Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sijoituskirjailijat loivat mielikuvitusleikin: Mihin Warren Buffet ja muut Helsingissä sijoittaisivat?

Kirjailijat kuvittelivat, mitä kaikkien aikojen sijoitusguruttekisivät rahoilleen nyt Helsingin pörssissä.

Talous
 
Emilia Kangasluoma / HS
Kirjoittajat Karo Hämäläinen (vas.) ja Jukka Oksaharju Helsingissä, jossa ajatus yhteiskirjasta syntyi parisen vuotta sitten.
Kirjoittajat Karo Hämäläinen (vas.) ja Jukka Oksaharju Helsingissä, jossa ajatus yhteiskirjasta syntyi parisen vuotta sitten. Kuva: Emilia Kangasluoma / HS

Mitä tapahtuisi, jos sijoitusmaailman kaikkien aikojen gurut eläisivät tämän päivän Suomessa ja sijoittaisivat omia tai muiden rahoja Helsingin pörssin osakkeisiin?

Kaksi profiililtaan hyvin erityyppistä kirjailijaa, Karo Hämäläinen ja Jukka Oksaharju, löivät ideansa yhteen. Tuloksena oli lähiaikoina ilmestyvä omakustanteinen kirja, jossa tätä mielikuvitusleikkiä sovelletaan käytäntöön.

Hämäläinen on monipuolinen julkaisija, joka on viime vuosina kirjoittanut Helsingin finanssipiireihin sijoittuvia dekkareita.

Oksaharju on julkaissut sijoitusoppaita työnantajansa Nordnetin kustantamana.

Uudessa kirjassa Sijoita kuin guru työnjako on mennyt niin, että Hämäläinen on kirjoittanut katsaukset valittujen gurujen ajatuksiin ja pääoppeihin. Oksaharju on sen jälkeen kuvitellut, Helsingin pörssin data-aineistoon perustuen, miten oppi-isät saattaisivat toimia nykypäivän Helsingissä.

Hämäläinen kertoo suunnitelleensa isojen gurujen pääideoista kertovaa kirjaa jonkin aikaa mutta halusi siihen koukun, jolla tarinat voitaisiin siirtää nykypäivään. Kirjoittajat uskovat, että keksintö moninkertaistaa kirjan kiinnostavuuden suomalaisen lukijan kannalta. Joku saattaa ottaa jopa oppia omalle sijoittamiselleen.

Kirjahanke on ollut valmisteilla parisen vuotta. Oksaharju korostaa, että data-aineisto, johon gurujen kuvitellut liikkeet perustuvat, on tuoretta ja ulottuu tämän vuoden kevääseen saakka.

Kun kirjoittajat valitsivat kaikkien aikojen kahdeksan kärkigurua, kävi selville, että sijoittamisen maailma on hyvin amerikkalainen ja miehinen. Joukkoon ei mahtunut yhtään naista ja kaikki olivat yhdysvaltalaisia. Kaikki eivät ole syntyneet Yhdysvalloissa, mutta hekin ovat muuttaneet sinne ja tehneet siellä uransa.

”Kyllä me tätä pohdimme ja etsimme mahdollisia guruja muualtakin, mutta niitä vaan ei tullut vastaan. Yhdysvaltoihin tutkimus on keskittynyt ja siellä isot innovaatiot on tehty”, Hämäläinen sanoo.

Benjamin Graham
Benjamin Graham

Yhdysvalloissa alan tutkimuksella ja sijoituskirjallisuudella on jo yli sadan vuoden perinne. Mukana oleva arvosijoittamisen oppi-isä Benjamin Graham on syntynyt vuonna 1894.

Muut mukaan seuloontuneet ovat Philip A. Fisher, Burton G. Malkiel, Peter Lynch, Jeremy J. Siegel, Robert Shiller, William J. Bernstein ja Warren Buffett.

© Rick Wilking / Reuters
Warren Buffett
Warren Buffett

Joukko on ajatuksiltaan ja opeiltaan kirjava. Kirjoittajat jakavat porukan kahtia sen perusteella, ovatko he aktiivisen vai passiivisen sijoittamisen kannattajia.

Aktiivinen sijoittaminen tarkoittaa uskoa siihen, että sijoittaja voi asiantuntemustaan kehittämällä ja osakkeita valitsemalla vaikuttaa sijoittamisen tuottoon. Passiivinen näkemys suosittaa sijoittajalle varojen laittamista indeksejä seuraaviin rahastoihin, koska sijoittaja ei kuitenkaan pysty valitsemaan lukuisten vaihtoehtojen joukosta voittavia vaihtoehtoja.

Passiivinen näkemys tarkoittaa, että asianomainen uskoo sijoitusmarkkinoiden tehokkuuteen eli siihen, että kaikilla osapuolilla on käytettävissään lähes kaikki olennainen tieto. Kukaan ei pääse hyötymään toista paremmasta informaatiosta.

Vaikka nykypäivän korkeakouluissa yleensä opetetaan markkinoiden olevan tehokkaat, enemmistö sijoittajista tuntuu luottavan silti aktiiviseen sijoittamiseen ja kannattavan osakkeiden valintaa ja poimintaa.

© Steve Marcus / Reuters
Jeremy Siegel
Jeremy Siegel

Valituista kahdeksasta gurusta puolet eli neljä kuuluu Hämäläisen ja Oksaharjun mukaan aktiivisijoittamisen kannattajiin. Kaksi on passiivishenkisiä ja kaksi korostaa yleisesti ottaen osakesijoittamisen paremmuutta muihin sijoitusmuotoihin verraten, ainakin pitkällä aikavälillä.

Oksaharju tunnustautuu myös itse aktiivisijottamisen puoltajiin. Sitä haluaa harrastaa myös Hämäläinen, joka periaatteessa on enemmän passiivipuolella.

”Haluan suoda itselleni aktiivisijoittamisen ilon, vaikka se voi tulla kalliiksi.”

Oksaharju sanoo, että amerikkalaisgurujen sijoittaminen Helsingin pörssin mielikuvitussijoittajiksi ei ollut kovin vaikeaa, paitsi Lynchin kohdalla.

© Brian Snyder / Reuters
Peter Lynch
Peter Lynch

Lynch on joukon veitikka ja sijoituspopulisti, jolla on omintakeisia neuvoja. Hän esimerkiksi suosittaa sijoittamaan yhtiöön, joka tekee tylsää tuotetta.

”Tylsän nimen ja tylsän liiketoiminnan yhdistelmä on plussaa. Yhtiö, joka ei kiinnosta ketään, on sijoittajalle mainio kohde.”

Lynch johti toistakymmentä vuotta hyvin menestyksekkäästi sijoitusrahastoa Fidelity Magellania.

Yhteistä guruille on, että matemaattisella ajattelulla ei nähdä suurta sijaa sijoittamisessa. Markkinoiden tuntemusta painotetaan.

© Denis Balibouse / Reuters
Robert Shiller
Robert Shiller

Hämäläinen ja Oksaharju eivät etsineet kirjalleen ulkopuolista kustantajaa vaan julkaisevat sen omakustanteena. Kulut he jakavat puoliksi.

Suomessa ei tietokirjallisuudella yleensä ole suurta menekkiä, vaikka poikkeuksiakin on. Taannoin Sixten Korkmanin kansantalouskirja myi yllättävän hyvin.

”Ensisijaisesti tämä on tehty kansankapitalismin ja kulttuurin edistämiseksi. Mutta ei ole mahdotonta, että tällä voisi päästä tienaamaankin. Ennakkokiinnostus on ollut hyvä”, kirjoittajat sanovat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat