Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhä useampi ostaa kasvisruokaa – nyhtökaura revitään käsistä, tofun ja quornin myynti kasvanut lähes kolmanneksella

Talous
 
Leif Rosas
”Ostan usein vihanneksia. Pidän kasvisruuista ja salaateista”, sanoo Kampin K-supermarketissa ostoksilla ollut Renate Biraeva.
”Ostan usein vihanneksia. Pidän kasvisruuista ja salaateista”, sanoo Kampin K-supermarketissa ostoksilla ollut Renate Biraeva. Kuva: Leif Rosas
Fakta

Kasvisruoan suosio kasvoi viime vuodesta

 K-kaupoissa on tänä vuonna myyty enemmän kasviproteiinituotteita kuin viime vuonna

 Ei-maitopohjaisia juomia ja jogurtteja on myyty noin 30 prosenttia viime vuotta enemmän

 Kaikkien vegaanipakasteiden, kuten soijaleikkeiden, falafelien ja kasvispihvien myynti on kasvanut K-kaupoissa 24 prosenttia

 Papuja on ostettu K-kaupoista 16 prosenttia enemmän kuin viime vuonna

Lähde: Kesko

Kasvisruoka käy entistä paremmin kaupaksi. K-ryhmästä ja S-ryhmästä kerrotaan, että lihaa korvaavien tuotteiden, kasvisten ja kasviproteiinituotteiden myynti on kasvanut merkittävästi.

”Ostan usein kasvisruokaa. Nykyään sitä löytyy hyvin kaupoista”, sanoo Kampin K-supermarketista kaurajuomaa ostamassa ollut Annika Vilenius.

Ei-maitopohjaisten juomien, kuten kaura- ja soijajuomien, myynti on kasvanut K-ruokakaupoissa 29 prosenttia viime vuodesta. Myös esimerkiksi tofu- ja quorn-tuotteita on ostettu 30 prosenttia viimevuotista enemmän.

Päivittäistavarakaupan johtaja Ari Akseli Keskosta arvioi, että syitä kasvisruuan suosiolle ovat muun muassa terveysintoilu ja kasvisruokatuotteiden tarjonnan lisääntyminen.

Kaupan hyllystä löytää nykyään mitä erilaisempia kasviperäisiä tuotteita. On esimerkiksi tofujäätelöä, kikherneistä valmistettua falafelia, valikoima erilaisia juomia ja kasviproteiinia erilaisissa muodoissa, kuten soijana, tofuna ja quornina.

Uudet tuotteet ovat hänen mukaansa saaneet yhä useamman sekasyöjän korvaamaan lihan välillä kasviproteiinilla. Esimerkiksi hittituote nyhtökaura revitään käsistä, eikä sen tarjonta riitä vielä vastaamaan suureen kysyntään.

”En ole aiemmin nähnyt vastaavaa. Tämä on kuitenkin positiivinen ongelma. On hienoa, että Suomessa syntyy tällaisia innovaatioita”, Akseli sanoo.

Vihannesosastolla ostoksilla ollut Renate Biraeva kehuu kaupan tuoreiden kasvisten valikoimaa. Hän kuitenkin huomauttaa myös kasvisten hinnalla olevan merkitystä ostopäätökseen.

Sesonkien aikana kasviksia ja hedelmiä saa yleensä edullisemmin kuin sesongin ulkopuolella.

S-ryhmän kaupallinen johtaja Ilkka Alarotu kertoo, että sesonkien huomioiminen ketjun myymälöiden hedelmä- ja vihannesosastoilla on ollut menestys. Hedelmiä ja vihanneksia myytiin S-ryhmän kaupoissa 12 miljoona kiloa enemmän vuonna 2015 kuin vuotta aiemmin.

K-ryhmän Akseli uskoo kasviperäisen ruuan suosion kasvun näkyvän tulevaisuudessa myös tuotteiden hinnoissa.

”Kun tuotannon koko kasvaa ja kilpailua tulee lisää, hinnat laskevat aivan varmasti”, Akseli sanoo.

Herneenpalkoja Kampin K-supermarketissa pussiin kauhova Ritva Prättälä kertoo ostavansa paljon kasviksia, vaikkei olekaan vegetaristi. Myös tofua tarttuu toisinaan matkaan.

”Kasvisruuan pitäisi olla sijoiteltu kaupassa niin, että se osuu hyvin kulkutielle. Karkit, limsat ja keskikaljat saisi laittaa peränurkkaan, jotta niitä on oikein vaikea löytää”, Prättälä sanoo.

Alarotu pitää kasvisruuan ja kasvisten suosion kasvua kansanterveyden kannalta positiivisena trendinä.

”Olemme arvioineet, että kyseessä on pitkäaikainen asia. Kyse ei ole vain ohimenevästä muotitrendistä”, Alarotu sanoo.

Leif Rosas
Ritva Prättälä oli ostamassa herneenpalkoja. Hänestä kasvikset ja kasvisruoka pitäisi sijoitella ruokakaupassa siten, että ne löytyvät helposti kulkureitiltä.
Ritva Prättälä oli ostamassa herneenpalkoja. Hänestä kasvikset ja kasvisruoka pitäisi sijoitella ruokakaupassa siten, että ne löytyvät helposti kulkureitiltä.
Leif Rosas
Kampin K-supermarketissa ostoksilla ollut Annika Vilenius kertoo olevansa tyytyväinen kauppojen kasvisruokavalikoimaan.
Kampin K-supermarketissa ostoksilla ollut Annika Vilenius kertoo olevansa tyytyväinen kauppojen kasvisruokavalikoimaan.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat