Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Olvi tietää, mitä juot ensi kesänä

Terveelliset juomat ja erikoiset maut ovat nousussa, sanoo Olvin toimitusjohtaja Lasse Aho.

Talous
 
Pentti Vänskä
Olvin toimitusjohtaja Lasse Aho (vas.) ja kehitysinsinööri Sami Kajan seuraavat oluenvalmistusta yhtiön tehtaalla Iisalmessa.
Olvin toimitusjohtaja Lasse Aho (vas.) ja kehitysinsinööri Sami Kajan seuraavat oluenvalmistusta yhtiön tehtaalla Iisalmessa. Kuva: Pentti Vänskä

Iisalmi

Täällä jos jossain tiedetään, millaisia juomia suomalaiset haluavat kantaa kaupoista koteihinsa ja kesämökeille.

Iisalmelaispanimo Olvin toimitusjohtaja Lasse Aho luettelee, millaisten juomien suosion nousuun hän uskoo: voimakasmakuisten pale-oluiden menekki jatkaa kasvuaan, kuluttajat löytävät käsityönä tehdyt craft-siiderit, ja vahvoja oluita halutaan ostaa myös pienemmissä kuin kolmanneslitran pakkauksissa.

Ennen kaikkea Aho uskoo, että juominen muuttuu terveellisempään suuntaan. Virvoitusjuomia korvataan mehuilla, maustetuilla kivennäisvesillä ja alkoholittoman oluen suosio kasvaa.

”Yhteiskunnassa on voimakas terveyden ja itsestä huolehtimisen trendi”, Aho sanoo.

”Me panostamme hyvin voimakkaasti alkoholittomiin ja terveysjuomiin.”

Pentti Vänskä
Näistä putkiloista puhalletaan valmis juomapullo.
Näistä putkiloista puhalletaan valmis juomapullo.

Olvi ei varsinaisesti ratsasta terveysbuumilla, sillä yhtiön myynnistä kaksi kolmasosaa on olutta. Suomessa Olvin tärkeimmät olutbrändit ovat Sandels, Olvi ja A. Le Coq.

Terveyteen panostaminen voi olla silti tulevaisuudessa juomienvalmistajalle jopa elinehto, Aho sanoo. Oluiden lisäksi Olvin valikoimiin kuuluu myös esimerkiksi urheilujuomia.

Aho huomauttaa, että nuorten juomatavat ovat muuttumassa. Raittiiden tai vähän juovien nuorten määrä on kasvussa.

”Nuoret kuluttajat hakevat eri asioita kuin vanhan ajan heavy userit, jotka hakevat halpaa hintaa ja peruslageria”, hän sanoo.

Aho uskoo kokonaiskulutuksen kasvavan enintään maltillisesti, vaikka vahvat oluet tulisivat ruokakauppoihin, kuten maan hallitus on esittänyt.

Kesäsää on perinteisesti panimoille jännityksen aihe. Alkoholijuomissa myynti vaihtelee kelin mukaan vähemmän kuin esimerkiksi kivennäisvesissä, joissa sään vaikutus myyntiin voi olla jopa 50 prosenttia, Aho sanoo.

Olvi kuuluu panimokisan viime vuosien menestyjiin, ja yhtiön markkinaosuudet ovat olleet kasvussa. Tänä vuonna Iisalmessa valmistetaan yli 30 litraa juomia jokaista suomalaista kohden.

Pentti Vänskä
Olutta valmistetaan Iisalmessa valtavissa sammioissa.
Olutta valmistetaan Iisalmessa valtavissa sammioissa.

Tehdas on laajentunut pala palalta vuonna 1878 rakennetun keltaisen panimorakennuksen ympärille. Tuorein lisäys on liki 30 metriä korkea varastohalli, jossa robottihissit liikkuvat pimeässä ja siirtelevät juomalavoja paikasta toiseen.

Rahaa on kulunut myös rannassa olevaan yhtiön savusaunaan, joka on vuosien varrella palanut kolme kertaa ja rakennettu neljä kertaa.

Olvi korostaa mielellään suomalaisuuttaan. Suomen kolmesta suurpanimosta Sinebrychoff kuuluu tanskalaiselle Carlsbergille ja Hartwall tanskalaiselle Royal Unibrew’lle. Hartwallin suku tosin on Royal Unibrew’n toiseksi suurin omistaja. Kolmea suurta kirittävät kymmenet pienpanimot. Panimoiden kilpailu on kiristynyt, ja juomatarjonta on lisääntynyt hurjasti.

Turkulainen K-citymarket-kauppias Hannu Aaltonen kertoo, että juomaosastolla oli kymmenen vuotta sitten noin 800 eri tuotetta, mutta nyt niitä on jo 2 000.

Olvi seuraa kuluttajien mieltymyksiä perinteisin kuluttajaraadein, mutta markkinointijohtaja Olli Heikkilän mukaan isossa roolissa on myös sosiaalinen media. Yhtiö tarkkailee, millaisia arvosanoja oluet saavat juomien arvosteluun tarkoitetuilla verkkosivuilla.

”Kun uusi olut tulee kauppoihin, niin parissa viikossa sillä voi olla tuhansia arvioijia”, Heikkilä sanoo.

Toimitusjohtaja Aho sanoo, että oluen kulutuksessa näkyy kaksi trendiä.

Huonossa taloustilanteessa kaupaksi käy edullinen perusolut. Toisaalta kuluttajat ovat kiinnostuneita erikoisemmista oluista, kuten ipoista, apoista ja luostarioluista. Myös muissa maissa suositut kirsikalla maustetut oluet saapuvat Suomeen.

”Kauppa ja kuluttajat haluavat vaihtelua, jotain uutta ja raikasta”, Aho sanoo.

Vain uhkarohkea lähtee Venäjälle, sanoo Olvi

Uhkarohkea saa olla, jos yritys laajenee näinä aikoina Venäjälle, sanoo Olvin toimitusjohtaja Lasse Aho.

”Sellainen tunne on, että sinne ei ikinä lähdetä”, Aho sanoo Venäjästä.

Olvi toimii tätä nykyä Suomen lisäksi Baltian maissa ja Valko-Venäjällä.

Olvin edellisestä laajenemisesta on jo aikaa. Tuorein liike on yrityskauppa Valko-Venäjällä vuonna 2008.

Olvi on vakavarainen ja vähävelkainen yhtiö, joten yrityskauppoja voitaisiin tehdä. Ahon mukaan yritysostoista on käyty neuvotteluja, mutta sopivaa kohdetta sopivaan hintaan ei ole löytynyt.

”Ykköstavoite on Itämeren alue”, Aho kertoo.

Selvästi kannattavinta Olvin toiminta on Virossa.

Murheita Olville on tuottanut Valko-Venäjän valuutan halpeneminen. Valko-Venäjällä Olvi on juuri ja juuri kannattava.

Liettuassa Olvin omistama panimo Volfas Engelman on kasvattanut markkinaosuuksiaan. Liettuassa on toiminut sama temppu kuin Virossa: edellisestä, Ahon sanoin ”neuvostohenkisestä” Ragutis-olutbrändistä luovuttiin 2011, ja tilalle otettiin panimon historiallinen nimi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat