Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

FT: Walmartin työntekijät lakkoilevat Kiinassa – sosiaalinen media helpottaa yhteistyötä

Vastaavanlainen järjestäytyminen on professorin mukaan Kiinassa ennenkuulumatonta

Talous
 
Helsingin Sanomat
Kim Kyung Hoon / Reuters
Walmartin myymälä Pekingissä kuvattuna viime lokakuussa.
Walmartin myymälä Pekingissä kuvattuna viime lokakuussa. Kuva: Kim Kyung Hoon / Reuters

Tavarataloketju Walmartin henkilökunta on ryhtynyt lakkoilemaan ympäri Kiinaa. Työntekijöiden järjestäytymistä on auttanut kiinalaisten oma sosiaalisen median palvelu WeChat. Asiasta kertoo talouslehti Financial Times.

Uutta työaikajärjestelmää vastustava lakko on FT:n mukaan toteuttanut kommunistisen puolueen pelot työntekijöiden levottomuudesta ympäri maata. Kiinan teollisuus on hidastunut, ja maassa on valmistauduttu lomauttamaan miljoonia työntekijöitä.

FT:n mukaan uusi työaikajärjestelmä mahdollistaisi joustavan työtuntien aikatauluttamisen ja rajoittamattoman päivittäisen työtuntimäärän 174 kuukausittaiseen työtuntiin asti ilman ylityölisiä.

Australian yliopiston sosiologian professori Anita Chan sanoo FT:lle, että vastaavanlainen työntekijöiden järjestäytyminen on Kiinassa ennennäkemätöntä.

WeChatilla on ollut merkittävä rooli lakkojen organisoimisessa. FT:n mukaan useat työntekijät ovat perustaneet palveluun Walmartin kiinalaisten työntekijöiden yhteenliittymille omia ryhmiä. Ryhmiin kuuluu FT:n mukaan 20 000 jäsentä, mikä vastaa noin viidennestä Walmartin työntekijöistä Kiinassa.

FT kertoo, että WeChatin ryhmät eivät ole virallisen järjestön asemassa. Täten ne eivät voi ottaa osaa työehtosopimusneuvotteluihin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat