. Muun muassa pakolaiskriisi ja Venäjän aggressiivinen valtapolitiikka olivat kesän kuumia aiheita. Tällä kertaa show’n varastaa Britannian äänestyspäätös erota EU:sta.

”Teemana on great disruption eli suuri murros. Alunperin ajattelimme, että käsittelemme teknologian, geopolitiikan ja liikkuvuuden murrosta. Nämä pätevät yhä, mutta kyllä tapahtuma kulminoituu nyt brexitiin, ja sillä aiheella myös aloitamme torstaina”, Penttilä selittää.

Lisäksi keskustelijat pohtivat, kuinka nykyaikainen terveysteknologia vaikuttaa syöpähoitoihin tai joukkoliikenneratkaisu Hyperloop liikkuvuuteen.

”Ensimmäistä kertaa käsittelemme myös yritysjohtajien omaa henkistä ja fyysistä hyvinvointia jatkuvan murroksen keskellä.”

Tilaisuuteen osallistuvien nimistä ei ole julkistettu listaa.

Penttilä raottaa Kalastajatorpan kokoushuoneen verhoa hieman ja kertoo, että mukaan ovat tulossa esimerkiksi saksalaisekonomisti Hans-Werner Sinn, brittitoimittaja ja ekonomisti Martin Wolf, Suomen Nato-selvityksen kirjoittamiseen osallistunut politiikan tutkija François Heisbourg ja Ruotsin entinen pääministeri ja ulkoministeri Carl Bildt.

Noin 80 prosenttia osallistujista on yritysjohtajia, mutta heistä moni haluaa pitää matalaa profiilia. Paikalla ovat ainakin rekrytointiyhtiö Boydenin toimitusjohtaja Trina Gordon ja venäläisen nanoteknologiayhtiö Rusnanon hallituksen puheenjohtaja Anatoli Tšubais, joka aikoinaan vastasi hajonneen Neuvostoliiton omaisuuden yksityistämisestä.

”Mukana on myös 30 hengen yritysjohtajan delegaatio Australiasta. On kiinnostavaa kuulla aussien mielipiteitä siitä, kuinka brexit vaikuttaa kauppasuhteisiin”, Penttilä sanoo.

Northern Light -tapahtuma on suomalainen sekoitus Maailman talousfoorumin Davos-keskusteluja ja Bilderberg-ryhmän suljettuja vuosikokouksia.

”Olin itse Davosissa vuosituhannen alussa töissä ja huomasin, että eurooppalaisille yritysjohtajille ei ollut kunnon foorumia, jossa he voisivat keskenään pohdiskella maailman muutosta. Ehdotin vastaavan tapahtuman järjestämistä Jorma Ollilalle, josta tuli myöhemmin Evan (Elinkeinoelämän valtuuskunta) puheenjohtaja. Hän on ollut hankkeessa mukana alusta lähtien”, Penttilä kertoo.

Ensimmäinen Northern Light -kokous järjestettiin vuonna 2003. Kokous on pidetty vuorovuosin Suomessa ja pienimuotoisempana ulkomailla.

Nyt tarkoituksena on Penttilän mukaan vakiinnuttaa kokouksesta jokakesäinen tapahtuma Helsinkiin. Usein bisneseliittiä on houkuteltu mukaan käyttämällä Savonlinnan oopperajuhlia syöttinä.

”Aika iso osa keskustelijoista tulee nykyään paikalle juuri musiikin vuoksi. Tällä kertaa emme pääse oopperajuhlille, mutta Lilli Paasikivi ja hänen tiiminsä on valmistellut meille Oopperan suuret melodiat -esityksen.”

Northern Light -tapahtumaa kutsutaan joskus Suomen Bilderbergiksi. Bilderberg-ryhmän vuosittainen suljettu kokous on kuuluisa salamyhkäisyydestään. Kokouksissa 120–150 tarkkaan valikoitua maailman päättäjää keskustelee keskenään epävirallisesti maailmanpolitiikasta ja taloudesta.

Penttilä myöntää, että Northern Lightilla ja Bilderbergillä on yhtäläisyyksiä.

”Vertaus on hyvä siinä mielessä, että meilläkin kaikki keskustelut käydään off the record eli jokainen saa testata myös huonoja ideoitaan ilman pelkoa siitä, että ne vuotavat mediaan. Bilderbergiin kuitenkin yhdistetään usein salaseuraisuus, mikä ei päde kohdallamme ollenkaan.”

Hän huomauttaa, että Kalastajatorpalla on paikalla iso joukko eurooppalaisia journalisteja.

”He pitävät huolen siitä, että mitään kummallisuuksia täällä ei voida keskustella.”

Esimerkiksi Financial Times -lehden toimittajat Wolf ja Edward Luce ovat tosin mukana vieraiden ominaisuudessa, eivätkä saa raportoida keskustelutilaisuuksista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat