Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen Yrittäjät: EK:n panostukset pk-yrityksiin ovat marginaalisia

Yrittäjäjärjestö ei koe uhkana sitä, että Elinkeinoelämän Keskusliitto siirtää painopistettään pk-yritysten edunvalvontaan.

Talous
 
Juhani Niiranen / HS
Mikael Pentikäinen
Mikael Pentikäinen Kuva: Juhani Niiranen / HS

Pienten ja keskisuurten yritysten edunvalvontajärjestö Suomen Yrittäjät (SY) ei säikähdä Elinkeinoelämän Keskusliiton (EK) linjausta, jonka mukaan EK aikoo tulevaisuudessa keskittyä aiempaa voimakkaammin pk-yritysten edunvalvontaan.

”On hyvä asia, jos EK:n kiinnostus pk-yrityksiä kohtaan kasvaa. Tähän asti se on ollut hyvin voimakkaasti isojen maailmalla toimivien yritysten edunvalvoja”, SY:n toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

Hänen mukaansa molemmille järjestöille on yhä tilaa. Pentikäinen ei halua arvioida, johtaako EK:n päätös kovenevaan kilpailuun jäsenistä. ”Kilpailu tekee hyvää myös järjestöille”, hän kuitenkin sanoo.

SY:llä on 115 000 jäsenyritystä, joista kaikki ovat pk-yrityksiä. Edustamiensa yritysten lukumäärällä mitattuna se on suurempi järjestö kuin EK, jolla on noin 16 000 jäsenyritystä. SY:n jäsenistä 96 prosenttia on pk-yrityksiä.

SY:n alaiset yritykset työllistävät noin 650 000 henkeä. EK:n jäsenyrityksissä on noin 980 000 työntekijää.

EK:n hallituksen puheenjohtaja Matti Alahuhta sanoi keskiviikkona HS:n haastattelussa, että järjestö aikoo kaksinkertaistaa pk-yritysten edunvalvontaan kohdistettavat voimavarat sisäisin siirroin.

Muutos liittyy EK:n roolin muutokseen, jonka seurauksena se ei enää osallistu keskitettyjen palkkaratkaisuiden neuvottelemiseen.

”EK ajaa pk-yritysten ja suurten yritysten näkökulmaa siitä, miten Suomea tulee kehittää”, Alahuhta sanoi haastattelussa.

”Toisaalta neljästä vakanssista siirrytään kahdeksaan vakanssiin. Muutos on aika marginaalinen. Otsikot olivat ehkä isommat kuin asia antaa aihetta”, Pentikäinen huomauttaa.

Hän kiittelee sitä, ettei EK enää neuvottele keskitettyjä palkkaratkaisuja. SY on ajanut voimallisesti mallia, jossa työehdoista kuten palkoista sopiminen siirrettäisiin työpaikoille.

”On todella tervetullut muutos, että työmarkkinakartelli Suomessa alkaa murentua. EK on ollut työmarkkinakartellin kantava voima”, Pentikäinen sanoo.

SY ja EK kävivät keväällä kovaa julkista sanaharkkaa paikallisesta sopimisesta. Pentikäisen mukaan järjestöjen välit ovat nyt asialliset ja yhteistyötä tehdään.

”Uskon, että meidän pitkän aikavälin tavoite on yhteneväinen. Suomessa on pakko siirtyä entistä enemmän työpaikoilla sopimiseen.”

Hiljattain myös ammattiyhdistyspuolella on alettu aiempaa enemmän pohtia, kuinka ne voisivat ajaa ennen kaikkea yksinyrittäjien asiaa.

”Sekin on hyvä asia. Yrittäjän asialle kyllä mahtuu”, Pentikäinen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat