Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Euroalueen taloutta uhkaava tyhjäkäynti voi olla arvioitua suurempaa

Uuden tutkimuksen mukaan voidaan tarvita aiempaa elvyttävämpää talouspolitiikkaa työttömyyden torjumiseksi.

Talous
 
HS–Reuters
MARCELO DEL POZO / Reuters
Vierailijoita oli kokoontunut työvoima- ja sosiaalitoimiston aulaan Espanjan Andalusiassa kesäkuun alussa.
Vierailijoita oli kokoontunut työvoima- ja sosiaalitoimiston aulaan Espanjan Andalusiassa kesäkuun alussa. Kuva: MARCELO DEL POZO / Reuters

Taantuman ja hitaan talouskasvun surkastuttamassa euroalueen taloudessa on tyhjäkäyntiä jopa kaksinkertaista enemmän aiempaan arvioon verrattuna, Euroopan keskuspankin (EKP) julkaisemassa tutkimuspaperissa todetaan.

Mikäli talouden tyhjäkäynti jatkuu pitkään, on vaarana, että tuotantoa suljetaan pysyvästi ja taantuman aiheuttama ihmisten työttömyys muuttuu tilapäisestä pysyväksi. Tällöin kokonaistuotanto kasvaa tulevaisuudessa aiempaa hitaammin.

Jos EKP:n tutkijoiden laatima arvio pitää paikkansa, se voi ruokkia yleisön ja yritysten vaatimuksia siitä, että talouspoliitikan päättäjien eli EKP:n ja euroalueen maiden hallitusten pitää tehdä aiempaa elvyttävämpää talouspolitiikkaa.

Talouden tyhjäkäyntiä mitataan tuotantokuilulla. EKP:n tutkimusraportin mukaan euroalueen tuotantokuilu eli toteutuneen kokonaistuotannon ero potentiaaliseen kokonaistuotantoon oli vuosina 2014 ja 2015 kuusi prosenttia suhteessa potentiaaliseen tuotantoon.

Aiemmat arviot olivat olleet puolet pienempiä eli 2–3 prosenttia.

”Yksi tämän havainnon herättämistä johtopäätöksistä on se, että kokonaiskysyntään vahvistavan politiikan, sekä raha- että finanssipolitiikan, pitäisi nousta aiempaan tärkeämpään asemaan talouspolitiikassa”, raportissa todetaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat