Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onko parhaat innovaatiot jo nähty?

Uusimmat yhteiskunnan innovaatiot nostavat taloutta vain vähän ja epätasa-arvoisesti, kirjoittaa Robert J. Gordon keskustelua herättäneessä kirjassa

Talous
 
Erkki Liikanen

Taloustiede Robert J. Gordon: The Rise and Fall of American Growth. Princeton. 784 s. USA, 2016.

Onko talouden kasvu pitkäaikaisesti pysähtynyt kehittyneissä maissa? Kysymys on ollut vuoden päivät ekonomistien kansainvälisen keskustelun keskiössä. Taloushistorioitsija ja kasvututkija Robert J. Gordon toi panoksensa keskusteluun alkuvuodesta yli 700-sivuisella tutkimuksella USA:n kasvusta vuodesta 1870 nykypäivään.

Gordon jakaa ajanjakson ”poikkeukselliseen vuosisataan” 1870–1970 ja sen jälkeiseen hidastuvaan kasvuun. Edelliselle olivat leimallista suuret teknologiset läpimurrot kuten sähkö ja polttomoottori. Keksintöjen vaikutus tuottavuuden kasvuun oli suurimmillaan vuosina 1920–1970.

Sen jälkeisen ajan innovaatiot tieto- ja viestintätekniikan alalla olivat myös vallankumouksellisia, mutta rajoittuivat Gordonin mukaan kapeammalle alueelle ihmisten toimintaa ja siksi niiden vaikutukset eivät ole yhtä laajoja.

Toinen ero on, että poikkeuksellisen vuosisadan innovaatioiden hedelmät jakautuivat laajasti kansalaisille. Sen jälkeiselle ajalla on ominaista voimakas eriarvoisuuden kasvu.

Gordonin kirja on myös sosiaalihistoriaa. Se kuvaa elävästi teknologisen kehityksen suurta vaikutusta työn luonteeseen maataloudessa ja teollisuudessa. Työ tuli turvallisemmaksi ja reaaliansiot nousivat. Rooseveltin lainsäädäntö toi oman lisänsä.

Teknologian läpimurto kodeissa oli yhtä vaikuttava: vesijohdot ja jääkaapit tulivat koteihin ja paransivat elämän laatua. Suomeen tämä muutos tuli paljon myöhemmin. Moni meistä muistaa vielä sen ajan.

Vein kerran nuorena kansanedustajana brittidiplomaatin puhujakierrokselle Kangasniemelle. Hänelle koko matkan suurin yllätys oli se, ettei vuonna 1973 kodissa, jossa puhe pidettiin, juoksevaa vettä tullut sisälle. Koko maakuntaa ei myöskään ollut sähköistetty.

Kirjansa lopussa Gordon analysoi USA:n talouden kasvun vastatuulet. Neljä tärkeintä ovat lisääntyvä eriarvoisuus, koulutuspohjan kapeneminen, ikääntyminen sekä julkisen talouden velkaantuminen.

Suomella on kaikki neljä haastetta, mutta kaksi jyrkempänä, kaksi lievempänä. Suomi ikääntyy USA:ta nopeammin ja julkisen velkaantuminen kasvaa edelleen. Peruskoulu taas asettaa meidät parempaan asemaan eikä eriarvoisuuden suhteen kehitys ole ollut yhtä jyrkkää.

Kasvua hidastavia paineita tulee vielä ilmaston muutoksesta. Mikäli sopeutustoimet tehdään hallitusti, ovat kustannukset vähäisemmät.

USA:n vaaleilla on Pariisin sopimuksen toteuttamiseen tärkeä vaikutus.

Toinen ongelma on globalisaation ja teknologian vaikutuksesta tapahtunut teollisuustyöpaikkojen väheneminen, mikä on pienentänyt keskimääräisiä reaalituloja. Kysymys heijastuu poliittisessa keskustelussa USA:ssa ja myös Euroopassa.

Gordon tunnustaa tieto- ja viestintätekniikan vallankumouksellisuuden. Miksi hän ei luota sen tuovan uutta tuottavuuden kasvuaaltoa?

Hän antaa selityksiä, suurempia ja pienempiä. Miksi älypuhelimet ja tabletit eivät ole lisänneet tuottavuutta?

Kaksi esimerkkiä syistä: Ihmiset käyvät työaikana viihdesivuilla ja käyttävät myös aikaa henkilökohtaiseen sähköpostivaihtoon ja sähköiseen kaupankäyntiin. Hän kantaa huolta myös siitä, että varsinkin teini-ikäisten poikien keskittymistä häiritsevät suuresti erilaiset verkkopalvelut ja oppimistulokset heikkenevät.

Gordon on arvostettu tutkija. Monet haastavat hänen käsityksensä siitä, että parhaat innovaatiot on nähty. Yksi haastaja on Northwestern-yliopiston toinen professori Joel Mokyr.

Suuri muutos Mokyrin mielestä on globalisaatio ja nopeus. Jos jotain keksitään, on se heti kaikkialla. Hän vakuuttaa, että tieteellinen kehitys on yhä nopeampaa ja muutokset vain kiihtyvät.

Toinen tunnettu teknologiaoptimisti, Massachusetts Institute of Technologyn professori Erik Brynjolfsson, vierailee Suomessa elokuussa.

Gordonin taloushistoria on vaikuttavaa.

Jaan huolen myös kasvun vastatuulista. Mutta en usko, että ihmisten innovaatiokyky on hiipunut. ICT ja internet mahdollistavat vielä paljon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat