Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Negatiiviset korot sitovat EKP:n käsiä

Talous
 

Euroopan keskuspankin massiivinen valtionlainojen osto-ohjelma on muuttanut radikaalilla tavalla ympäristöä, jossa yritykset, sijoittajat ja keskuspankkiirit tekevät päätöksiään. Korot Euroopassa eivät ole ainoastaan painuneet nollaan, vaan myös negatiivisiksi. Sijoittaja ei enää saa aina korvausta lainan antamisesta, vaan maksaa itse lainan ottajalle.

Tilanne hankaloittaa myös EKP:n osto-ohjelman toteuttamista. Keskuspankilta voi nimittäin loppua ostettava. Elvytysohjelman tarkoitus on lisätä ostoilla rahan tarjontaa taloudessa, joten pula ostokohteista heikentäisi ohjelman tehoa.

EKP voi ostaa ainoastaan valtionlainoja, joiden korko on suurempi kuin keskuspankin liikepankeille myöntämä talletuskorko. Talletuskorko on tällä hetkellä -0,4 prosenttia.

”Jos ostaisimme lainoja vielä alhaisemmalla korolla, tekisimme tappioita”, selittää Suomen Pankin rahapolitiikkaosaston päällikkö Tuomas Välimäki.

Tämä rajaa ostokohteita. Maailman suurimpiin vakuutusyhtiöihin kuuluva Allianz arvioi, että noin 45 prosenttia kaikista liikkeessä olevista euromaiden lainoista on miinusvyöhykkeellä. Viidennes lainoista antaa koron, joka on EKP:n talletuskorkoa pienempi.

Tämä koskee ennen kaikkea euroalueen turvallisinta omaisuuserää, Saksan valtionlainoja. Suuri kysyntä on nostanut hintoja, mikä vastaavasti laskee lainasta saatavaa korkoa.

Saksa saa jopa kymmenvuotista lainaa negatiivisella korolla. 5-vuotisen lainan korko on jo -0,56 prosenttia eli alle EKP:n hyväksymän rajan. Kaikki tätä lyhyemmät lainat jäävät siis EKP:n osto-ohjelman ulkopuolelle. Allianzin arvion mukaan tämä tarkoittaa lähes puolta maan lainakannasta.

Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich uskoo, että sopivien Saksan lainojen riittävyydestä tulee EKP:lle ongelma.

”Omien laskujeni mukaan lainakanta riittää noin vuoden loppuun”, von Gerich huomauttaa ja lisää, että ostettava voi huveta nopeamminkin, jos EKP kiihdyttää kuukausittaisia ostoja Britannian EU-kansanäänestyksen seurauksena.

EKP:n käsiä sitoo se, että kullakin maalla on osto-ohjelmassa oma kiintiönsä, eli Saksan lainojen jättämää aukkoa ei voi paikata esimerkiksi ostamalla enemmän Italian lainoja.

Myös Suomi saa lainaa negatiivisella korolla. Viisivuotisen lainan korko on -0,46 prosenttia. Lainakannasta viidennes on painunut koroiltaan EKP:n talletuskoron alle.

Von Gerich ei kuitenkaan usko, että Suomen kohdalla sopivien ostokohteiden löytäminen olisi ongelma. Suomen Pankin Välimäki sanoo, ettei vaikeuksia ole tähän mennessä ollut.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat