Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Portugalille ja Espanjalle lisäaikaa budjettien korjaamiseen – ensimmäistä kertaa euroalueella sakon uhka velkasääntöjen rikkomisesta

Euroopan komission mukaan Portugali ja Espanja rikkoivat talouden tasapainottamistavoitteita. Sakkojen mahdollisuus on silti edelleen pieni.

Talous
 
Eric Vidal / Reuters
Komission varapuheenjohtaja Valdis Dombrovskis muistuttaa, että komissio voi esittää sakkojen kohtuullistamista tai niiden hylkäämistä kokonaan.
Komission varapuheenjohtaja Valdis Dombrovskis muistuttaa, että komissio voi esittää sakkojen kohtuullistamista tai niiden hylkäämistä kokonaan. Kuva: Eric Vidal / Reuters

Euroopan komissio katsoo, että Espanja ja Portugali eivät noudata niille asetettuja tavoitteita julkisen talouden tasapainottamisen suhteen. Se aloittaa menettelyn, joka voi johtaa ensimmäistä kertaa euroalueen historiassa siihen, että velkasääntöjä rikkova maa saa sakkoja.

Komissio on kuitenkin ilmeisen haluton sakottamaan maita.

Molemmat maat ovat olleet komission julkisen talouden erityistarkkailussa eli niin kutsutussa liiallisen alijäämän menettelyssä vuodesta 2009. Maiden budjettialijäämät olivat suurimmillaan noin 11 prosenttia bruttokansantuotteesta, kun EU:n budjettisäännöt sallivat enimmillään kolmen prosentin vajeen.

Portugalin piti korjata vaje viime vuonna. Sen budjettivaje oli kuitenkin 4,4 prosenttia.

Espanjan aikaraja on asetettu ensi vuoteen. Viime vuonna budjettialijäämä oli 5,1 prosenttia eikä alijäämän umpeen kurominen näytä onnistuvan myöskään tänä vuonna.

Komissio antoi torstaina jo kaksi kertaa lykkäämänsä arvion maiden budjettitoimien riittävyydestä. Se katsoo, etteivät maat ole tehneet viime vuosina riittäviä julkisen talouden tasapainotustoimia.

Komissio käynnistää nyt hallinnollisen menettelyn, jonka päässä häämöttävät sakot. EU:n lainsäädännön mukaan julkisen talouden alijäämä- ja velkarajoja rikkovalle maalle voidaan määrätä sakot, jotka vastaavat 0,2 prosenttia bruttokansantuotteesta. Sakkoja ei ole määrätty kertaakaan euroalueen historiassa.

Niihin turvautuminen näyttää epätodennäköiseltä myös nyt. Sekä Portugali että Espanja ovat entisiä kriisimaita, jotka yhä toipuvat kriisistä. Komissio on ilmeisen haluton sakottamaan maita.

”Meidän täytyy ottaa huomioon, että olemme finanssikriisin jälkeisessä maailmassa ja että nämä maat ovat tehneet isoja ponnistuksia”, sanoo rahaliitosta vastaava komission varapuheenjohtaja Valdis Dombrovskis.

Hänen mukaansa komission on mahdollista esittää sakkojen kohtuullistamista tai niiden hylkäämistä kokonaan.

Seuraava askel menettelyssä on, että EU-maiden valtiovarainministerit ottavat kantaa komission esittämään näkemykseen kokouksessaan ensi viikolla. Jos ne hyväksyvät sen, Espanjalle ja Portugalille asetetaan uusi takaraja budjettivajeen korjaamiseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat