Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sijoittajat hylkivät nyt pankkiosakkeita – Euroopan suurimpien pankkien arvosta on sulanut tänä vuonna kolmannes

Sijoittajat ovat huolissaan pankkien heikosta kannattavuudesta. Analyytikot ovat alkuvuodesta laskeneet selvästi pankkien tulosennusteita.

Talous
 

Britannian EU-kansanäänestys kärjisti eurooppalaisiin pankkeihin kohdistuneita pelkoja, mutta sijoittajat ovat jo pitkän aikaa suhtautuneet sektoriin kasvavalla epäluulolla.

Näin siitä huolimatta, että luottamusta pankkeihin on yritetty palauttaa kasvavilla pääomavaatimuksilla ja stressitesteillä. Myös pankkivalvojat varoittavat kasvavista riskeistä.

Sijoittajien huolista kertoo, että lähes 50:tä suurinta eurooppalaista pankkia seuraava Stoxx 600 pankki-indeksi on laskenut kuluvan vuoden aikana yli 30 prosenttia. 12 kuukauden aikana pankkiosakkeiden arvosta on hävinnyt yli 40 prosenttia.

Viimeksi pankkiosakkeet ovat olleet jotakuinkin yhtä halpoja vuosina 2011–2012 keskellä eurokriisin akuuttia vaihetta.

Sijoittajat ovat huolissaan pankkien heikosta kannattavuudesta. Analyytikot ovat alkuvuodesta laskeneet selvästi pankkien tulosennusteita.

Myös Euroopan keskuspankki (EKP) nostaa asian esiin toukokuussa julkaistussa rahoitusjärjestelmän vakautta käsittelevässä raportissa. Heikko kannattavuus on EKP:n mukaan keskeinen ja kasvava riski rahoitusvakaudelle.

”Keskuspankkikorkojen laskiessa korkomarginaalit ovat paineessa. Samaa pätee yhä enemmän tuottoihin investointipankkitoiminnasta. Muut tulonlähteet kärsivät kasvavasta kilpailusta ja yleisesti heikosta taloustilanteesta”, arvioi myös Euroopan pankkiviranomainen (EBA) tuoreimmassa riskiarviossa.

Suuri kysymysmerkki on maailman suurimpiin pankkeihin lukeutuva Deutsche Bank, joka teki viime vuonna lähes seitsemän miljardin euron tappion. Yksi tekijä ovat jättimäiset sakot, joita pankki on määrätty maksamaan erilaisista väärinkäytöksistä kuten viitekorkojen ja valuuttamarkkinoiden manipuloinnista. Vuodesta 2012 laskettuna sakkosumma on kasvanut jo yli 12 miljardiin euroon.

Toinen huolenaihe ovat pankkien taseisiin kerääntyneet ongelmaluotot. Niiden määrä Euroopassa yli kaksinkertaistui vuosina 2008–2014, arvioi Kansainvälinen valuuttarahasto. EBA:n mukaan ongelmaluottojen määrä vastasi viime kesänä 7,5:tä prosenttia EU:n bruttokansantuotteesta.

Suurimmat huolet liittyvät Italian pankkeihin. Lähes 17 prosenttia maan pankkien lainakannasta on ongelmaluottoja, joiden lyhennykset ovat vähintään 90 päivää myöhässä.

Italialaispankkien osakekurssit syöksyivät maanantaina, kun media kertoi maan hallituksen suunnittelevan jopa 40 miljardin euron pääomaruisketta pankeille.

Lisätietoa Euroopan pankkien kunnosta saadaan kesän lopulla, kun EBA julkistaa meneillään olevien stressitestien tulokset.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat