Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pienydinvoimaloiden kehitys etenee hiljalleen Britanniassa – professorin mukaan motiivina säästöt

Britannian tavoite kehittää miniydinvoimaloita otti askeleen eteenpäin.

Talous
 

Britannian tavoite rakentaa pienydinvoimaloita etenee vähitellen.

Englantilainen Sheffield Forgemasters alkaa valmistaa osia pienydinreaktoria varten pienydinvoimaloita suunnittelevan NuScale Powerin kanssa. Asiasta kertoo uutistoimisto Bloomberg.

Britannian valtiovarainministeriö sanoi Bloombergin mukaan marraskuussa, että se aikoo sijoittaa 250 miljoonaa puntaa pienten ydinvoimaloiden tutkimukseen ja kehitykseen seuraavien viiden vuoden aikana. Bloombergin mukaan tavoitteena on rakentaa ensimmäiset kaupalliset miniydinvoimalat 2020-luvulla.

Projekti on Bloombergin mukaan suuri mahdollisuus Sheffield Forgemastersille, joka kertoi tammikuussa lomauttavansa sata työntekijää. Bloomberg kertoo, että pienten ydinreaktoreiden kansainväliset kokonaismarkkinat saattavat Britannian kansallisen ydinvoimalaboratorion arvion mukaan olla vuonna 2035 jopa 400 miljardin punnan eli noin 467 miljardin euron arvoiset.

Britannian pienydinvoimalaprojektin taustalla vaikuttaa tavoite sulkea kaikki maan hiilivoimalat vuoteen 2025 mennessä. Tavanomaiset ydinvoimalat on todettu kalliiksi ja aikasyöpöiksi, ja Bloombergin mukaan monien yritysten mielestä uusien maakaasulaitosten rakentaminen ei kannata.

Aalto-yliopiston teknillisen fysiikan professori Peter Lund kertoo Helsingin Sanomille, että energia-alalla on pohdittu jo vuosikymmeniä pienempiä ydinvoimaloita, mutta suuria harppauksia ei ole viime aikoina tapahtunut.

”Pienten reaktorien kehittämisen motiivi on yleensä se, että niillä toivotaan saavutettavan taloudellisuutta ja yksikertaisempia turvajärjestelyjä ja ydinjätehuoltoa. On huomattu, että ydinvoimalan koon kasvattaminen on kasvattanut hintaa”, Lund sanoo.

Miniydinvoimalat olisivat käytännössä kaupallisia reaktoreita, eli kuka tahansa ei voisi ostaa takapihalleen omaa pikku ydinvoimalaa. Lund muistuttaa, että energian tuottamiseen tarvitaan ydinpolttoainetta, jota valmistetaan samoin periaattein kuin ydinpommimateriaalia.

”Miniydinvoimalatkin tarvitsisivat siis suhteellisen suuren toimijan jo turvallisuudenkin takia”, Lund sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat