Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU:ssa itää jo uusi kriisi – Italian pankit tarvitsevat jopa 100 miljardia euroa pääomaa, kansanäänestys voi johtaa pääministerin eroon

Jos pääministeri Matteo Renzi taipuu EU:n vaatimuksiin ja pidättäytyy tukemasta pankkeja valtion varoin, päätöksen hinta voi olla uudet vaalit ja pahimmillaan eurosta lähtöä ajava hallitus.

Talous
 
MAX ROSSI / Reuters
Italian pääministeri Matteo Renzi on kovassa paikassa: EU ei salli pankkien pelastamista, mutta kansanäänestystä ei ole varaa hävitä.
Italian pääministeri Matteo Renzi on kovassa paikassa: EU ei salli pankkien pelastamista, mutta kansanäänestystä ei ole varaa hävitä. Kuva: MAX ROSSI / Reuters

Britannian EU-eroa koskevasta kansanäänestyksestä on kulunut alle kaksi viikkoa, ja Euroopassa itää jo uusi kriisi.

Se orastaa Italiassa. Pääministeri Matteo Renzi painii kahden ongelman kanssa: Italian pankit tarvitsevat ehkä jopa 100 miljardin euron pääomaruiskeen, ja samaan aikaan maa valmistautuu kansanäänestykseen, joka voi johtaa Renzin eroon.

Lokakuussa pidettävä äänestys koskee virallisesti maan senaatin asemaa, mutta käytännössä se on Renzin luottamuslauseäänestys, sillä hän on luvannut erota, jos hänen puoltamansa kanta häviää.

Jos Renzi lähtee, Italiassa voidaan järjestää ennenaikaiset parlamenttivaalit.

Ennenaikaiset vaalit olisivat maan populistipuolueiden mieleen. Ne ovat jo luvanneet kansanäänestyksen eurosta.

Toisin sanoen panokset Italian politiikassa voivat lähiviikkoina ja -kuukausina olla jopa kovemmat kuin Britanniassa.

Italian pankit ovat jo pitkään herättäneet levottomuutta euroalueen rahoitusmarkkinoilla.

Kun Euroopan keskuspankki (EKP) ilmoitti loppuvuonna 2014 Italian pankkien tarvitsevan pääomitusta, Renzi lupasi, ettei valtio pistä näppejään peliin.

Pankit ovat riittävän vahvoja kerätäkseen tarvitsemansa pääomat markkinoilta, tuore pääministeri vakuutti. Nyt vajaat kaksi vuotta myöhemmin Italian pankkien tilanne on Renzin vakuutteluista huolimatta hälyttävä.

Viidellä suurimmalla pankilla on 228 miljardin euron arvosta järjestämättömiä luottoja eli lainoja, joista velallinen ei maksa pääomaa eikä korkoa.

Lisäksi vajaan vuoden aikana pankkien osakkeiden hinnat ovat romahtaneet, mikä vaikeuttaa markkinaehtoisen pääoman hankintaa. Tärkeimmän pankin UniCreditin arvo on laskenut peräti 68 prosenttia.

Suomen valtiovarainministeriön neuvottelevan virkamiehen Jussi Lindgrenin karkean laskelman mukaan koko pankkisektorin lopullinen pääomavaje voi nousta jopa 100 miljardiin euroon.

Oli tarkka luku mikä tahansa, kyseessä on joka tapauksessa todella iso lasku, jonka joku joutuu maksamaan.

Sanomalehti Financial Times kertoi maanantaina nimettömiin virkamies- ja pankkiirilähteisiin viitaten, että Renzi on valmis laittamaan ainakin osan pankkikriisin laskusta maansa veronmaksajien kontolle.

Komissiolle ja muille jäsenvaltioille tämä olisi punainen vaate, koska se rikkoisi räikeästi yhteisen pankkiunionin periaatteita. Vuoden alusta voimaan tulleiden sääntöjen mukaan osakkeenomistajien ja velkojien on katettava pankkien tappiot.

Renzin kansliasta kiistettiin väitteet Brysselin uhmaamisesta, kertoo uutistoimisto Reuters.

On kuitenkin selvää, että Renzi pelkää tappioiden sälyttämistä pankkien velkojille.

Valtaosa niistä on italialaisia yrityksiä ja kotitalouksia, joille miljardien eurojen lasku olisi kova isku. Pankkikriisin kulujen sälyttäminen yrityksille ja kotitalouksille heikentäisi investointeja sekä kulutusta Italian jo nyt aneemisessa taloudessa.

Renzin muistissa on myös varmasti kansalaisten raivo, kun pankeille rahaa lainanneet kotitaloudet kärsivät tappioita viime marraskuussa tehdyssä säästöpankkien pääomituksessa.

Renzi on vaikeassa asemassa. Italian talous on kasvanut tuskin lainkaan sen jälkeen kun maa liittyi euroon vuonna 1999, ja Italia kärsii voimakkaasta työttömyydestä.

Protestimieliala kytee. Eurosta lähtöä lupailevat populistit ovat jo antaneet myrskyvaroituksen.

Äärioikeistolainen Pohjoisen liitto lisäsi kannatustaan roimasti viime vuoden kuntavaaleissa. Koomikko Beppe Grillon johtama vasemmistopopulistinen Viisi tähteä -liike puolestaan voitti kesäkuussa pormestarivaalit Italian suurimpiin kaupunkeihin lukeutuvissa Torinossa ja Roomassa.

Jos Renzi taipuu ja pidättäytyy tukemasta pankkeja valtion varoin, päätöksen hinta voi olla uudet vaalit ja pahimmillaan eurosta lähtöä ajava hallitus.

Ei ole liioiteltua sanoa, että siinä vaiheessa koko euron tulevaisuus on vaakalaudalla. Italia on niin suuri ja poliittisesti merkittävä valtio, että se voisi lähtiessään hajottaa koko rahaliiton.

Toisaalta jos komissio ja muut EU-valtiot taipuvat, euroalueen tulevaisuuden kannalta elintärkeä ja sijoittajavastuuseen perustuva pankkiunioni olisi yhtä tyhjän kanssa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat