Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Talouden unilukkari Martin Wolf ärähtää: Vauraiden valtioiden pitää uskaltaa ottaa velkaa – sitä saa nyt ilmaiseksi

Talouskolumnisti ja ekonomisti Martin Wolf pitää valtioiden velanoton välttelyä nollakorkojen aikakaudella naurettavana.

Talous
 
Leif Rosas
Martin Wolf patistaa poliitikkoja rakenteellisiin uudistuksiin, jotta kansantaloudet eivät jäisi koukkuun keskuspankkien elvytykseen.
Martin Wolf patistaa poliitikkoja rakenteellisiin uudistuksiin, jotta kansantaloudet eivät jäisi koukkuun keskuspankkien elvytykseen. Kuva: Leif Rosas
Kuka?

Martin Wolf

 Syntynyt vuonna 1946 Lontoossa.

 Financial Times -sanomalehden johtava talouskommentaattori, tietokirjailija ja entinen Maailmanpankin ekonomisti.

 Puhunut voimakkaasti pienemmän, turvallisemman ja tylsemmän pankkitoimialan puolesta vuosien 2007–2009 finanssikriisin jälkeen.

 Häntä pidetään yhtenä vaikutusvaltaisimmista taloustoimittajista maailmassa.

Maineikas Financial Times -lehden taloustoimittaja Martin Wolf on valtavirrassa tottuneesti uiskenteleva vastarannan kiiski, joka saa paatuneimmatkin markkinaliberaalit hetkeksi uskomaan valtion velkaelvytyksen ja progressiivisen verotuksen parantaviin voimiin.

Wolf vieraili perjantaina Helsingissä Northern Light -konferenssissa, jossa elinkeinoelämän vaikuttajat keskustelivat teknologisista läpimurroista, poliittisesta murroksesta ja maailmantalouden tilasta.

Wolf kannustaa Euroopan vauraita valtioita ottamaan rohkeasti lisää velkaa, jotta talouskasvu käynnistyisi kunnolla ja yksityiset yritykset uskaltautuisivat investoimaan.

Viime vuonna Suomen julkisen sektorin velka suhteessa bruttokansantuotteeseen oli 63 prosenttia, mikä on yhä alle EU:n keskiarvon. Kun Wolfille huomauttaa, että Suomessa poliitikkoja huolestuttaa velkaantumisen vauhti, eikä vain määrä, hän tuhahtaa.

”Se on naurettavaa. Vakavin ongelma on nyt se, että yksityinen sektori ei halua tai uskalla lainata. Jos yritykset eivät lainaa, valtion pitää tehdä niin – varsinkin kun korot ovat nollassa. Muussa tapauksessa talous jää jumiin.”

Hän huomauttaa, että esimerkiksi Saksan valtion 30 vuoden velkakirjan reaalikorko on suunnilleen prosentin pakkasella. Markkinat siis maksavat siitä hyvästä, että saavat lainata Saksalle. Suomessakin pitkien velkakirjojen korot ovat pienimmillään ikinä.

Wolfin mukaan ”pakkomielteisesti valtionvelkaan suhtautuvat poliitikot” ovat jättäneet markkinoiden liikkeet huomioimatta.

”Myös valtiot ovat osa maailman markkinataloutta, ja niidenkin pitää ymmärtää markkinasignaaleja. Nykyinen korkotaso viittaa siihen, että valtioiden pitäisi ottaa pitkän aikavälin lainoja. Kohteita rahoille varmasti riittää.”

Wolfin mukaan Euroopan talouden suurin ongelma on investointikato. Se riivaa kaikkia vauraita valtioita, mutta tilanne on erityisen paha Euroopassa. Juuri siksi hän kannustaa valtioita rynnistämään velkamarkkinoille.

”Yritykset eivät halua lainata, koska heillä ei ole uskoa Euroopan tulevaisuuteen, eikä hyviä investointikohteita. Yksi syy erittäin mataliin korkoihin on juuri heikko lainojen kysyntä.”

Wolf huomauttaa, että investointien kuivuminen alkoi jo ennen finanssikriisiä.

”Ennen kriisiä pankkien rahat Euroopassa virtasivat rakentamiseen ja asuntolainoihin, eikä niinkään yritysten tuotannon kasvattamiseen. Rakentaminen ruokki taloutta etenkin Espanjassa, jonka asuntokupla sitten puhkesi.”

Wolfin mukaan me elämme maailmassa, jossa on liikaa säästöjä. Hän myöntää, ettei ongelmaan ole helppoa ratkaisua. Ei ole takeita siitä, että vaikkapa valtion suuri homekoulujen korjausohjelma ravistelisi yksityiset yritykset taas investoimaan Suomessa.

”Historiallisesti hyvin kohdennetut valtion investoinnit ovat rohkaisseet yksityisiä yrityksiä mukaan. Valtio voi myös käyttää lainarahaa tutkimukseen tai kehittää yksityisen ja julkisen sektorin yhteistyöhankkeita.”

Jos Wolf saisi päättää, lukuisten maiden verojärjestelmät menisivät remonttiin. Hänen unelmaverotuksensa estäisi varallisuuden kasaantumista pienelle joukolle ihmisiä ja kannustaisi yrityksiä investoimaan.

”Viime vuosikymmenet politiikan päämääränä on ollut leikata yritysten veroja. Tämä kehitys on rohkaissut suuryrityksiä toimimaan minikokoisina veroparatiiseina. Jos yritysten verotus on huomattavasti yksilöiden tuloverotusta keveämpää, varallisuutta kerrytetään mieluiten yrityksien sisällä.”

Wolfin moittima kehitys on ollut viime vuosina vallassa myös Suomessa.

Jyrki Kataisen (kok) hallitus leikkasi pari vuotta sitten yhteisöveroasteen 24,5 prosentista kerta heitolla 20 prosenttiin. Juha Sipilän (kesk) hallitus on kirjannut ohjelmaansa, että se aikoo selvittää, voisiko Suomessa soveltaa investointeja edistävää veromallia. Yksi sellainen malli on käytössä etelänaapurissa Virossa.

Wolfin mielestä ajatus on oikeansuuntainen.

”Päämääränä pitää olla yritysten investointihalujen kasvattaminen. Siksi en missään nimessä leikkaisi yritysveroja, vaan tarjoisin yrityksille kannustimia investoimaan. Verotuksen pitäisi myös suosia pääomaa, eikä velkaa. Lähes kaikki nykyiset yritysverojärjestelmät palkitsevat velanottajia verovähennyksillä.”

Välitöntä finanssikriisin vaaraa Euroopassa tuskin on, arvioi Wolf.

”Ottaen huomioon, kuinka valtavasti ja halvalla Euroopan keskuspankki tarjoaa rahoitusta, Euroopan pankkijärjestelmän luhistuminen on tällä hetkellä mahdoton ajatus. Tärkein kysymys on, pystyykö Euroopan pankkisektori tukemaan talouskasvua. Italiassa ongelmat ovat suurimmat.”

Hänen mukaansa päättäjien olisi pitänyt käyttää finanssikriisiä hyväkseen ja tehdä radikaaleja uudistuksia.

”Pankkijärjestelmä on yhä enemmän tai vähemmän ennallaan, joskin sääntely on vahvistunut ja pääomia on hieman aiempaa enemmän. Mielestäni finanssisektori on silti yhä monin tavoin viallinen. Radikaali muutos olisi tosin vaatinut globaalin päätöksen.”

Wolf on useaan otteeseen kolumneissaan kehunut Anat Admatin ja Martin Hellwigin kolme vuotta sitten julkaistua kirjaa The Bankers’ New Clothes (Pankkiirien uudet vaatteet), jonka kirjoittajat ruotivat ankarasti finanssisektorin hurjapäistä riskinottoa ja ehdottavat vakavissaan jopa 20–30 prosentin pääomavaatimuksia pankeille.

”Ei tämä ole hulluutta. Ehdotus perustuu samaan rahoitusalan teoriaan, jota pankkiirit soveltavat kaikkeen paitsi itseensä”, Wolf kirjoitti tuolloin Financial Timesissa.

Muutos olisi valtava. Pääomavaatimukset ovat moninkertaistuneet finanssikriisin jälkeen, ja ne vaihtelevat maittain ja rahoituslaitosten koon mukaan. Esimerkiksi Suomessa rahoitusvakaudelle tärkeän Nordean ydinpääomavaatimus on nykyään yhdeksän prosenttia.

Wolf pitää kansallista lokeroitumista Euroopan pankkijärjestelmän Akilleen kantapäänä.

Eurooppalainen rahoitusjärjestelmä tarvitsisi hänen mielestään koko Eurooppaa palvelevia pankkeja. Suurimmilla eurooppalaispankeilla on toki runsaasti ulkomaisia toimintoja, mutta Deutsche Bank on silti ytimeltään saksalainen, BNP Paribas ranskalainen, Unicredit italialainen ja Nordea pohjoismainen.

”Olisi paljon parempi, jos euroalue kannustaisi suuriin, maiden rajat ylittäviin pankkifuusioihin, eikä meillä olisi ranskalaisia, saksalaisia ja italialaisia pankkeja. Pankkiunioni on askel oikeaan suuntaan, mutta esimerkiksi talletussuojat toimivat yhä kansallisesti, ja pankit toimivat lähinnä omissa maissaan.”

Maantieteelliset rajat ylittävä pankkitoiminta johtaisi todennäköisesti entistäkin suurempiin pankkeihin, joiden merkitys rahoitusvakaudelle vain kasvaisi. Wolfin mukaan suuret eurooppalaispankit kuitenkin hyödyttäisivät yksittäisiä kansantalouksia.

”Kansallisen kriisin aikaan myös kansallinen pankki on kriisissä, eikä pysty tukemaan maan taloutta. Näin taantuma syvenee entisestään. Toimimme nykyään vain puolivalmiissa rahaliitossa.”

Britannian viimeviikkoinen äänestyspäätös erota Euroopan unionista sävytti myös Northern Light -tapahtuman keskusteluja.

Punta romahti äänestystulosten julkistamisen jälkeen dollaria vastaan heikoimmilleen 30 vuoteen. Osakemarkkinatkin kyykkäsivät, joskin kurssit ovat osin toipuneet.

”Äänestystuloksen ei olisi pitänyt olla suuri yllätys, mutta sokki se kyllä oli – brexit on muuttanut kaiken”, brittiläinen Wolf sanoo.

Hän uskoo, että EU-ero syöksee Britannian taantumaan ja vahingoittaa myös muun Euroopan taloutta. Heijastusvaikutukset voivat hyvällä tuurilla jäädä mitättömiksi, mutta pahimmillaan brexit pistää alulle koko EU:n hajoamisen. Monissa EU-maissa vaihtoehtopuolueet ovat jo horjuttaneet poliittisen järjestelmän vakautta.

”Kansantalous ei palvele tällä hetkellä tyydyttävästi isoa osaa kansasta tärkeissä EU-maissa, kuten Espanjassa, Ranskassa ja Italiassa. Talousongelmat kasvattavat poliittista stressiä ja lisäävät Ranskan Kansallisen rintaman kaltaisten populististen puolueiden suosiota. Huoli maahanmuutosta ruokkii tätä ilmiötä.”

EU:n hajoaminen on Wolfin ennusteen mukaan lähivuosina realistinen mahdollisuus, jos työttömyys pysyy monissa jäsenmaissa korkeana, vaatimattoman talouskasvun hedelmät kasautuvat jo ennestään rikkaille ja Britannia pärjää vähintään kohtalaisesti EU:n ulkopuolella.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat