Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sotkamon kaivoksen omaisuudesta sopu – Pörssiyhtiö Talvivaaran konkurssiuhka väistyy

Valtio-omisteinen Terrafame omistaa nyt kaiken Sotkamon kaivoksen toiminnan kannalta tärkeän omaisuuden.

Talous
 
Kimmo Rauatmaa / Lehtikuva
Maansiirtokoneet työskentelivät aiemmin Talvivaara-nimisenä tunnetulla Sotkamon monimetallikaivoksella toukokuussa.
Maansiirtokoneet työskentelivät aiemmin Talvivaara-nimisenä tunnetulla Sotkamon monimetallikaivoksella toukokuussa. Kuva: Kimmo Rauatmaa / Lehtikuva

Sotkamossa sijaitsevan monimetallikaivoksen toiminnan kannalta tärkeää omaisuutta siirtyy valtio-omisteiselle Terrafame-yhtiölle, Terrafamen emoyhtiö ilmoitti perjantaina.

Omaisuuserät myy Talvivaaran Kaivososakeyhtiö eli pörssiyhtiö, joka omisti tytäryhtiönsä välityksellä Talvivaara-nimisenä tunnetun Sotkamon kaivoksen.

Kauppa tarkoittaa sitä, että Terrafame omistaa nyt kaiken Sotkamon kaivoksen toimintaan tarvittavan tiedon ja kiinteän omaisuuden.

Pörssiyhtiö Talvivaara hyötyy siten, että siitä tulee liki velaton eli siihen kohdistunut vararikon uhka väistyy. Tosin yhtiö varoitti perjantaina, että sen vuonna 2013 alkaneen yrityssaneerauksen onnistumisesta ei ole takeita.

Kaupan piirissä ovat Sotkamon kaivoksen kalkkilaitos ja laboratorio sekä tiedot kaivosalueen malmiesiintymästä.

Terrafame maksaa pörssiyhtiö Talvivaaralle käteistä rahaa 1,4 miljoonaa euroa.

Lisäksi Terrafame luopuu pörssiyhtiö Talvivaaraan kohdistuvista nimellisesti yhteensä 217 miljoonan euron suuruisista takausvastuista.

Tosin vastuiden käypää arvoa voidaan pitää nykyoloissa vähäisenä tai olemattomana.

Kauppa tarvitsee vielä Talvivaaran yhtiökokouksen hyväksynnän. Pörssiyhtiön suurimmat omistajat eli toimitusjohtaja Pekka Perä ja Suomen valtio ovat alustavasti hyväksyneet kaupan.

Terrafame ja pörssiyhtiö Talvivaara tekivät tammikuussa esisopimuksen Sotkamon kaivoksen omaisuuserien kaupasta.

Kesäkuun alussa valtio-omisteinen Terrafame vetäytyi esisopimuksesta ja vaati Talvivaara maksamaan osan veloistaan ehti.

Käytännössä Terrafamen päätös saattoi Talvivaaran konkurssiuhkaan, koska sillä on niukasti käteistä. Sen ainoa tulo on ollut Terrafame maksama 400 000 euron kuukausikorvaus Sotkamon kaivoksen tarvitsemista palveluista.

Terrafamen mieli ei ole mitenkään vajaassa kuukaudessa muuttunut, Terrafamen emoyhtiön toimitusjohtaja Matti Hietanen sanoi Helsingin Sanomille.

Esisopimuksesta vetäydyttiin, koska se ei näyttänyt kesäkuun alussa Terrafamen kannalta tarkoituksenmukaiselta, Hietanen sanoi.

”Nyt ehdot ovat Terrafamen kannalta niin hyvät, että kauppa kannattaa tehdä”, Hietanen sanoi.

Hietasen mukaan tärkeää on se, että kaupan kohteena olevat omaisuuserät ovat nyt Terrafamen omistuksessa.

”Meidän pitäisi löytää vuoden loppuun mennessä ulkopuolista rahoitusta. Kauppa tukee aikataulullisesti tätä prosessia”, Hietanen sanoi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat