Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hypo: Suomen talous taantuu väliaikaisesti brexitin takia, myös kahtia jakautuneet työmarkkinat huolena

Brexitin aiheuttama epävarmuus nakertaa katsauksen mukaan vientiä, investointeja ja kulutusta.

Talous
 
Sami Kero / HS
Toivon talouden noususta Hypo siirtää kotimarkkinoille, joita vetää rakentaminen. Kuvassa kauppakeskus Redin työmaa Helsingin Kalasatamassa.
Toivon talouden noususta Hypo siirtää kotimarkkinoille, joita vetää rakentaminen. Kuvassa kauppakeskus Redin työmaa Helsingin Kalasatamassa. Kuva: Sami Kero / HS

Suomen Hypoteekkiyhdistys arvioi torstaina julkaistussa talouskatsauksessaan, että Suomen talous kääntyy Britannian EU-eron takia hetkellisesti taantumaan kevään kohtuullisen kasvun jälkeen.

”Brexit-äänestys tuli varsin huonolla hetkellä, sillä se heittää synkän varjon sekä Euroopan että Suomen talousnäkymien ylle”, Hypon ekonomisti Juhana Brotherus sanoo Helsingin Sanomille.

Epävarmuus syö Hypon mukaan vientiä, investointeja ja kulutusta. Vienti pysyy pakkasella, koska investointitavaroiden kysyntä ei parane Euroopassa. Hypo arvioi Suomen viennin supistuvan kuluvana vuonna, eikä ihmeitä ole odotettavissa myöskään vuonna 2017.

”Kuoppa jää kuitenkin lyhyeksi ja väliaikaiseksi, mikäli Euroopassa ei tapahdu suurempaa romahdusta. Epävarmuuksia on kuitenkin paljon ja riskit ovat suuret”, Brotherus sanoo.

Myös Venäjä painaa Suomen vientiä, mutta Hypo arvioi tilanteen paranevan ensi vuonna. Brotheruksen mukaan suurin lasku Suomen viennissä Venäjälle on jo takana. Hän uskoo, että Suomen vienti Venäjälle voisi alkaa kasvaa, jos uutta romahdusta ei tule ja Venäjän taloustilanne vakautuu.

”En missään tapauksessa odota, että pääsisimme sellaisiin lukemiin, joissa olimme pari kolme vuotta sitten. Kasvu lähtee alhaalta ja positiivisiinkin lukuihin on mahdollista päästä. Venäjän talouden osalta ei kuitenkaan voi olla äärimmäisen optimistinen.”

Toivon talouden noususta Hypo siirtää kotimarkkinoille, joita vetää rakentaminen. Rakentamista pönkittää kaupungistuminen, ja kaupungeissa talouden kannalta tärkeää on palveluyrityksiin kerääntynyt osaaminen.

Ylivelkaantuminen on Suomessa katsauksen mukaan uhka, sillä asuntolainojen lyhennysvapaissa on siirrytty piilomainontaan samanaikaisesti, kun ostovoima on jämähtänyt paikoilleen.

”Lyhennysvapaat ovat ehdottomasti tukeneet Suomen talouskasvua viimeisimmän vuoden aikana. Mukana tulee kuitenkin riski, että kotitaloudet ylivelkaantuvat.”

Brotherus sanoo yhä useamman kotitalouden velkojen olevan liian suuret suhteessa maksukykyyn. Tästä kertovat muun muassa lyhennysvapaiden suosio, kulutusluottojen määrän kasvu ja maksuhäiriöiden suuri määrä.

Hypon mukaan huolenaihetta löytyy myös kahtia jakautuneilta työmarkkinoilta, joilla on yhteys velkaantuneisuuteen. Finanssikriisissä työpaikkansa säilyttämään onnistuneiden ansiot ja ylityöt lisääntyvät, mutta työmarkkinoilta pudonneilla on vaikeuksia päästä takaisin töihin. Tämä näkyy pitkäaikais- ja piilotyöttömyyden kasvuna.

Riittävälle rahapolitiikan mitoitukselle ja Euroopan keskuspankin pääjohtajan Mario Draghin voimakkaalle puheelle on Hypon mukaan tarvetta. Suurimmat riskit liittyvät EU:n ja euron yhtenäisyyteen.

Hypo ennustaa korkojen pysyvän alhaalla pitkään, mikä hyödyttää kotimarkkinoita. Toisaalta alhaiset korot kertovat katsauksen mukaan Euroopan talouskasvun takkuamisesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat