Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen Pankki on jo valtion suurin velkoja – keskuspankeilla sama tahti muissakin EU-maissa

EKP:n elvytysohjelman pelätään vievän euromailta kannusteet hyvään taloudenpitoon.

Talous
 
Tuomas Selänne
Kesäkuun lopussa Suomen Pankin taseessa oli 13 miljardin euron arvosta valtion velkakirjoja.
Kesäkuun lopussa Suomen Pankin taseessa oli 13 miljardin euron arvosta valtion velkakirjoja. Kuva: Tuomas Selänne
Fakta

Näin EKP:n elvytysohjelma toimii

 Euroopan keskuspankki käynnisti valtionlainojen osto-ohjelman vuoden 2015 maaliskuussa. Ohjelman tarkoitus on kiihdyttää euroalueen inflaatio EKP:n tavoitetasolle eli lähelle kahta prosenttia ja vauhdittaa talouskasvua.

 Ohjelman koko on 80 miljardia euroa kuukaudessa, ja se kestää ainakin maaliskuuhun 2017, mahdollisesti pidempäänkin.

 Käytännössä kunkin euromaan keskuspankki ostaa kotimaansa velkoja, eli riskejä ei jaeta.

 Ostot jakautuvat eri maiden kesken sen mukaan, kuinka maat ovat pääomittaneet EKP:tä. 18 prosenttia ostoista kohdistuu Saksaan, 1,3 prosenttia Suomeen.

 Ostoja rajoittaa se, että EKP voi omistaa enintään 33 prosenttia kunkin maan veloista.

 EKP ei osta lainoja suoraan valtioilta, vaan se hankkii ne jälkimarkkinoilta eli sijoittajilta.

Euroopan keskuspankin (EKP) elvytystoimet ovat siirtäneet ison osan euromaiden velasta niiden keskuspankkien käsiin. Kriitikot ovat tilanteesta huolissaan. Kesäkuun lopussa Suomen Pankin (SP) taseessa oli 13 miljardin euron arvosta Suomen valtion velkakirjoja.

Kun Suomen julkisen velan määrä oli viime vuonna noin 100 miljardia euroa, SP:n hallussa tästä on 13 prosenttia.

Listaa valtion suurimmista velkojista ei ole olemassa, mutta tyypillisesti valtionvelan omistus on hyvin hajautunutta.

Voikin olettaa, että keskuspankki on jo valtion suurin yksittäinen velkoja tai ainakin kovaa vauhtia matkalla sellaiseksi.

EKP:n valtionlainojen osto-ohjelma kestää vähintään ensi maaliskuuhun saakka, ja jos ostot jatkuvat nykyisellä tahdilla, tuolloin runsas neljännes Suomen valtion pitkäaikaisesta velasta on keskuspankin käsissä, arvioi Valtiokonttori.

EKP:n rahapoliittinen elvytys käynnistyi maaliskuussa 2015. Perusajatus on, että ostamalla valtavat määrät euromaiden valtionlainoja ja muita velkapapereita EKP lisää rahan tarjontaa ja elvyttää näin euroalueen taloutta.

Samaan konstiin ovat turvautuneet muutkin suuret keskuspankit Yhdysvalloissa, Britanniassa ja Japanissa.

Artikkeliin liittyvät

Tähän mennessä EKP on ostanut euromaiden valtionlainoja lähes 900 miljardilla eurolla.

Keskuspankin pääjohtaja Mario Draghi on ilmoittanut noin 80 miljardin euron kuukausittaisten ostojen jatkuvan ainakin maaliskuuhun 2017, tarvittaessa pidempäänkin.

Maailman suurimpiin vakuutusyhtiöihin kuuluva Allianz arvioi hiljattain, että ensi maaliskuussa EKP:n hallussa olisi jo 1 270 miljardia euroa valtionlainoja, 17 prosenttia euromaiden kaikista veloista.

Tilanne on euroalueen historiassa ennenkuulumaton.

Vaikka elvytystoimilla on laaja kannatus, tilanteessa nähdään myös riskejä. Rahapoliittisen elvytyksen kovana kriitikkona tunnettu Saksan keskuspankin pääjohtaja Jens Weidmann nosti ongelmat esiin lehtihaastattelussa alkuvuonna.

”Iso osuus valtion velasta kytketään irti markkinoiden kehityksestä, eikä huono finanssipolitiikka enää samalla tavoin heijastu rahoituskustannuksiin. Vaikka tämä houkuttaa finanssipolitiikan tekijöitä, se on nimenomaan tilanne, joka voi johtaa rahapolitiikan tekijöihin kohdistuvaan paineeseen jatkaa ostoja niin pitkään kuin mahdollista”, Weidmann sanoi Frankfurter Allgemeine Zeitung -lehden haastattelussa.

Myös Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich on huolissaan hinnoittelumekanismin rikkoutumisesta.

”Mitä suurempi omistaja keskuspankki on, sitä enemmän se vääristää markkinasignaaleja. Nykyiset riskipreemiot eivät enää heijasta aidosti valtion velkaan liittyvää riskiä. Poliittiset riskit Euroopassa ovat selvästi nousseet, mutta ne eivät pääse heijastumaan hintoihin”, hän sanoo.

Tilanteessa on kaikuja finanssikriisiä edeltävästä ajasta, jolloin sijoittajat pitivät kaikkien euromaiden velkoja riskittömänä sijoituksena.

Samalla markkinoiden paine poliitikkojen suuntaan vähenee, kriitikot sanovat.

”EKP on heikentänyt euromaiden kannustimia tehdä uudistuksia”, von Gerich sanoo ja viittaa muun muassa Espanjaan.

Kun EKP käynnisti elvytysohjelman, se halusi varmistaa, ettei se johda riskien jakamiseen euromaiden kesken. Niinpä kansalliset keskuspankit ostavat kotimaidensa velkoja.

Mitä sitten tapahtuisi, jos valtion taloustilanne alkaisi jyrkästi heiketä ja SP:n hallussa olevien lainojen hinta laskea?

”Jos Suomen luottokelpoisuus heikkenee ja papereiden arvo laskee, se ei vaikuta meihin mitenkään, jos pidämme lainat eräpäivään saakka. Jos ryhdymme myymään niitä juoksuaikana, se vaikuttaa arvonkehitykseen, koska silloin me myymme ne vallitsevaan markkinahintaan”, sanoo SP:n rahapolitiikkaosaston päällikkö Tuomas Välimäki.

On myös ajateltu, että keskuspankin hallussa olevat velat voitaisiin mitätöidä. Välimäen mukaan käsitys on virheellinen.

”Jos me ostamme liikkeessä olevaa valtion velkaa, se ei pienennä mitenkään valtion velan määrää. Se täytyy maksaa takaisin aivan samoin kuin jos kyseessä olisi mikä tahansa yksityinen taho.”

Elvytysohjelman odotetaan jatkuvan maaliskuun jälkeenkin.

Kun uusien ostojen tekeminen lopetetaan, edessä on kysymys, mitä tehdään keskuspankin taseessa jo oleville lainoille: pidetäänkö ne eräpäivään saakka vai aletaanko niitä myydä pois?

SP:n Välimäki sanoo, ettei tästä ole vielä tietoa.

”Erääntyvät lainat korvataan uusilla senkin jälkeen, kun kokonaan uudet ostot on lopetettu. Sitä ei ole kerrottu, kuinka pitkään näin jatketaan. Se riippuu rahapoliittisesta tarpeesta.”

Nordean von Gerich uskoo, että elvytyksen purkaminen tapahtuu euroalueella hyvin varovaisesti ja lainat pidetään eräpäivään. Velat keskuspankille purkautuvat hitaasti vuosikymmenten kuluessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat