Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen tavaravienti romahti – sekä vientimäärä että vientihinnat laskivat huhtikuussa

Suomen tavaraviennin arvo laski huhtikuussa 11 prosenttia vuoden takaisesta.

Talous
 
Sebastian Koskinen
Juha Metso
Mussalon konttisatama Kotkassa.
Mussalon konttisatama Kotkassa. Kuva: Juha Metso

Suomen tavaravienti jatkaa laskuaan, selviää Tullin ulkomaankauppatilastoista.

Suomen tavaraviennin arvo laski huhtikuussa 11 prosenttia vuoden takaisesta. Viennin kuukausiarvo oli 4,3 miljardia euroa. Pudotus johtui aiempien kuukausien tavoin sekä viennin määrän että vientihintojen laskusta, joista edellinen laski 5,5, jälkimmäinen 5,1 prosenttia.

Tammi–huhtikuun yhteenlaskettu vienti väheni kahdeksan prosenttia viime vuoteen verrattuna.

Tuonti sen sijaan vahvistui neljä prosenttia ja oli arvoltaan 4,5 miljardia euroa. Tuonnin määrä kasvoi 10,9 prosenttia. Yhteenlaskettu kokonaistuonti oli kuitenkin vuoden alusta neljä prosenttia pienempi viime vuoteen verrattuna.

Kauppatase oli huhtikuussa 231 euroa alijäämäinen, kun se viime vuonna samaan aikaan oli 472 miljoonaa ylijäämäinen. Tammi–huhtikuussa alijäämää oli 1,1 miljardia euroa eli lähes 800 miljoonaa euroa viime vastaavaa ajanjaksoa enemmän.

Jyrkintä viennin lasku oli metalliteollisuudessa, korkeinta taas sahatavarassa, tavarankuljetusautoissa, vanerissa ja kuparissa. Turkisnahkojen vienti putosi huomattavasti vertailukuukaudesta.

Vienti EU-maihin väheni huhtikuussa kuusi prosenttia ja vienti EU:n ulkopuolelle 17 prosenttia. Vienti nousi tärkeimmistä vientimaista Ruotsiin, Ranskaan ja Belgiaan. Sen sijaan vienti Saksaan, Alankomaihin, Yhdysvaltoihin, Kiinaan ja Britanniaan väheni.

Ulkomaankaupasta hyvin riippuvaisen Suomen vienti on ollut rankassa laskussa vuodesta 2009 lähtien, jolloin vienti supistui viidesosalla edellisvuodesta. Sitä aiemmin 90-luvulta vuoteen 2008 saakka Suomen kokonaisvienti oli nelinkertaistunut.

Vienti ei ole vieläkään palautunut vuoden 2009 romahduksesta. Edellisen kerran vaihtotase oli lievästi ylijäämäinen viime vuonna sitten vuoden 2010. Ero viennin huippuvuosiin on kuitenkin valtava: 2002 vaihtotaseen ylijäämä oli 12 miljardia euroa.

Samanaikaisesti kun tavaravienti on ollut laskussa, on palveluvienti jatkanut kasvuaan. Suomen palveluviennin arvo kasvoi viime vuonna 15 prosenttia edellisvuodesta, ja nousi käyvin hinnoin laskettuna korkeammalle tasolle kuin aiempana ennätysvuonna 2008.

Helsingin alueelle keskittyneestä (55–60 prosenttia koko Suomesta) palvelumyynnistä yli 40 prosenttia koostuu IT-palveluista, esimerkiksi televiestinnästä, tietojenkäsittelystä ja tietopalveluista. Neljännes siitä kertyy liike-elämän palveluista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat