Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jorma Ollilan piilossa ollut sijoitusyhtiö omistaa lomakiinteistön Ranskassa

Finanssivalvonnan alun perin salatut asiakirjat avaavat luxemburgilaisen Kestrel-yhtiön taustoja

Talous
 
Markus Jokela / HS
Jorma Ollila
Jorma Ollila Kuva: Markus Jokela / HS

Entinen Nokian pääjohtaja ja Outokummun hallituksen nykyinen puheenjohtaja Jorma Ollila perusti Luxemburgiin rekisteröidyn sijoitusyhtiönsä hallinnoidakseen Ranskassa omistamaansa vapaa-ajan kiinteistöä.

Tieto käy ilmi Suomen rahoitusmarkkinoita valvovan Finanssivalvonnan (Fiva) valvonta-asiakirjoista, jotka se luovutti tietopyynnön perusteella tällä viikolla Helsingin Sanomille. Niissä Ollila kertoo, miten syntyi tilanne, jossa hän laiminlöi sijoitusyhtiönsä osalta lain vaatimusta kertoa sijoitusyhtiöstään julkisesti.

Asiakirjat olivat aiemmin täysin salattuja, mutta korkeimman hallinto-oikeuden ennakkopäätöksen jälkeen Finanssivalvonta joutui julkistamaan ne osittain.

Tieto Luxemburgiin rekisteröidystä Kestrel-nimisestä yhtiöstä tuli julki ensi kerran vuonna 2013, kun Helsingin Sanomat uutisoi asiasta. Ollila omistaa yhä Kestrelin, jonka hän perusti vuonna 2001.

Yhtiö herätti keskustelua, koska tuolloin Outokummun hallituksessa sekä aiemmin telelaitevalmistaja Nokian johdossa ja hallituksessa toiminut Ollila ei ollut ilmoittanut Kestrelistä Suomen arvopaperimarkkinalain mukaisesti.

Lain mukaan suomalaisten pörssiyhtiöiden johdon pitää aina ilmoittaa omistamistaan osakkeista johtamassaan yhtiössä ja määräysvallassaan olevista yhteisöistä. Ilmoitukset tehdään pörssiyhtiöiden julkisiin sisäpiirirekistereihin.

Ilmoitusvelvollisuuden tarkoituksena on taata yleisön luottamus rahoitusmarkkinoiden toimintaan ja erityisesti estää tilanteet, joissa pörssiyhtiöiden toiminnasta tietävät sisäpiiriläiset voisivat hyödyntää tietojaan.

Kestrelin olemassaolo tarkoitti sitä, että Ollila ehti omistaa luxemburgilaisen sijoitusyhtiön yli vuosikymmenen ajan ilman, että Kestrelistä oli kerrottu julkisessa sisäpiirirekisterissä.

Fiva reagoi Ollilaan laiminlyöntiin pyytämällä häneltä selvityksen, minkä jälkeen Fiva määräsi Ollilalle 3 000 euron rikemaksun.

Vastauksessaan Fivan selvityspyyntöön Ollila kertoi, että Kestrelin tarkoitus on omistaa kahta lomatonttia rakennuksineen Ranskassa. Tontit ovat yhteiskäytössä ja vierekkäisiä. Tieto niiden tarkasta sijainnista oli asiakirjoista poistettu.

Ollilan mukaan hän keskusteli vuonna 2001 lakimiesten kanssa, pitääkö Kestrelistä ilmoittaa sisäpiirirekisterissä. ”Muistini mukaan tuolloin päädyttiin siihen, ettei sellainen ollut tarpeen, koska yhtiön yksinomainen tarkoitus oli omistaa kiihteistö [--]”, Ollila kirjoittaa.

Teoriassa Ollilan laiminlyönti tarkoitti sitä, että hän olisi voinut käydä kauppaa osakkeilla ja muilla rahoitusvälineillä ilman, että Fiva olisi osannut valvoa hänen kaupankäyntiään.

Mitään näyttöä tällaisesta ei ole, ja vastauksessaan Fivalle Ollila korostaa, että Kestrel ei missään vaiheessa ole omistanut osakkeita tai muita pörssiyhtiöiden rahoitusvälineitä.

Fivan asiakirjoista saa sen käsityksen, että valvoja uskoi Ollilan sanaan eikä pyytänyt esimerkiksi nähtäväkseen Kestrelin tilinpäätöksiä ja tositteita yhtiön omistuksista.

Finanssivalvonta huolestui Nokian tiedottamisesta

Finanssivalvonta huolestui Nokian ja sen toimitusjohtajan Stephen Elopin julkisuuteen lähettämistä viesteistä 2012–2013.

Finanssivalvonta pyysi Nokialta 2012 selvitystä siitä, miksi yhtiö oli lehdistökutsussaan nimittänyt tulevia tuotejulkistuksia ”merkittäviksi”. Yhtiön 24. helmikuuta 2012 lähettämän kutsun jälkeen Nokian osakekurssi nousi 5,6 prosenttia.

Nokia ei lähettänyt pörssitiedotetta Barcelonan ”merkittävistä” tuotejulkistuksista.

Finanssivalvonta halusi muun muassa tietää Nokian näkemyksen siitä, miten lehdistökutsun luonnehdinta vaikutti yhtiön osakekurssiin. Taustalla on arvopaperimarkkinalain määräys, jonka mukaan pörssiyhtiön pitää tiedottaa olennaisesti arvopaperin arvoon vaikuttavasta tiedosta ilman aiheetonta viivytystä.

Fiva tyytyi Nokian selvityksiin, eikä jatkotoimenpiteitä aiheutunut. Nokian vastaukset on julkisista asiakirjoista salattu.

Toinen Fivan tiedustelu liittyi silloisen toimitusjohtajan Stephen Elopin haastattelulausuntoihin The Wall Street Journalissa heinäkuussa 2013. Elop antoi haastattelussa ymmärtää, että Nokia ei suunnittele matkapuhelinten myyntiä.

Todellisuudessa myyntineuvottelut olivat tuolloin jo hyvin pitkällä. Fivan huomautti, että harhaanjohtavien ja totuudenvastaisten tietojen kertominen rikkoo tiedonantovelvollisuutta.

Jorma Ollilan selvitys luxemburgilaisen yhtiönsä omistuksista Fivalle. Mustattu yhtiö on Georg ja Henrik Ehrnroothin sijoitusyhtiö Partum S.A., josta Kestrel omisti tiettävästi kahdeksan prosenttia.
Jorma Ollilan selvitys luxemburgilaisen yhtiönsä omistuksista Fivalle. Mustattu yhtiö on Georg ja Henrik Ehrnroothin sijoitusyhtiö Partum S.A., josta Kestrel omisti tiettävästi kahdeksan prosenttia.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat