Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tieto voitti ongelmansa ja tähtää nyt Pohjoismaiden parhaaksi: ”Kaikki kivet on käännetty laadun parantamiseksi”

”Nykyään tehtävämme on innovoida tietoyhteiskuntaa ja asiakkaiden liiketoimintaa”, toteaa Tiedon toimitusjohtaja Kimmo Alkio.

Talous
 
Sirpa Räihä / HS
Tiedon toimitusjohtaja Kimmo Alkio painottaa yrityksen tehokkuuden parantamisessa tekoälyä ja digitalisaatiota.
Tiedon toimitusjohtaja Kimmo Alkio painottaa yrityksen tehokkuuden parantamisessa tekoälyä ja digitalisaatiota. Kuva: Sirpa Räihä / HS
Kuka?

Tennistähdestä yritysjohtajaksi

 Vuonna 1963 syntynyt Kimmo Alkio on suorittanut ekonomin tutkinnon Yhdysvalloissa ja MBA-tutkinnon Suomessa.

 Hän siirtyi Tiedon palvelukseen marraskuussa 2011 tietoturvayhtiö F-Securesta.

 Alkio harrastaa crossfit-kuntoilua, lenkkeilyä ja pyöräilyä.

 Nuorena hän pelasi aktiivisesti tennistä, jossa hän on voittanut monta kertaa Suomen mestaruuden.

 Perheeseen kuuluvat vaimo ja teini-ikäinen tytär.

Vajaassa viidessä vuodessa tietotekniikan palveluyhtiö Tieto on muuttunut paljon.

Irtisanomisista ja epäonnistumisista aikoinaan tunnettu yhtiö on ainakin sijoittajien mielestä parantanut toimintaansa selvästi. Marraskuusta 2011 yhtiön osakkeen arvo on yli kaksinkertaistunut liki 25 euroon.

Marraskuu 2011 on merkittävä ajankohta siksi, että nykyinen toimitusjohtaja Kimmo Alkio aloitti silloin tehtävässään. Alkion on vaikea pysyä aloillaan, kun hän kertoo innostuneena yhtiön uusista näkymistä.

”Liiketoimintamme tukee kokeilutaloutta. Visiomme on avoin yhteiskunta, jossa hyödynnetään avoimia ohjelmistoja ja verkostoitunutta osaamista. Tulevaisuudessa ihmiset eivät enää työskentele yhtä paljon kiinteissä työsuhteissa kuin nykyään, vaan osaamista jaetaan globaaleissa verkostoissa.”

Verkostoitunutta osaamista kutsutaan konsulttikielellä ekosysteemiksi, jossa eri alojen osaajat kohtaavat ja luovat jotakin uutta.

Tieto ei ole mikä tahansa palveluyhtiö. Sen palveluksessa on yli 13 000 työntekijää, joista 3 500 on Suomessa. Suurin osakkeenomistaja on kuuluisa ruotsalainen sijoitusyhtiö Cevian Capital ja toiseksi suurin valtion sijoitusyhtiö Solidium.

Oikeastaan Tieto onkin yhä enemmän ohjelmistoyhtiö. Se on edelleen yritysten tietoteknisten palveluiden ulkoistuskumppani, mutta vastaisuudessa yhtiö keskittyy enemmän standardoituihin ohjelmistoihin ja palveluihin. Siis sellaisiin, joiden on jo osoitettu toimivan yhteensopivasti muiden teknologioiden kanssa.

”Jokaisen yrityksen ja julkisen yhteisön täytyy lisätä samanaikaisesti tehokkuutta ja kasvua, ja niiden keskipisteessä on tekoäly ja digitalisaatio. Uuden teknologian merkitys yhteiskunnan ja liiketoiminnan muuttumisessa on valtavan suuri, ja meidän on oltava tämän muutoksen toteuttamisessa Pohjoismaiden paras yhtiö.”

Se on paljon sanottu. Tiedon pääkilpailijoita ovat suuret kansainväliset konsulttiyhtiöt, joilla on täysin erilaiset voimavarat. Viime vuosina kansainväliset kilpailijat ovat pyrkineet yhä voimakkaammin Pohjoismaiden markkinoille.

”Ohjelmisto-osaaminen yhdistettynä asiakkaiden liiketoiminnan ymmärrykseen on keskeinen kilpailuvalttimme.”

Marraskuussa 2011 Tieto oli suurissa vaikeuksissa. Alkion mukaan palveluita räätälöitiin asiakkaille aivan liian pitkään, eikä yhtiössä havaittu toimialan muuttumista.

Lähes koko johtoryhmä vaihdettiin, kankeita toimintatapoja uudistettiin, organisaatiota kavennettiin ja lisäksi perustettiin sisäisiä kasvuyrityksiä, palkattiin uutta osaamista sekä alettiin tarkastella toimialaa uudesta näkökulmasta. Syksyllä yhtiö muuttaa Nokian entisen pääkonttorin tiloihin Espooseen. ”Sen voin sanoa, että kaikki kivet on käännetty laadun parantamiseksi ja kustannustehokkuuden varmistamiseksi. Asiakkailta tulleen palautteen perusteella olemme myös onnistuneet, mutta paljon on vielä tehtävää. Nöyrästi tässä mennään eteenpäin.”

Perusasiat yhtiössä saatiin Alkion mielestä kuntoon viime vuonna. Sitten tapahtui jotakin yllättävää: Tieto osti viime vuonna kolme yritystä. Vaikeina aikoina ne olisivat olleet pelkkää toiveajattelua. Uusia investointeja yhtiö tekee noin sadalla miljoonalla eurolla vuodessa.

”Eihän tällaisia muutoksia koskaan yksi ihminen saa aikaan, vaan koko organisaatio on ollut uudistuksessa innolla mukana. Meillä on ollut noin 60 hengen joukko miettimässä kasvu- ja innovaatiokeskeistä strategiaa.”

Tietoteknisten palveluiden myynnissä on aina monta mutkaa. Asiakkaat eivät välttämättä tiedä täsmällisesti, mitä ne haluavat, koska uuden tekniikan mahdollisuudet ovat liki rajattomat. Sen lisäksi kaikkien uudistusten pitäisi sujua mahdollisimman helposti ja nopeasti.

Vaikeuskerroin kasvaa huomattavasti, kun uudistuksiin kytketään suuret tietovarastot. Tietoa maailmassa on todennäköisesti enemmän kuin koskaan ennen. Siksi tarvitaan uudenlaista älyä, jolla sitä voidaan hyödyntää.

”Tutkimusten mukaan tänä vuonna yrityksistä vain yksi prosentti hyödyntää tekoälyä. Ennusteiden mukaan vuonna 2020 puolet yrityksistä hyödyntää liiketoiminnassaan tekoälyä, ja siinä meidän on oltava asiakkaille luotettava kumppani.”

Alkion johdolla Tiedossa on nostettu kunnianhimo uudelle tasolle. Uusia työntekijöitä hän pyytää kertomaan mahdollisista epäkohdista ja aktiivisesti kehittämään yhtiön toimintatapoja.

”Ei ole mitään syytä, miksi jokin kilpailijamme pystyisi tuottamaan samoja uuden tekniikan palveluita paremmin kuin me.”

Alkuvuonna Tieto muutti myös taloudellisia tavoitteitaan. Liiketoiminnan pitäisi kasvaa markkinoita nopeammin, ja kannattavuutta mittaavan liikevoittoprosentin pitäisi olla kymmenen. Viime vuonna liikevoittoprosentti oli 8,6, mikä on kohtalaisen hyvä ankarasti kilpaillulla palvelualalla.

”Menneisyydessä keskityimme it-palveluihin, mikä toi ehkä mieleen konehuoneet. Nykyään tehtävämme on innovoida tietoyhteiskuntaa ja asiakkaiden liiketoimintaa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat