Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Euroalueen taloudessa heikkenemisen merkkejä

Talous
 
Jean-Paul Pelissier / Reuters
Ranskan talous on euroalueen huolenaihe, arvio tutkimusyhtiö Markit Economics. Yksi Ranskassa suurista vientisatamista on Marseillessa.
Ranskan talous on euroalueen huolenaihe, arvio tutkimusyhtiö Markit Economics. Yksi Ranskassa suurista vientisatamista on Marseillessa. Kuva: Jean-Paul Pelissier / Reuters

Euroalueen talous kasvoi alustavien tietojen mukaan 0,3 prosenttia huhti–kesäkuussa, arvioi tutkimusyhtiö Markit Economics. Arvio tarkoittaa, että euroalueen talouskasvu olisi hidastunut toisella vuosineljänneksellä.

Tammi–maaliskuussa kausivaihtelusta tasoitettu bruttokansantuote kasvoi Euroopan tilastokeskuksen Eurostatin mukaan 0,6 prosenttia edellisestä vuosineljänneksestä.

”Tiedot ennakoivat, että alkuvuoden vahva noususuhdanne virallisissa tilastoissa antoi liioitellun kuvan talouden todellisesta tilasta. Talouskasvu näyttäisi hidastuneen toisella vuosineljänneksellä”, sanoo Markit Economicsin pääekonomisti Chris Williamson tiedotteessa.

Taloudellinen toimeliaisuus kasvoi kesäkuussa hitaimmin palvelualoilla. Sen sijaan teollisuudessa toimeliaisuus lisääntyi kesäkuussa toistaiseksi eniten kuluvan vuoden aikana.

Euroalueen talouskasvun hidastuminen vaikuttaisi todennäköisesti kielteisesti Suomen vientiin. Suomen tavaraviennin arvosta liki 40 prosenttia menee euroalueelle.

Markitin arvio perustuu ostopäälliköiden indeksiin, joka on historiallisen näytön perusteella ennakoinut verraten luotettavasti talouskasvua. Indeksin lukema oli kesäkuussa 53,1 pistettä. Viimeksi se on ollut yhtä heikko loppuvuonna 2014.

Jos indeksin lukema on yli 50 pistettä, kokonaistuotanto eli bruttokansantuote kasvaa. Jos lukema on alle 50 pistettä, kokonaistuotanto supistuu. Markit Economics laskee indeksin 5 000:lle euroalueen yritykselle tehtävästä kyselystä.

Yhtiön mukaan euroalueen keskeinen huolenaihe on talouden tila Ranskassa, jossa ostopäälliköiden indeksi oli kesäkuussa 49,6 pistettä. Vakainta talouskasvu oli Irlannissa, Espanjassa, Saksassa ja Italiassa.

Williamsonin mukaan Britannian kansanäänestyksen päätös erota Euroopan unionista lisää epävarmuutta euroalueella ja todennäköisesti myös hidastaa talouskasvua. Markit Economicsin kysely tehtiin ennen kansanäänestystä.

Euroopan keskuspankki arvioi euroalueen bruttokansantuotteen kasvavan tänä vuonna 1,6 prosenttia. Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n ennuste on 1,5 prosenttia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat