Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rajaton määrä lentoja kiinteällä kuukausimaksulla – suomalainen lentoyhtiö suuntaa markkinoille uudenlaisella konseptilla

Suomalainen lentoyhtiö pyrkii lentämään ulkomaisiin kaupunkeihin, joissa ei ole säännöllistä reittiliikennettä.

Talous
 
Arnd Wiegmann / Reuters
Go Aviation -yhtiön lennot toteutetaan Pilatus PC-12NG -matkustajalentokoneilla.
Go Aviation -yhtiön lennot toteutetaan Pilatus PC-12NG -matkustajalentokoneilla. Kuva: Arnd Wiegmann / Reuters

Suomalainen lentoyhtiö Go Aviation aloittaa lennot uudenlaisella konseptilla elokuun puolivälissä. Go Aviationilla voi matkustaa rajattoman määrän matkoja kiinteällä kuukausimaksulla, ja yhtiön pyrkimyksenä on matkustaa Euroopassa asiakkaan toiveiden mukaan.

Uuden lentoyhtiön kuukausijäsenyyksien hinnat vaihtelevat 2 150 eurosta 4 200 euroon. Varauksia pystyy kerrallaan tekemään jäsenyydestä riippuen kahdesta kuuteen kappaletta.

Lentoyhtiön kohderyhmään kuuluvat työntekijät, jotka joutuvat työnsä puolesta matkustamaan paljon.

”Näitä ovat normaalit liikematkustajat ja esimerkiksi asentajat, jotka matkustavat samoihin kohteisiin usein monta kertaa viikossa. Yleensäkin kaikki, jotka joutuvat matkustamaan usein ja hankaliin kohteisiin, mihin suurimmat lentoyhtiöt eivät lennä”, Go Aviationin toimitusjohtaja Jorma Kario kertoo.

Go Aviationista tulee lisäksi Euroopan ensimmäinen lentoyhtiö, joka lentää aikataulutettuja lentoja yksimoottorikoneella. Lennot toteutetaan kahdeksanpaikkaisilla Pilatus-matkustajalentokoneilla.

Ensimmäinen Pilatus PC-12NG -kone saapui Suomeen tiistaina. Toisen on tarkoitus saapua elokuun lopussa. Alkuperäisen suunnitelman mukaan lennot olisi aloitettu jo maaliskuussa, mutta siihen koneet eivät ehtineet.

”Saatiin sovittua vasta toukokuun puolella lopullisesti, että otamme toisen koneen käyttöön. Myöhästymistä tuli sen verran, että olisi ollut mahdollisuus aloittaa lentotoiminta touko-kesäkuussa”, Kario sanoo.

”Kesää vasten se on kuitenkin Suomessa aika kannattamatonta toimintaa. Elokuussa ihmiset tulevat takaisin lomilta ja ottavat lipun siitä eteenpäin.”

Yhtiön ensimmäinen lentoyhteys lähtee aamulla Kuopiosta ja kulkee Helsinki-Vantaan kautta Tallinnaan. Kone palaa illalla Helsinki-Vantaalta Kuopioon, ja sillä on tarkoitus lentää päivän aikana kolmesti Helsingistä Tallinnaan ja takaisin.

Toistaiseksi asiakkaiden kiinnostuksen on kohdistuttava siis tälle reitille.

”Alkusyksystä tulee seuraava reitti, joka tulee Länsi-Suomeen. Sitten mennään Ruotsin puolelle. Tutkimme pian, jos pääsisimme lentämään loppuvuonna Ruotsista Tanskaan Bromma–Malmö–Roskilde-väliä ja myös Benelux-maihin [Belgiaan, Hollantiin ja Luxemburgiin]”, Kario selvittää.

Go Aviation lupaa kotisivuillaan räätälöivänsä lentonsa asiakkaan reitin ja aikataulun mukaan lähes mihin tahansa Euroopassa. Yhtiö sanoo lentävänsä mahdollisimman läheltä asiakkaan lähtökaupunkia mahdollisimman lähelle haluttua päämäärää.

Lupaukseen sisältyy tosin reunaehtoja. Aivan minne tahansa Go Aviation ei tule lentämään, vaan yhtiön liikennöintireitit rakentuvat kysynnän mukaan.

”Jos tulee riittävästi kyselyitä, lähestymme sen alueen yrityksiä ja tiedustelemme, mikä siellä olisi halukkuus lähteä mukaan. Jos kysyntää on riittävästi, avaamme reitin”, Kario kuvaa.

Karion mukaan riittävä kysyntä on muutama kymmenen säännöllisesti matkustavaa asiakasta tietystä kaupungista.

”Meidän mallissa ei tarvita niin suurta asiakasmäärää konetta kohden, vaan yhdestä kaupungista muutama kymmenen asiakasta on jo kannattavaa toimintaa.”

Liikennöintiaikataulutkin riippuvat asiakkaiden yleisimmistä tarpeista.

”Yleensä ihmiset haluavat lähteä aamulla työmatkalle ja tulla illalla kotiin”, Kario muistuttaa.

Tulevana vuonna Go Aviation suunnittelee matkustavansa seitsemään maahan. Mahdollisia kohdemaita ovat Ruotsi, Viro, Tanska, Norja, Belgia, Hollanti, Saksa, Italia ja Ranska. Kohdemaissa liikennöitäisiin asiakkaan tarpeiden mukaan yhdessä tai useammassa kaupungissa.

”Keski-Euroopasta löytyy paljon 300 000–500 000 asukkaan kaupunkeja, joissa ei ole säännöllistä reittiliikennettä. Ne ovat meille ihanteellisen kokoisia paikkoja”, Kario kuvaa.

Kario antaa esimerkin Luxemburgista, jossa hän itse kävi viime kesänä ja joutui viipymään maassa kaksi yötä tunnin palaverin takia.

”Lähdin aamupäivällä ja olin perillä myöhään illalla. Tapaaminen oli seuraavana päivänä keskellä päivää. Luxemburgissa on ihan järkyttävän huonot yhteydet, joten en ehtinyt takaisin meneviin lentoihin. Siellä meni toinen yö, lähdin aamulla takaisin ja maassa meni pyöreästi 48 tuntia.”

”Luxemburg on kuitenkin keskeisiä paikkoja, joihin ihmiset matkustavat koko ajan. Ei ole suoria lentoyhteyksiä, joten joudutaan menemään monen kaupungin kautta ja menee tuhottomasti aikaa. Tällaisiin paikkoihin me pyrimme.”

Go Aviation tähyää siihen, että vuonna 2020 sillä olisi lentokoneita 50, kohdemaita 14 ja kohdekaupunkeja 135. Toimitusjohtaja Kario näkee markkinan otollisena uudenlaiselle konseptille, mutta myöntää kuitenkin haasteet.

”Yksi pullonkaula-asia on koneiden toimitus, eli kuinka nopeasti tehtaat pystyvät toimittamaan meille koneita. Tähtäämme siihen, että vuoden 2017 lopulla pystymme ottamaan koneen per kuukausi”, Kario sanoo.

”Toinen rajoittava tekijä on lentäjien määrä, että pystymme kouluttamaan riittävän määrän niitä jokaista konetta kohden. Tarvitsemme noin 4,5 lentäjää per kone.”

Uusi lentoyhtiö kouluttaa ohjaajiaan ja aloittaa tilauslennot jo ennen elokuun aikataulutettuja matkoja. Tilauslentoja voidaan lentää ensi viikon jälkeen, Kario sanoo.

Karion mukaan on täysin varmaa, että Go Aviationin ensimmäinen lentoyhteys Kuopiosta Helsinki-Vantaan kautta Tallinnaan ja takaisin toteutuu elokuun 15. päivä.

”Ei ole enää mitään estettä sille aloitukselle.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat