Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Finanssialan Keskusliiton varatoimitusjohtaja tyrmää Kevan ehdottaman siirtymämaksun

FK:n varatoimitusjohtaja Esko Kivisaari huomauttaa, että yksityisten sektorin työeläkejärjestelmä ei ole vastaavia siirtoja pyytänyt.

Talous
 

Finanssialan Keskusliiton varatoimitusjohtaja Esko Kivisaari tyrmää blogissaan Kevan toimitusjohtaja Timo Kietäväisen ehdotuksen sote-uudistukseen liittyvästä siirtymämaksusta. Siirtymämaksulla paikattaisiin oletettua julkisen puolen eläkemaksutulon pienenemistä.

Kietäväinen sanoi Helsingin Sanomille antamassaan haastattelussa tiistaina, että sote-uudistuksen mukanaan tuomia paineita eläkejärjestelmään pitäisi tasata siirtymämaksulla vähintään 25 vuoden ajan.

Julkisen puolen palkansaajien määrä ja samalla myös eläkemaksutulot pienenevät, jos aiempaa suurempi osa sote-henkilöstöstä on yksityisen työeläkevakuutuksen piirissä.

”Tästä seuraisi paineita korottaa julkisen sektorin maksutasoa pahimmillaan niin paljon, että se voisi johtaa kuntien ja valtion verojen korottamiseen”, Kietäväinen sanoo.

Yksityisen puolen eläkemaksuihin tulee Kietäväisen mukaan vastaavasti alennusvaraa, koska palkansaajien määrä kasvaa. Eroa voisi tasoittaa siirtymämaksulla, joka kerättäisiin eläkeyhtiöiden yhteisestä tasausrahastosta.

Kivisaari ei ehdotuksesta innostu. Hän huomauttaa, että yksityisten sektorin työeläkejärjestelmä ei ole vastaavia siirtoja pyytänyt.

”90-luvun alussa Suomesta hävisi runsaasti työpaikkoja erityisesti yksityiseltä sektorilta. Siirtymämaksu olisi silloin saattanut olla mielenkiintoinen ratkaisu, etenkin kun julkinen sektori työllisti hyvin ainakin vähän pidemmällä aikavälillä. Pankkisektorilta katosi tuolloin lähes puolet työpaikoista”, Kivisaari kirjoittaa.

Toisena esimerkkialana hän nostaa esiin metsäteollisuuden, jossa tuottavuuden kasvu on vähentänyt työvoiman määrää, mutta siirtymämaksuja ei ole pyydetty.

”Jos työeläkkeiden yhteydessä olisi tällöin puhuttu siirtymämaksusta tai muusta ulkopuolelta tarvittavasta rahoituksesta, se olisi luonut vakavaa epäluottamusta eläketurvaan”, Kivisaari katsoo.

Hänen mukaansa Kietäväisen ehdotus kielii myös epäluottamuksesta järjestelmän rahoittajien tulevaan maksukykyyn.

”Ajatuksena on ilmeisesti, että kuntapohjaiset, maakuntiin siirtyvät toimijat ovat peruuttamattomasti kilpailukyvyttömiä uudessa sote-maailmassa.”

Kivisaari huomauttaa, että yksityisen työeläkejärjestelmän rahoittajat eli yritykset toimivat kansainvälisessä kilpailussa. Silti järjestelmän rahoittajaksi ei ole ehdotettu ulkopuolista tahoa, vaan yritykset sopeuttavat toimintaansa kilpailuun.

”Joka tapauksessa siirtymän yhteydessä Kevan eläkelupaus alenee ja kustannukset pienenevät. Kevan voisi olettaa olevan tyytyväinen tällaisiin siirtoihin”, Kivisaari sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat